Батат - ползите и гастрономическите предимства на сладките

Една екзотична алтернатива на картофите, е необичайно вкусна, лесна за приготвяне и много полезна. И за успешното им лечение с нарушения на здравето и като цяло укрепване на тялото, е полезно да се знае какво е специално за него и в какви случаи то е вредно.

Какво е сладък картоф и как съставът влияе върху ползите от сладкия картоф?

В действителност, сладките картофи не са картофи, те идват от различни семейства - картофи от Paslinovy, сладки картофи - от Vjunkovs. Но израз на тяхната прилика с вида, отчасти с вкуса и начина на хранене.

Тревистата лиана от сладък картоф е плодотворна с клубени с много различна форма - от топка до форма на шпиндел, по размер и тегло - от 200 g до няколко кг.

В кухнята на Южна и Централна Америка, сладките картофи се консумират дори от листата, като се бланшират във вряща вода, за да се добави към салатата.

Сортовете сладки картофи също се различават по цвета на кожата и целулозата и вкус:

• Трапезарии с почти никаква сладост, сухи и твърди, напомнят на нещо като тиквичка или кестен;

• десертни сладки, по-меки и сочни, наподобяващи дистанция, например, тиква, банан, пъпеш.

Клубените с оранжево месо принадлежат на десерт и са по-добри от морковите от съдържанието на бета-каротин. Пурпурната батада е богата на антоцианин - пигмент и вещество със свойствата на мощен антиоксидант, способен да забави стареенето на тялото, да понижи холестерола, да подобри зрението и да повиши имунитета.

Подобен ефект се упражнява от витамин А и С, съдържащи се в сладките картофи, като антиоксиданти, които противодействат на увреждането на клетките от свободните радикали.

Батат - отличен източник на калций, калий, мед, желязо и фосфор, витамини Е и К, фолиева киселина.

Витамин В6, съдържащ се в сладкия картоф, намалява проявите на въздушна и морска болест, а също така намалява нивото на хомоцистеин в кръвта, което е отговорно за развитието на много заболявания на сърдечно-съдовата система.

Когато се третират топлинно, сладките картофи се приготвят по-бързо от картофите и някои от сортовете им могат да се консумират дори сурови. Картофите и сладките картофи са взаимозаменяеми в много рецепти.

Батарът може да бъде сварен и настърган в картофено пюре на странична чиния, пържени на парчета в зехтин, изпечени на гниене с нещо клубени, изляти или добавени към супата.

От него пригответе сладки и неподсладени бонбони, десерти и салати.

Слабо напомнящи за сладките картофи на сладките картофи, които са нагънати от картофи, са добре подбрани от цитрусови плодове и подправки като къри.

Всяко ястие със сладък картоф е по-лесно смилаемо от подобно ястие с картофи и също така се оказва много задоволително, докато енергийната стойност на корена е само 60 kcal на 100 g, което го прави отличен избор за тези, които искат да отслабнат.

Влакна в състава на сладък картоф има положителен ефект върху работата на червата и съдържащото се в него нишесте (подобно на картофа!) Действа като омекотяващ и обвиващ агент, което прави коренната култура добър избор за чувствителния храносмилателен тракт.

При какви заболявания и разстройства има полза от сладкия картоф

За тези, диагностицирани със захарен диабет, сладкият картоф е ценен продукт - характеризиращ се с минимален възможен гликемичен индекс, не предизвиква повишаване на кръвната захар и освен това, поради съдържащите се в него каротеноиди, повишава чувствителността на организма към инсулин.

При редовна употреба сладки картофи се проявява като обща възстановителна, както и:

• служи за профилактика и лечение на ревматоиден артрит поради високото съдържание на бета-криптоксантин;

• укрепва костната система и предотвратява развитието на остеопороза;

• регулира водния баланс в организма и облекчава подуването с бъбречни заболявания;

• улеснява симптоматиката и ускорява възстановяването при заболявания на горните дихателни пътища, например, с бронхит.

Доказани противовъзпалителни свойства на сладкия картоф, проявяващи се на най-"фините" нива на тялото - той е в състояние да намали възпалението в нервните тъкани и мозъка.

Влиянието на сладкия картоф върху кръвта и съдовата система е разнообразно, по-специално е в състояние:

• увеличаване на кръвния поток;

• стимулира насищането на кръвта с кислород;

• дават еластичност на стените на съдовете и ги укрепват;

• нормализира кръвното налягане.

Rootfruit съдържа фитонутриенти, които влияят върху коагулацията на кръвта по такъв начин, че сладкият картоф има положителен ефект върху зарастването на рани, а в случай на сериозни наранявания предотвратява прекомерната и опасна загуба на кръв.

Как иначе е ползата от сладкия картоф?

Свойството на сладкия картоф за повишаване на имунитета не само поради съдържанието на антоцианин в виолетови цветове не се проявява директно - сладкият картоф установява по-рано метаболизма, улеснява по-доброто усвояване на полезни елементи от други продукти, улеснява транспортирането им през тялото на клетъчно ниво и активира далака от най-важните органи на имунитета.

Бататът се отличава сред другите кореноплодни растения като уникално свойство за влияние върху производството на електроенергия от човешкото тяло, което е необходимо за функционирането на всички жизнени системи и по-специално за здравето на мозъчната кора.

Възможно е да се използва нещо вкусно от сладкия картоф като антидепресант - калият в комбинация с други биологично активни вещества може да увеличи устойчивостта към стрес, да облекчи умората и да намали повишената тревожност.

Батат е полезен за красотата - вече споменатият бета-каротин подмладява кожата, помага й да абсорбира хранителни вещества от същите козметични продукти и предотвратява образуването на бръчки. В допълнение, сладки картофи насърчава производството на колаген.

При значителни физически и спортни натоварвания, ползата от сладкия картоф се проявява в отстраняването на мускулни спазми и болки, подобрявайки връзката на лигаментите, както и поддържането на натрупването на мускулна маса.

Поради съдържанието на фитоестрогени, сладкият картоф може да нормализира хормоналния фон на женското тяло, което в крайна сметка засяга репродуктивната функция, здравето на млечните жлези и предотвратяването на преждевременна менопауза.

В какви случаи е вредното въздействие на сладкия картоф

За да се възползвате в пълна степен от сладкия картоф, е достатъчно да го поставите на масата само 2-3 пъти седмично и е важно да запомните, че прекомерната наличност на този корен в храната е изпълнена с развитието на хипервитаминоза А.

При заболявания на пикочния мехур и бъбреците може да се получи увреждане на сладки картофи, изразено в тяхното влошаване, тъй като сладките картофи съдържат оксалати, които спомагат за образуването на камъни с подходящо предразположение към този организъм.

Независимо от факта, че сладките картофи са добро средство за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, със сериозни сериозни заболявания (например гастрит, язва, колит), това може да е вредно за сладките картофи, защото съдържа киселини, които могат да раздразнят лигавиците.

До момента няма точна картина на взаимодействието на веществата от състава на сладкия картоф и редица лекарства, предписани в тежки случаи, като антитромботични и противотуморни лекарства. Ето защо, за да няма вреда от сладките картофи, по време на приема им е по-добре да се откаже от този зеленчук.

Share:
Comments