Ворони очи - лечебни свойства и приложение в медицината

Воронийско око - общо описание

Воронийското око е рода от едногодишни треви, принадлежащи към семейството на лилиите. Това е зелено растение, състоящо се от четири сепала, четири яйцевидни листа с ретикулярно веничество, понякога три вида се срещат в гърба и пет и шест, но такива екземпляри са редки. От самия център на растението, на нисък педикъл (около 40 см), се отделя едно неатрактивно цвете с четири части, от което през август се формира плод - синкаво-черно плодове. Воронийското око е отровно, особено коренището и зрънцата му.

Видове очи - места и места за растеж

В световната флора има около 40 вида око на врана. Това е растение с влажни почви и сенчести гори. Расте в букови гори, сред много цветя, в подножието на склонове и в занаятчийски гъсталаци. Той се среща в целия диапазон на Сибир, европейската част на Руската федерация, Кавказ, Централна Европа, Азия, Хималаите.

В народната медицина и хомеопатията очите на врана играят огромна роля. Най-често срещаните са три от основните типове:

- очите на гарваните са четириъгълни - очите на гарвана са непълни - окото на гарвана е многопластово.

Ворони очи - лечебни свойства

Както отбелязахме по-горе, растението е много отровно, но сухите плодове и листата се използват широко в народната медицина в малки дози. Воронийското око съдържа гликозиди, стероиди, сапонин, флавоноиди и различни витамини. Съставът на коренището включва алкалоиди.

Благодарение на определен брой биологично активни вещества, венчето на очите има успокояващ, антиспазмичен, противовъзпалителен, лечебен и диуретичен ефект върху тялото.

Помага за борба срещу такива заболявания и проблеми като невралгия, мигрена, туберкулоза, асцит, ларингит, метаболитни нарушения. Използва се и като средство за подобряване на апетита, укрепване на работата на червата и елиминиране на тахикардия. Добри резултати са постигнати при лечението на гърчове, сърдечна недостатъчност (като спомагателна терапия), тремор и сътресение.

Ворони очи - лекарствени форми

Като медицинска суровина използвайте зелената част на растението, по-рядко плодове. Прясна трева трябва да се събере по време на цъфтежа. В по-голямата част от случаите се прави тинктура на базата на прясна или суха трева за лечение на заболяване.

Плодовете се раздробяват от трудно заздравяващи рани, рани, акне и кичури. Пресен сок в хомеопатията третира мигрена (триене на храмове), главоболие, очни заболявания, сънливост, бронхит, сътресение. Вътрешното използване на отровно око на врана изисква специални грижи.

Вороний очи - рецепта и употреба на тинктура

С туберкулоза, невроза, конвулсии и запек: за половин литър добра водка ние приготвяме 50 грама счукана суха и за предпочитане свежа трева на окото на гарва, пълни го и го слагаме за няколко седмици на тъмно изолирано място. След това филтър, две чаени лъжички от тинктура се добавят към чаша вода и се вземат на масата. лъжица на всеки 2-3 часа, независимо от приема на храна.

При сътресение на мозъка: тинктурата може да се приготви на базата на суха трева. Четири таблици. лъжици сух екстракт, изсипете 500 мл водка, сложете го на тъмно място, настоявайте за 7-9 дни и използвайте само пет капки, разтворени в чаша вода, три парчета. на ден за една седмица или две.

При сърдечна недостатъчност (с подуване): дузина пресни плодове се излива половин литър добра водка, настояват две седмици на сухо, тъмно място. След това не забравяйте да се щам и вземете двадесет капки, разредени в малко количество вода, три r. на ден. Курсът е три седмици, тогава трябва да вземете десетдневна почивка и да проведете поне още 2 курса.

Vorony очите - противопоказания

- бременност (всички тримесечия) и кърмене - възраст до 12 години - индивидуална непоносимост.

Преди да използвате продуктите на базата на очите на врана, е необходимо да се консултирате със специалист. Не превишавайте допустимата доза, тъй като отравянето с отровни вещества причинява повръщане, диария, брадикардия, дихателна и сърдечна гниене, чревен колики, замайване до загуба на съзнание. С развитието на нежеланите реакции, самолечението не е допустимо!

Коментари

Дария 19.04.2016 г. Също така чух, че някой е бил лекуван от това растение срещу туберкулоза. И този човек помогна много. Затова вярвам в лечебните сили на окото на врана. И за сметка на консултацията с експерт, по принцип смятам, че изобщо не можеш да се третираш сам. Калинка 04.04.2016 Колко необходими вещества се съдържат в това отровно растение. Ако се приема стриктно в съответствие с препоръчителните дози, тогава няма да се случи нищо лошо. Но можете да излекувате много заболявания. Тамара 04/04/2016 Спомням си, че винаги сме искали да вкусим това зрънце в нашето детство, това е интересно))) Но по някакъв начин никой не реши, благодаря на Бога. Добре е, че родителите ми предупредиха за тази опасност. И за да бъда третиран от окото на гарван, не бих го направил. Вика 04.04.2016 Воронийското око, наистина, помага много от всякакви болести по главата. И от обикновено главоболие, от мигрена и от сътресение. Преди няколко години ми казаха една жена, синът й имаше силно сътресение и той бе възстановен от това растение. Соня 19.04.2016 Имаме такова растение в тайгата. Знаех, че се лекуват, но също така всеки знае от детството, че врана е много отровна. Ето защо, ние дори не го опитахме, въпреки че - наистина исках да))) Такива хубави плодове.
Share:
Comments