Пушачите разрушават зрението си

Пушенето е добре известен рисков фактор за широк спектър от заболявания. Сега учените имат доказателства, че пушачите са по-застрашени от развитие на свързани с възрастта катаракта, които най-често водят до загуба на зрение и слепота.

Бяха получени нови данни в резултат на мета-анализ, проведен от китайски изследователи от Института по офталмология.

Екип от изследователи, анализирали резултатите от 20 проучвания, проведени в Австралия, Африка, Азия, Северна Америка и Европа, сравняваха разпространението на свързаните с възрастта катаракта сред хората, които някога бяха податливи на тютюнопушене, и сред тези, които никога не бяха пристрастени към цигари.

Анализът на резултатите показва, че всеки, който някога е пушил, има по-голям шанс да получи катаракта с възрастта и рискът от заболеваемост е по-висок за тези, които продължават да пушат. Учените са установили положителна връзка между тютюнопушенето и развитието на два вида катаракта: ядрен катаракта (зачервяване на централното ядро ​​на лещата) и субкапсулни катаракта (непрозрачност на задната капсула на лещата). Не е установена връзка между тютюнопушенето и кортикалните катаракта (непрозрачност на кората на лещата).

"Въпреки че катаракта се отстрани успешно хирургически и възстановяването на зрението, много хора остават слепи. Причината е, че често качеството на хирургическите услуги не отговаря на изискванията, а също и поради високата цена на операцията ", казва авторката на изследването Юан Йе, от Института по офталмология. "Определянето на модифицируеми (модифицируеми) рискови фактори за развитие на катаракта ще помогне за разработването на превантивни мерки с цел намаляване на финансовите и други разходи, свързани с болестта."

Share:
Comments