Цироза - причини, симптоми, диагноза, лечение

Цироза на черния дроб се счита за едно от най-опасните заболявания, тъй като при отсъствие на лечение тя може да причини смърт. С това заболяване, съединителната тъкан на черния дроб нараства и формират белези. Наблюдава се и намаляване на функционалността на черния дроб, увеличаване на разрушаването на хепатоцитите и нарушаване на комуникацията между червата и жлъчните пътища, което след това заплашва да наруши процесите на храносмилане и усвояване на входящата храна.

Цироза - причини

Цирозата може да предизвика редица причини. В повечето случаи болестта се развива на фона на други заболявания, като белези от тъкани или възпалителни процеси в черния дроб. Причината за развитието на цироза може да бъде и тежко отравяне с лекарства, алкохол или метали, които имат свойството да се натрупват в тъканите на черния дроб. Понякога цирозата започва да се развива след тежка инфекция (например, хепатит) или поради вродени патологии.

Цироза - симптоми

Развитието на тази болест в някои случаи може да бъде скрито и следователно не се проявява в продължение на много години. Много характерен симптом е жълтеница, в която не само кожата на пациента става жълта, но и бялото на очите. Това се дължи на прекомерно повишеното количество билирубин в кръвта на човек.

Заболевший постоянно чувствует себя усталым и слабым, а также у него постепенно пропадает аппетит. Цироза на черния дроб вызывает нарушения процессов свёртывания крови и поэтому у больного кровоподтёки и синяки очень долго не сходят. Если цирроз спровоцирован алкогольным отравлением, то в таком случае на коже человека можно увидеть характерную сетку из мелких кровеносных сосудов.

Цирозата може да бъде причина за развитието на опасни за човешкото здраве усложнения. Например, по време на заболяване има силно нарушение на водно-солевия баланс, който е изпълнен с тежки отоци. В началото, само крайниците са подути, но с течение на времето се натрупва вода в коремната кухина. Това условие създава благоприятна среда за размножаване на различни вредни бактерии, които могат да причинят опасни инфекциозни заболявания. Друго белези от чернодробна тъкан води до вътрешно кървене. То е придружено от силна болка, кърваво повръщане и дори загуба на съзнание.

Цироза - Диагноза

Цирозата се диагностицира въз основа на кръвни изследвания и палпиране на черния дроб. Също така е препоръчително да се изследват ултразвук и, ако е необходимо, компютърна томография. До този момент, чернодробната биопсия се смята за най-точния метод за диагностициране на цироза, за която се вземат проби от засегнатите тъкани за изследване. Тази процедура не само помага да се установи крайната диагноза, но и да се определи степента на развитие на болестта.

Цироза - лечение и профилактика

Целта на консервативното лечение е да спрете образуването на белези и да възстановите черния дроб (поне частично). Освен това се извършва лечение на усложнения.

Болният е категорично забранен да пие алкохол, лекарства и нестероидни лекарства. Също така, витаминната терапия се използва за нормализиране на метаболитните процеси и за укрепване на имунитета.

Цироза на черния дроб можно вылечить только при строгом соблюдении диеты, соответствующей стадии и форме заболевания. К примеру, при сохранённом синтезе мочевины больному нужна белковая пища, а если этот процесс всё же нарушен, то количество белка в употребляемой пище нужно снизить или исключить. В рационе пациента должны присутствовать жиры только растительного происхождения, а углеводы — только легкоусвояемые.

За съжаление, лечението и храненето не винаги са ефективни при това заболяване. В такива случаи е показана чернодробна трансплантация, ако, разбира се, има такава възможност.

Предотвратяването на цироза на черния дроб осигурява своевременно и адекватно лечение на вирусен хепатит и други заболявания, които допринасят за неговото развитие и ограничаване на приема на алкохол. Също така се препоръчва да водите активен начин на живот и да ядете, ако е възможно, по-балансирано.

Share:
Comments