Невродермитит - причини, симптоми, диагноза, лечение

невродермит (или невродерматоза) е невролергично заболяване на кожата, характеризиращо се със сърбеж и характерни кожни симптоми.

В медицината невродерматитът е разделен на ограничен и дифузен. Дифузната форма на заболяването често се нарича атопичен дерматит, въпреки че редица лекари смятат, че атопичният дерматит е само един от разновидностите на дифузния невродерматит. Мнението на специалистите се сближава с едно нещо: в развитието на невродерматит една от основните роли играе факторът на наследствена предразположеност към болестта.

При невродермити, по правило, хроничният курс и постоянните рецидиви са характерни. Лечението на това заболяване се усложнява от необходимостта от интегриран подход.

невродермит - причины

Причините за невродерматит не са добре разбрани. Смята се, че заболяването може да възникне поради нарушения на състоянието на нервната система, заболявания на стомашно-чревния тракт, в резултат на алергична реакция на кожата. Предразположението на човек към невродермита се наслежда. Само в 10% от случаите невродермитът е първично заболяване. Типично за невродерматит кожното дразнене може да бъде причинено от алергии, стресови ситуации и конфликтни ситуации.

невродермит - симптомы

Основният симптом на невродерматит е папулите с бледорозов цвят, които се характеризират със сърбеж. Понякога папулите се сливат в твърди фокуси на обрив и последваща лихенизация (уплътняване на кожата, нарушение на пигментацията и увеличаване на кожната структура). Локализирането на фокусите се извършва върху сгъваемите повърхности: колената, лактите, китките и т.н.

Промяната на кожата също е на лицето, гърба, гърдите. Пациентът се оплаква от сърбеж. Поради постоянните камъни се образуват микротрамус, пукнатини и обезцветяване на засегнатата кожа. Възможно е да се свържете с различни инфекции.

При пациенти с невродермит, нарушения на съня, хипотония, адинамия, загуба на апетит, хипогликемия, загуба на апетит, загуба на тегло, сълзи и раздразнителност също са възможни.

Невродермитът се характеризира с продължителен повтарящ се курс. В случай на неправилна терапия, състоянието на пациента може да се влоши, до еритродермия.

невродермит - диагностика

Диагнозата не е трудна. Обикновено тя се основава на клиничната картина на заболяването, правилно събрана история, биохимични и имунобиологични изследвания, както и броя на еозинофилите и лимфоцитите в кръвта.

Досега няма ясни биохимични и имунологични критерии, които да предсказват тежестта на курса на невродермит.

невродермит - лечение и профилактика

1. антихистамини предназначение (Tavegilum, Claritin, Phencarolum, циметидин) и вещества, алергени (gemodez, натриев тиосулфат, витамин групи А, В, С) .2. Назначаване на седативен лекарство (тинктура валериана, божур, motherwort), транквиланти (mebicar, oksilidin, trioxazine, amizil) и антипсихотични лекарства (тиоридазин, левомепромазин) 0.3. Локално приложение на специализирани мехлеми и кремове. Въведение в кожата около огнищата на невродерматит хидрокортизон. Използване на кортикостероиди. Назначаване на физиотерапевтични процедури, като UV лъчи, течения, спа терапия. Съответствие с диетата и дневния режим.

Предотвратяването на невродерматит се свежда до придържане към рационална диета, която включва отхвърляне на остри, пушени алкохолни напитки и други подобни. Важна роля играе навременната диагноза и лечение на заболявания, които могат да причинят невродермит (нервни заболявания, заболявания на храносмилателния тракт, ендокринната система).

Share:
Comments