Орегано - лечебни свойства и приложение в медицината

Душица - общее описание

Орегано (Origanum) е многогодишно тревисто растение или полу-храст от семейството на ясни растения. Има много други национални имена (трева, горски монетен двор, майчин език, дънна платка, бълха трева, трева от трева), височина 30-75 см. Голият, често пълзящ коренище се превръща в изправен нископламенен стъбло, в горната му част няма листа.

Лист срещуположно, назъбен, пълен, продълговато-яйцевиден, посочен на върха, тъмнозелено отгоре и светлозелено отдолу. Малки тубулни цветя розови или розово-лилави, с бледо лилави короли с розов нюанс. Често тичинките действат от короната. Едно растение съдържа до 1000 семена, цъфти през втората половина на лятото.

Орегано - видове и места на растеж

Има около 50 вида душчица по целия свят. Родната земя на завода е Югозападна Азия, отдавна е известна в Северна Африка. Тя се среща навсякъде по територията от Средиземно море до Централна Азия. Ореганка обича лека и суха почва, така че по-често се среща в сухи гори, на светли места - поляни, ливади, ресни.

Западна и Източна Европа, Кавказ, Централна Азия, Казахстан са места за постоянно израстване на риган. В Америка се внася само през миналия век и веднага започва да се отглежда като лечебно растение и подправка. В Русия расте навсякъде, с изключение на най-северните райони, може да се открие в открити пространства и в гъсти храсти.

Орегано - лечебни свойства

Тази лечебна билка е използвана от древни времена за успокояващ ефект при нервните разстройства при деца, тя е собственост на сънотворни хапчета. Орегано стимулира апетита и подобрява функционирането на червата - стимулира секрецията на стомашния сок, премахва жлъчката. Растението може да осигури много терапевтични ефекти: противовъзпалително, дезинфектиращо, карминиращо, диафоретично, отхрачващо, диуретично и хемостатично. При неврозите се използва седативното свойство на билката. Също така, риганът има и други свойства, които могат да бъдат използвани за безсъние и главоболие, дискинези на жлъчните пътища и холистисти.

Орегано - лекарствени форми

Растението съдържа етерични масла и танини, висока концентрация на аскорбинова киселина. Листата от трева и пъпки (пресни и сушени) се използват за приготвяне на отвари и тинктури, тъй като лечебната суровина се използва и горните части на издънки, цветя и листа, прах от настъргана трева.

Парата се използва за кожни заболявания, алкохолна тинктура и растително масло, която се влива с риган.

Душица - рецепты

1. Противоречи на тютюнопушенето, консумират риган в колекцията: майка и мащеха, медицинска алтеа, риган. Орегано се поема половината от другите билки. Три супени лъжици от колекцията се изсипват в половин литър термос с вряща вода и се вливат в продължение на 2 часа. Филтрираният бульон премахва феномена на отнемане, почиства белите дробове и просто успокоява.

2. Орегано, вливане на билки от главоболие: 1 супена лъжица трева, налейте 0,5 л. вряща вода, след 30 минути изтичане, можете да вземете 1 чаша.

Душица - противопоказания

Лекарствата с риган са категорично противопоказани за бременни жени, тъй като тази билка се използва в медицината за нормализиране на менструалния цикъл със закъснения и за ранно прекъсване на бременността. Не се препоръчва инфузията да се прилага при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Етеричното масло не е желателно да се използва пациент с хипертония.

Коментари

Вера 04/21/2016 Аз не съм зала, която с помощта на риган, може да прекъсне бременността, на първо място, разбира се. И месечно за възстановяване. Може би нямам нужда от това, но за всеки случай трябва да помните. И като цяло, една добра успокояваща билка. Слава 04/21/2016 Това ми е нужно !!! Аз искам да се откажа от пушенето! И проблемът е, че не мога да издържа нервите! И с помощта на тази билка, и белите дробове ще бъдат почистени и да се успокои. Може би най-накрая ще хвърля този лош навик! трик 21.04.2016 И аз не знаех, че тази трева в Америка продължава да расте))) Мислех, че това е нашето лично имущество))) Баба ми, постави клони от риган под възглавница и спала с бебе дори в напреднала възраст. И аз, сега също. Галя 04/21/2016 Интересното е, защо се нарича така - спалня? И кърпичката? Очевидно всички тези насекоми се събират върху него. Може би миризмата им я привлича. Аз също знам, че като успокоително, тази билка е много добра. Галя 04/21/2016 Интересното е, защо се нарича така - спалня? И кърпичката? Очевидно всички тези насекоми се събират върху него. Може би миризмата им я привлича. Аз също знам, че като успокоително, тази билка е много добра.
Share:
Comments