Тогава да хранят детето. препоръки на диетолог.

Обърнахме се към известния специалист по хранене Рима Мойзенко, за да разберем какви са най-често срещаните грешки при майките, организирането на храненето на децата и как да се защити тяхното дете от ранните заболявания с ГО.

Хранете детето

"Има някои бизнес закони, които дойдоха при нас от Америка", казва Римма Василевна, "първо детето се храни с бързо хранене и след това се лекуват години наред. Това е безкрайно изчерпване на парите. Той също така ни очаква, ако не популяризираме здравословна храна.

Съветвам ви да си спомните петте най-вредни продукта, които популяризира американската култура: чипс, колбаси (колбаси и колбаси), шоколадови барове (Marsy Snickers), газирани напитки и нискокалорични храни (в тях животински мазнини се заменят със зеленчуци, ароматизатори, стабилизатори, в края красива картина, която не добавя здраве). Освен това нашата местна продуктова майонеза, която не е толкова популярна в Америка, но в нашата страна е поставена във всичко.

Вредните продукти се насърчават много агресивно. Тук нашето семейство има традиция - да се събере в селска къща за уикенда. Телевизорът е включен, никой не реагира. Изведнъж рекламата продължи - децата спират да говорят и да гледат, без да спират. И не само деца, но и котки! Рекламата действа като хипноза. Детето помни рекламираната храна и иска да си купи или да го вземе сами в магазина на щанда на касата.

И ако един път да дадете бебето на глутамат натрий - ще го дърпате през цялото време, това е като наркотик. В полуготовите продукти, колбаси, бързо хранене и чипс натриев глутамат винаги се съдържа, така че тази храна трябва да бъде изключена от храненето на детето. След такава вкусна храна, разбира се, домашното пиле ще изглежда свежо и родителите ще се оплакват: "Той не яде нищо у дома си, той яде само в кафене за бързо хранене".

Ясно е, че желанието на родителите да хранят деца е по-приятно, но не бъдете твърде ревностен. Например, почти всички деца ядат с удоволствие варено пилешко яйце. И родителите обикновено съветват: "И вие сте негови посланици, той ще вкуси по-добре" Защо? В яйцето, природата съдържа всички необходими микроелементи, вече е вкусно. И тогава едно три-годишно бебе, което тежи 25 кг, дойде при мен на рецепцията и на въпроса: "Какво ви харесва?" Отговори: "Браушвайг наденица!" И дори да се произнесе правилно името й не може. Самите родители, без да забелязват, развалят здравето на децата. А нездравословна диета, заболявания на стомашно-чревния тракт и затлъстяването - това не е проблемът за децата, а проблемът за родителите! "

Съгласен съм с Рима Мойсенко, че ако става дума за здравословна бебешка храна, това е въпрос не само на диетологията, но и на психологията и дори на педагогиката. Също така моята приятелка Алена Пастернак, психолог от Санкт Петербург, майка на две деца: "Мисля, че типичните родителски грешки могат да бъдат обяснени на конкретни примери. Тук в магазина вземам яйца от пъдпъдъци. До моето момче липсва момче на дванадесет или тринадесет години: "О, мамо, какво е това?" Виж какви топки? "Мама реагира с глупав и недоволен тон:" Сложете го на мястото си ". Момчето чете етикета и пита: "Мамо, може би ще го вземем?" Майка почти крещи: "Сложи, казах." В този случай, човек в ръцете си голям пакет от чипове.

Цена и пъдпъдъчи яйца и чипове 40 рубли - така че икономиката и ниски доходи в този случай не може да говори. Ако детето има интерес към здравословно хранене - защо не го подкрепяте?

Пример два: моят най-голям син посещава роднини в територията Краснодар. Те имат своя собствена ферма, но те са много изненадан, че детето ми няма да ям чипс, бисквити, сушени калмари и други закуски, и обича зеленчуци, елда, извара, сметана и пресни билки. И купуват всички тези боклуци ... за синовете си ... като насърчение. Това е сериозна педагогическа грешка - да се насърчи нездравословното поведение. И голяма грешка да се насърчат натъпкани със захар и консерванти сладкиши, но това, че детето се храни нормално хранене - супа, кюфтета, овесена каша.

Пример 3: по някакъв начин в магазина срещнах приятели с дъщеря си. Те ме питат как да се получи едно дете да яде супа и домашно приготвена храна на всички? На детето от пет години - гастрит. Питам какво яде момичето. Оказа се, кола, сандвичи, наденички, бисквити и сладкиши. Аз нямам нито един от тези продукти в къщата и никога няма да бъде. Аз не ям сам и не го купувам за деца. На въпрос на родителите: "Какво ви се яде" Чух, в отговор - колбаси, тестени изделия, сандвичи ... не може да момичето от пет години, да речем, "Мамо, сложи хот-дога и сода, дай ми броколите и kurogrud" Ако искате вашето дете доведе здравословен начин на живот и се хранят правилно, първото нещо, което правя като родител трябва да даде пример от него. "

Share:
Comments