Учените прогнозират бързия растеж на сенна хрема

Въпреки, че 2012 г. не е белязано от възобновяване на сенна хрема и много хора го смятат за най-лошата си памет, ново проучване казва, че проблемът със сезонните алергии ще се влоши много в бъдеще, тъй като количеството на прашеца ще се увеличи повече от два пъти през следващите 28 години.

Ако през 2000 г. концентрацията на полен в атмосферата е средно 8455 зърна на прашеца, се очаква до 2040 г. тази цифра да достигне 21 735 според проучване, представено на годишната конференция на Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI) в Анахайм Калифорния) от изследователи от университета "Рътгърс" в Ню Джърси.

"Климатичните промени ще увеличат значително производството на прашец в близко бъдеще", предупреждават учените. "Икономическият растеж, глобалните екологични проблеми, промените, причинени от човека, като увеличаване на нивата на въглероден диоксид - всички допринасят за процеса, който ще се наблюдава".

Тъй като количеството на полен се увеличава, кихането ще започне по-рано всяка година, отбелязват авторите в своето проучване. Така че през 2000 г. прашецът се появи на 14 април и достигна своя връх на 1 май. През 2040 г., според прогнозите, връхът ще бъде на 8 април.

По време на алергичния сезон хората със сенна хрема трябва да ограничат техния контакт с растителен прашец и мухъл, да държат прозорците и вратите затворени вкъщи и да затварят прозорците в колата. Пациентите, страдащи от алергия, трябва да останат на закрито в обедните и следобедните часове, когато нивото на цветен прашец е особено високо, носете маска, ако се наложи да работите на улицата и когато се приберете у дома, вземете душ, измийте косата си и сменете дрехите си.

Share:
Comments