Василистник - лечебни свойства и приложение в медицината

Василистник - общо описание

Vasilistnik - пряко растение растение от семейството на buttercup. Височината на девилирания ствол е от 50 до 120 см. Корените на сивкавата сянка имат тенденция да се разширяват много по ширина. Триъгълните листа на борелеца са покрити с меки вили, а зелените или кафяви цветя са малко подобни на пшеничните зърна и са събрани в съцветия. Цъфтенето пада в средата на лятото (юни-юли).

Ессилистник - видове и места на растеж

До 150 вида са рода на василистника. Той е широко разпространен в Южна Африка, в планините на Южна Америка и в умерените географски ширини на Северното полукълбо. Това растение лесно може да бъде намерено в бреза или смесени гори, на сухи ръбове или горски ръбове. Най-популярните такива василистики като алпийски, anemovidnye, vodosborilistny, dvukryloplodny, Delawei, жълти, грудкови, фалшиви, с вдлъбнатини, малки, влакнести, Сахалин, усукани и тесни.

Василистник - лечебни свойства

Ефективно използване на базилиста при хипертония, конвулсии и неврози, храносмилателни разстройства, диария, чернодробни заболявания, външно и вътрешно кървене.

Има бактерицидни и противовъзпалителни свойства. Василистикът се лекува с язви, пустули, кожни обриви и др. Политиците от отвара на корените спомагат за подобряване на ставите с артрози и артрити с различен произход.

Широко разпространен е широко използван за жълтеница, епилепсия, малария, настинки, ревматизъм, белодробна туберкулоза, главоболие, женски заболявания и метаболитни нарушения. Също така е добре известно, че неговият общ укрепващ ефект.

Василистник - лекарствени форми

В медицината се използват коренища и земната част на тази ценна лечебна растение. През юни и юли листата и цветовете се събират (стъблото не е подходящо), през септември и октомври корените. Заслужава да се отбележи, че компонентите на растението в изсушената форма от същия цвят като пресните са почти без мирис и имат горчив вкус.

За медицински цели се приготвят сухи инфузии с инфузии, отвари, тинктури, мазила и прахове. Нарязаните свежи листа се прилагат и навън.

Василистник - рецепти

За да подготвите инфузията, трябва да поставите една лъжица суха билка на обикновения сребърник в стъкленица и да изсипете чаша вряла вода, след това затворете контейнера и настоявайте за един час, напрежение. За терапевтични цели вземете супена лъжица около три пъти на ден.

Тинктурата на обикновения майстор може да се подготви по такъв начин: да се смесват листата му със 70% алкохол в съотношение 1:10 и да се настоява на тъмно място, като се разклаща редовно в продължение на седем дни. Вземете поне три пъти на ден, за един прием, достатъчно 15-25 капки от лекарството.

Отвара от корените на господаря: чаена лъжичка с хълм сухи суровини, за да приготвите чаша вряща вода и да стоите 10 минути във водна баня. След това трябва да охладите добре течността (може да отнеме около час) и да изтече. След това бульонът трябва да се изсипе в чаша за измерване и да се добави преварена вода, така че резултатът да е обем от 200 ml. Особеността на използването на това лекарство е, че трябва да се приема с храна. Обикновено се ограничава до 2 супени лъжици, около 3 пъти на ден. Съхранявайте на хладно място (t - +4 .. + 6 ° C) в затворен стъклен съд за не повече от 2 дни.

За лечение на гнойни рани, обрив на пелени между пръстите на краката и други кожни заболявания, трябва да ги приложите натрошени листа на василистаника.

Василистник — противопоказания

Това е отровно растение, поради което се предписва за поглъщане в строга доза. Забранено е да се използва за брадикардия, слаба сърдечна дейност, хипотония и атонична запек.

Коментари

Жана 18.04.2016 Има много варисти, много много. Само един списък. И е напълно възможно да сме израснали в Русия от дълго време. Така че не се учудвайте, че сте го виждали някъде. Друг въпрос е колко полезно е това растение? обичам 04/18/2016 Използвах това растение за лечение на женско заболяване и трябва да кажа, че това беше много успешно. И за сметка на строга доза - така че всички лекарства трябва да се приемат в строго предписана доза! И предварително консултирайте се с Вашия лекар! Светлана 04/18/2016 Също така мисля, че видях това цвете лично. Аз не съм специален в растенията, дори нямам дача, но има приятели с такова прекрасно хоби. И имат различни, дори екзотични растения. Вярно е, че за медицински цели те едва се използват. Марина 04/18/2016 Това растение, като родина на Африка, третира най-вече чисто африканските болести: треска, различни абсцеси и т.н. Разбира се, в нашата страна може да дойде по-удобно. В края на краищата, както за женските болести, така и за туберкулозата, това помага. Екатерина 04/18/2016 За първи път чувам това име - басист))) Но, аз не разбирам нещо - не расте с нас, така че е написано. Но ми се струва, че видях с очите си такова цвете от някой в ​​градината! Или греша ли? Или пък може да се отглежда декоративно.
Share:
Comments