Женшен - лечебни свойства и приложение в медицината

Женшен - общо описание

женшен (Pánax, коренът на живота) е многогодишно тревисто растение от семейство Аралия. Тя има вретенообразна пръчка, корен с разклонения, дълъг до 25 см, често крехък с големи клони. Над тялото на корена има ясно изразени удебеления, които имат пръстеновидна цилиндрична форма. "Вратът" на коренището е стеснен, има няколко белега. Коренът на корена се формира в горната част на разширените останки на стъблото и върха на пъпката. Коренът е бял в фрактурата или жълто-бял в среза. Листът е дългоосновен, приближава се в гърба, дължина на стъблото 30-70 см. Цветята са малки бледо зелени, подобни на звездички, събрани в чадър. Плодът е ярко червен цвят с 2 семена.

женшен - виды и места произрастания

Общо 11 вида жен-шен са известни (петте листа, виетнамски и други), които растат в Азия, Далечния Изток и Северна Америка. Повечето от виетнамския женшен растат в Китай и централните планински райони на Виетнам и са включени в Червената книга, тъй като неконтролираното събиране на растението за медицински цели може да доведе до изчезване на вида. Някои азиатски страни широко култивират женшен. Insam (това име се носи от този вид в Корея) е широко включено в културата в тази страна и осигурява по-голямата част от световното потребление на този лечебен корен.

женшен - лечебные свойства

Тонизиращите и възстановителните свойства на това известно лекарство са познати от древни времена. От корена на женшен се правят лекарства, които могат активно да повлияят на състоянието на централната нервна система и да подобрят представянето, както и да намалят физическата и умствена умора, да подобрят апетита и да стимулират сексуалната функция при мъжете. Научните изследвания потвърдиха положителния си ефект при редица заболявания на нервната система при депресивни разстройства и неврастения.

«Корень жизни» благоприятно действует на сердце и сосуды, поддерживает оптимальный уровень артериального давления. Препараты женьшеня используются при реабилитации после тяжелых заболеваний с целью восстановления организма после операций, стрессов, неврозов, длительного физического и психического переутомления. женшен может лечить бессонницу и усиливать репаративные процессы в организме.

женшен - лекарственные формы

Както е известно, за целите на традиционните лекарствени суровини женшенът използва своя корен. Въпреки това, според учените, въздушните части на растението съдържат не по-малко гликозиди, отколкото коренистите. Китайската и корейската народна медицина използват листа и стъбла. Тинктура на листата има лечебен фармакологичен ефект, който се използва при лечението на диабет, некроза и трофични язви. Заедно с листата, цветята и семената се използват за приготвяне на лекарства за хипотрофия, синдром на хроничната умора, а също и за възстановяване на тялото след стрес.

женшен - рецепты

- Тинктура, използваща сух корен: прах от сух корен се излива с водка или 40-градусов алкохол в обем от 1 литър, остава да настоява за 3-4 седмици. След това разтворът трябва да се филтрира и да се вземат 20 капки 1-2 пъти дневно за профилактика и укрепване на организма 1-1.5 месеца. При лечението на заболяванията, дозата се увеличава и определя от лекаря.

- Тинктура, използваща нов корен: изплаква се със студена вода и сушен корен (100 гр.), Нарязва се и се налива 1 литър алкохолен разтвор (40 градуса), настояват периодично да се разклаща. Вземете 15-20 капки преди хранене за превенция. Когато лекувате заболявания, трябва да се консултирате с лекар.

- Железен мед от женшен: смесване на корен на женшен с мед, в размер на 25 грама прах за 700 грама. мед. Настоявайте за 10 дни. Курсът на лечение - 2 месеца, половин час преди хранене.

женшен - противопоказания

Когато се лекуват с лекарства от това растение, няма странични ефекти, но те трябва да се приемат само сутрин. Сред противопоказанията за приемане на лекарства от женшен трябва да се наричат ​​остри инфекциозни и възпалителни процеси, кървене и бременност. При леко повишаване на налягането или поява на главоболие, консултирайте се с Вашия лекар.

Коментари

Калинка 21.04.2016 женшен, это вообще панацея от многих заболеваний. Если его регулярно принимать, то вы забудете что это такое - болезнь и плохое самочувствие! А для мужчин с проблемами потенции, это вообще незаменимая вещь!! Ни какой виагры не надо!))) Анна 21.04.2016 Прием женьшеня, может полностью изменить вашу жизнь!! Да-да!! Это не голословное утверждение. женшен стимулирует само желание жить, что-то делать. Работоспособность повышается в разы. Жизненные силы приливают. Болезни отступают. Саша 04/21/2016 Тези хора са готови да унищожат всичко. Разбирам какво е терапевтично, а понякога - само необходимото растение е необходимо за всеки. Да, и струва много пари. Но, в края на краищата, все още трябва да мислите за утре! Утре може да няма такива лекарства, всичко ще бъде унищожено. Aldine Press 04/21/2016 Благодаря ви много за статията и най-вече за снимката. Не и когато не видях женшен, освен в вече лечебната форма. Това не е обикновено растение, нито пък очакваше да изглежда така! Дори не си представих, че изобщо има плодове!
Share:
Comments