Остеопороза - причини, симптоми, диагноза, лечение

остеопороза - заболяване, при което костната тъкан на човек губи сила и става крехка, в резултат на което костите на пациента често могат да се разпаднат. Костната маса се губи бавно и асимптоматично, което значително усложнява откриването на остеопороза в ранните етапи.

Според Световната здравна организация остеопорозата е четвъртата най-разпространена сред незаразните болести. Това заболяване е основната причина за фрактурата на бедрената кост, която често се среща при пациенти на възраст над 60 години. Според социално-икономическото значение остеопорозата се е превърнала в голям проблем в целия свят.

остеопороза - причины

С възрастта човекът намалява плътността на костите си и силата му намалява. Това е напълно нормален физиологичен процес. Но за някои хора, по редица причини, тези промени могат да се появят по-рано и да се появят по-интензивно.

Фактори, които могат да доведат до развитие на остеопороза: - Дефицит на калций и витамин D - Употреба на редица лекарства (антиконвулсанти и кортикостероиди) - Заседнал начин на живот - Системно пушене и пиене - Наследственост.

остеопороза - симптомы

остеопороза характеризуется крайне скудной симптоматикой. Зачастую заболевание проявляет себя только при наличии переломов. «Молчаливая эпидемия 20-го века» — такое название дали остеопорозу учёные.

Съществуват обаче няколко индиректни симптома на заболяването. На първо място, това са болки в гърба, които се проявяват в дългосрочното присъствие на човек (повече от 30 минути) в статична поза. В допълнение, наличието на остеопороза може да бъде показано със сенилна стъпало (така наречената гърбица), повишена умора, нощни крампи на краката, крехки нокти, пародонтит, ранно посивяване.

остеопороза - диагностика

На първо място, ако подозирате, че имате остеопороза, трябва да направите рентгеново изследване на гръбначния стълб. Това проучване е проста и достъпна, но има сериозен недостатък - на снимката, остеопорозата може да бъде диагностицирана само когато 20-30% от костната маса е загубена. Освен това интерпретацията на картината зависи до голяма степен от квалификацията на лекаря.

По-точна диагноза се извършва с помощта на денситометър - устройство за измерване на плътността на костите. С помощта на денситометрия плътността се определя с грешка само от 1 - 5%. Основният недостатък на този тип диагноза е високата цена.

При избора на лекарства е необходим биохимичен кръвен тест, който ще позволи да се установи съдържанието на калций, фосфор и редица други вещества в кръвта.

остеопороза - лечение и профилактика

Методите за лечение на остеопорозата се разделят на две групи, които се допълват взаимно: лекарствена терапия и здравословен начин на живот, което предполага умерена физическа активност, излагане на слънце и масаж.

При редовни сесии на медицинска гимнастика, след няколко месеца растежът на костната маса е 3 - 5%. Въпреки това е много важно комплексът от упражнения да бъде направен индивидуално.

Вакуумният и ръчния масаж значително подобряват ефекта от гимнастиката. Тези процедури могат значително да подобрят кръвообращението, както и да "помагат" мускулите на гърба. Въпреки това, масажът трябва да бъде нежен.

Пребиваването на слънце и умерен тен позволяват на организма да синтезира витамин D, който спомага за изграждането на костна маса. Въпреки това, не забравяйте за опасността от слънчево изгаряне, особено в напреднала възраст. В случай на използване на този метод на лечение, по-добре е да се консултирате с дерматолог.

Предотвратяването на остеопорозата се свежда до поведение на здравословен начин на живот.

Share:
Comments