Мастопатия - причини, симптоми, диагноза, лечение

заболяване на гърдата наречена доброкачествена лезия на млечната жлеза, характеризираща се с прекомерно свръхрастеж на съединителната тъкан. При младите жени заболеваемостта варира от 30% до 45%, след 40 години броят на заболяванията се увеличава. В зависимост от вида на нарастващата тъкан, различавайте:

- фиброзна мастопатия, при която съединителната тъкан е засегната, - циститна мастопатия, в която са засегнати алвеолите и каналите, - смесена мастопатия, характеризираща се с привързаност и алвеоли с канал и съединителна тъкан.

Мастопатия - причини

Основната причина за мастопатията се счита за хормонални нарушения, които водят до промяна в тъканта на млечните жлези. По-голямата част от времето се проявява поради болестта на специалните части на мозъка (хипофиза и хипоталамус), дисфункция на щитовидната жлеза, затлъстяване, хиперпролактинемия, захарен диабет, разстройства на мастния метаболизъм и др.

Също така, хормоналните нарушения, водещи до развитие на мастопатия, могат да бъдат следствие от гинекологични заболявания; сексуални разстройства; наследствено предразположение; болезнени процеси в черния дроб и жлъчните пътища; бременност и раждане; стресови ситуации.

Мастопатия - симптоми

Мастопатията се проявява главно в болка в млечната жлеза, чувство за дискомфорт, както и добре усещане за уплътнения или възли с различни размери и форми. Понякога тези симптоми се придружават от различни секреции от зърната. Кървавото и тъмно изпускане може да показват сериозни патологични процеси, настъпващи в млечната жлеза или дори преканцерозно състояние.

Като правило, болезнеността в мастопатията се появява няколко дни преди менструацията, с увеличаване на тюлените. Това се дължи на факта, че през този период настъпват хормонални промени в тялото на жената. Често при палпиране на тюлени и възлови образувания жената чувства болка. При пренебрегвани случаи всяко докосване до гръдния кош става болезнено и болката може да се окаже на рамото и подмишниците.

Мастопатия - диагноза

Диагнозата на мастопатията се основава на изследване на млечните жлези, тяхното палпиране, мамография, ултразвук, пункция на възлови образувания и цитологично изследване на пункцията.

За да се предотврати диагностични грешки, разследване на гърдите трябва да бъде няколко дни след края на менструацията, като втората фаза на менструалния цикъл се характеризира с тяхното кръвонапълване. Разглеждане на млечните жлези дава възможност да получите представа за външния им вид, контурите на цвета на кожата, зърното позиция. След проверката се извърши чувство на гърдата, аксиларни, субклавиална и надключична лимфни възли. При констатиране на някакви промени в млечните жлези предписва мамография и ултразвук. Трябва да се помни, че мамографията е противопоказан при бременни жени и жени, които не са достигнали 35 години, както и медицински сестри.

Мастопатия - лечение и профилактика

При лечението на мастопатия се провеждат хормонални и нехормонални методи. Основната му цел е да се елиминират причините за хормонален дисбаланс в тялото на жената и при необходимост да се нормализира работата на нервната система, бъбреците и черния дроб. Лечението на напреднали форми на възловата мастопатия може да се извърши чрез хирургични методи и съпътстващо лечение.

При фиброзна кистична мастопатия една жена трябва категорично да откаже да посети сауната, физиотерапията, както и слънчевите и изкуствените приспособления.

С навременното, правилно избрано комплексно лечение на болестта може да се отърве от няколко месеца. Въпреки това, дори след това пациентът трябва да бъде показан най-малко веднъж или два пъти годишно на лекаря. Освен това, всяка жена трябва периодично да извършва самостоятелно изследване на гърдата, за да открие промените в гърдите във времето и да започне лечението. Тя се извършва след менструация, на 5-7-ия ден от цикъла чрез палпация на двете млечни жлези в склонна и изправена позиция. След откриването на подозрителни образувания една жена трябва незабавно да се консултира с лекар, за да предотврати развитието на мастопатия или онкологично заболяване.

Предотвратява появата на мастопатия с:

- бременност и лактация; - отказ от аборти; - редовна сексуална дейност; - приемане на йодни препарати през есента и пролетта; - консумация на йодирана сол (ако статусът на щитовидната жлеза позволява); - здравословен начин на живот.

Share:
Comments