Фуксия - отглеждане, грижи, трансплантация и репродукция

Fuksija (Fúchsia) е род на трайни насаждения от семейство Kiprejnye (Onagraceae), който има около 100 растителни вида. Той идва от Централна и Южна Америка, Нова Зеландия.

Датата на освобождаването на фуксията "в светлината" е през 1696 г., когато известният ботаник Чарлс Плумър открива ново растение, докато прави третата си експедиция в Западна Индия и го посвещава на германския ботаник и медицина Леонардо фон Фукс, наричайки го фуксия.

Оттогава тя се превърна в една от най-предпочитаните растения за цветя в целия свят, благодарение на своята луксозна, дълга и невероятно красива цъфтеж. Днес има дори лилав цвят "цвят на цвят", кръстен на това цвете.

Фуксиите са храстовидни, дървообразни (само в условия на естествен растеж) или мокети. В зависимост от вида, техните цветя могат да бъдат единични или събрани в ракомозни съцветия, аксиларни, на тънки педикали, увиснали. Те могат да имат и различни цветове: бяло, розово, червено, лилаво. В допълнение, има разновидности на фуксия с двоен цвят.

Fuksija - выращивание и уход

Fuksija - это светолюбивое растение, однако, прямых солнечных лучей она не выносит, поэтому ее не следует держать на окне, лучше подыскать место в глубине комнаты.

Температурата на фуксията трябва да бъде умерена или хладна, тъй като нейното покачване над 20 ° C може да причини на растението да падне на цветя и листа и дори да доведе до смъртта му. През зимата фуклията трябва да се съхранява при температура не по-висока от 10 ° C, тъй като по това време тя има период на почивка. Предоставяйки на растението правилното зимуване, можете да ускорите цъфтежа и да удължите продължителността му.

Поливането на фуксия трябва да е изобилно, така че почвата да е винаги влажна. До края на растителността е необходимо постепенно да се намали напояването, така че през зимата, когато температурата на съдържанието на растението се понижи, трябва да бъде умерена, за да се избегне разграждането на корените. Ако искате да развиете успешно този цвят, трябва да помните, че под пота не трябва да поставяте палета, защото ако се случи, че дори в един ден няма да има дренирана вода, това може да доведе до смъртта на растението.

Фуксията обаче обича много високата влажност на въздуха, затова е необходимо да се опита да я увеличи, особено в горещи дни, като пръска вода около растението от пистолета или постави чашата на чакъл с камъчета, така че да има вода под саксията, но не докосва дъното. Това е необходимо, за да се отворят по-дълбоко стамата на растението и да се постигне най-доброто нарастване на вегетативната маса.

За цъфтежа не се забавя, е необходимо да се формира растение във времето. Често не обръщайте цветето така, че да не изхвърля пъпките. Ако планирате да засадите фуксия в композиция с други растения, трябва внимателно да обмислите избора на съседите си, така че те да имат подобни условия на поддръжка и също така да приложите методи за засаждане, при които кореновите системи на растенията не се преплитат.

През март-септември фючсията трябва да се хранят с минерални торове за цъфтящи растения на закрито.

Fuksija - пересадка и размножение

Трансплантация на флухия е необходима всяка пролет. Почвата за трансплантация трябва да се състои от 3 части глинести корниз и 2 части торфена земя, към които се прибавя 1 част пясък. Избирайки пот, трябва да помните, че фуксията е също толкова неудобно, чувствайки се в прекалено стегнато положение и в прекалено хлабавите саксии. След подрязване на леторастите и съкращаване на корените цветът се трансплантира в хранителна смес, поставена на слънчев прозорец и снабдена с обилно поливане и пръскане. Ако всичко е направено правилно, младите издънки ще растат много бързо в нея и скоро ще се появят цветя върху тях. Можете да забавите началото на периода на цъфтежа на цветята до края на есента или зимата. За да направите това, те трябва да бъдат държани на тъмно място до юни и след това да бъдат пренесени на балкона. За да се предотврати цъфтежа през лятото, те трябва да бъдат отрязани няколко пъти.

Стрелите, които са били нарязани по време на трансплантацията, се използват за размножаване на растенията чрез резници. Фуксията също може да се размножава със семена, но в този случай няма гаранция за запазване на всички характеристики на растението майка.

След вкореняване на резници, около седмица по-късно, те са засадени един по един в малки саксии и поставени на светло място, но без пряка слънчева светлина. След това, с настъпването на лятото, те отново се трансплантират. Осигуряване на новата фуксия добро поливане и хранене, можете да получите луксозно цъфтящи растения. Ако обаче преместите саксии с цветя от място на място, пъпките ще започнат да падат.

Fuksija - болезни и вредители

Добрата селскостопанска технология е основното средство за предотвратяване на различни болести на фуксия. Дори ако позволите някои грешки в отглеждането му, тогава, когато бъдат елиминирани, растението може да бъде излекувано само по себе си. Например, от въздействието на пряката слънчева светлина върху листата му може да има петна, а ако потът с цветето бъде пренареден, те ще изчезнат.

Понякога растението може да бъде ръждясано. В този случай трябва да се използват подходящи фунгициди, както при всяка гъбична болест.

Фуксиите също могат да страдат от вредители: листни въшки, кълнове, акари, бели мухи. Първите три вида могат лесно да бъдат унищожени чрез излагане на инсектициди като Aktelik или Haupsin, които не са токсични за хората. Но с бялата муха ще бъде по-трудно да се справи, тъй като цветът ще трябва да се лекува многократно с инсектицид от група невротоксини, една доза - на лист и двойна - под корена. Заразеното растение трябва да се държи отделно, за да се избегне разпространението на бялата муха.

Разбира се, някой ще изглежда да растат фучия много трудно. Но в края на краищата, всяко растение изисква внимание, търпение и грижа, но няма да намерите такава нежна и грациозна красота. "Танцуваща цветя" - така наречените фулчински цветя. И ако не съжалявате за времето и енергията си за него, този очарователен танцьор ще украси дълго къщата ви и ще ви зарадва с вас и вашите близки.

Share:
Comments