Уролитиаза - причини, симптоми, диагноза, лечение

уролитиаза - заболяване, което е свързано с образуването на камъни в органите на пикочната система на човека (най-често в бъбреците). Болестта засяга всички възрастови групи. От възрастта обикновено зависи само от вида камъни в урината.

уролитиаза - причины

Най-важната причина за уролитиаза е метаболитно разстройство, особено по отношение на промените в химичния и водно-солевия състав на кръвта. Въпреки тези нарушения заболяването не може да се развие без следните фактори:

- наличие на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, пептична язва, колит) и органите на пикочно-половата система (простатит, пиелонефрит, аденом на простатата, цистит) - наследствена предразположеност - нарушения в паращитовидните жлези - травма и костно заболяване; продължително обезводняване на тялото - авитаминоза (особено недостиг на витамин D) - злоупотреба с пикантни, солени, пушени - постоянно използване на твърда вода - липса на ултравиолетова радиация - живеещи в горещ климат.

уролитиаза - симптомы

Обикновено уролитизата не остава незабелязана. Съществуват следните характерни симптоми на уролитиаза:

1. Болка в лумбалния участък. Болката е едностранна или двустранна, характеризира се с влошаване по време на тренировка или когато тялото се променя в пространството. Бъбречни колики. Повишено уриниране и болка при уриниране. Кръв в урината. Замърсяване на урината. Увеличен натиск. Повишена температура (до 38-40 градуса). Този симптом е характерен за случаите, когато пиелонефритът се свързва с уролитиаза.

уролитиаза - диагностика

Настоящото ниво на развитие на медицината ни позволява да диагностицираме патологичните процеси, свързани с уролитиазата, в ранните стадии на развитие.

Основният проблем на диагнозата е доверието на много пациенти в отсъствието на камъни. Повечето от тези пациенти отиват в медицински заведения с остра форма на уролитиаза, когато е трудно да се гарантира успехът на предписаното лечение.

Диагнозата се извършва от уролог след преглед, разговор с пациента и след следните изследвания:

- общ анализ на урината - общ кръвен анализ - биохимичен кръвен тест - ултразвук на бъбреците - екскреционна урография - радиоизотопна нефронцинтеграфия.

уролитиаза - лечение и профилактика

На първо място, при остра атака на уролитиаза е необходимо да се премахнат симптомите на колики. След това е необходимо да се премахнат камъните, да се извърши лечение на инфекциозни последици, както и да се предотврати повторното образуване на камъни.

Съвременната медицина предлага консервативни и оперативни методи за премахване на камъни.

При консервативно лечение на уролитна болест, камъните се отстраняват с помощта на специални медикаменти, като същевременно се налага стриктно спазване на режима на хранене и пиене. Тази терапия е ефективна, ако пациентът има малки камъни (до 3 милиметра). Трябва да се помни, че употребата на такива лекарства трябва постоянно да се контролира от лекар. В случай на възпалителен процес е необходимо допълнително антибактериално лечение.

Оперативното (или инструменталното) лечение на уролитиазата включва хирургическа интервенция, в която се отстраняват най-големите камъни.

Отстраняването на камъните може да се извърши и чрез ударна вълна, метод, наречен дистанционна литотрипсия.

Специално място за премахване на уролитията е превенцията му. Необходимо е значително да се намали консумацията на пържени, мастни, солени и пикантни, е невъзможно да се преяждат. Освен това трябва да пиете най-малко 2 литра чиста вода на ден. Не изстивайте долната част на гърба.

Share:
Comments