Пушенето тийнейджърките ще страдат от остеопороза

Учените предоставиха още едно доказателство, че тютюнопушенето е вредно. Момичетата, които пушат в юношеска възраст, повишават риска от развитие на остеопороза, крехки кости в напреднала възраст. Пушенето оказва голямо влияние върху качеството на костите на бедрото и лумбалния гръбнак. На тези места най-често има фрактури при възрастните жени с остеопороза.

Изследователи от Медицинския център на детската болница в Синсинати проучват ефекта от тютюнопушенето, както и депресия и безпокойство върху костната минерална плътност (BMD) при 262 момичета на възраст 11-19 години. Тези фактори са свързани с ниска костна плътност при възрастни.

В продължение на три години момичетата са преминали клиничен преглед всяка година. Всеки път, лекарите изследвани момичета чрез двойна рентгенова абсорбциометрия, който измерва общото съдържание на минерали в костите и костната минерална плътност на бедрото и гръбначния стълб. Лекарите също така наблюдават юношите за депресия и тревожност. На всеки три месеца, с помощта на телефонни интервюта за оценка на тяхното ниво на kureniya.Hotya всички момичета, които са участвали в проучването, както пушачи и непушачи, вписан юношеството със същото ниво на IPC, тази картина постепенно се променя. С течение на времето, момичетата, които са пушили повече от всеки друг, е установена, най-ниското ниво на IPC в областта на лумбалните прешлени и бедрена костите.

Депресията, независимо от възрастта на участниците, също е допринесла за намаляване на нивото на IPC в гръбначния стълб, а тревожността на нивото на MIC не е била засегната.

По време на юношеството момичетата формират 50% от тяхната костна маса, а дори и относително ниското ниво на тютюнопушене оказва отрицателно влияние върху процеса на нейното натрупване.

Share:
Comments