Мастит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Маститом наречено възпаление на гърдата. Маститът е лактационен (след раждането), който се развива при кърмещи майки и не е лактиращ, т.е. не е свързан с кърменето. Неклатусалният мастит обикновено се развива поради травма на гърдата или хормонални нарушения в тялото на жената и е рядък.

Мастит - причины

Мастит се развива, когато бактериите навлизат в гръдната тъкан, или чрез цепнатини на зърната, или чрез кръвта (ако има жертви на инфекция в тялото на жената). Обикновено, когато малък брой бактерии навлизат в млечната жлеза на една жена, нейната имунна система успешно се справя с този проблем. Въпреки това, в периода след раждането, тялото на повечето жени е отслабено, не може да даде на бактериите достойно отхвърляне, така че маститът се развива.

Много често мастит се случва поради лактостаза или мляко в застой в каналите на млечните жлези, което се развива поради недостатъчно или непълно декантиране на млякото или рядкото хранене (тъй като млякото в гръдните канали е благоприятна среда за възпроизводство на бактерии поради тяхната хранителна стойност) ,

Мастит - симптомы

Мастит се характеризира с рязко начало и се развива в рамките на няколко часа или 1-2 дни. Тя се проявява чрез такива симптоми:

- повишаване на телесната температура над 38 ° C, което показва възпалителен процес в тялото. Поради това болната жена има главоболие, студени тръпки, слабост, - болки в млечната жлеза, които са постоянни и интензивни по време на кърменето, - увеличаване на размера на гърдите и зачервяване в областта на възпалението.

При отсъствие на лечение в ранните стадии на заболяването започва гноен мастит. Тя се проявява:

- повишена телесна температура до 39 ° C и по-висока - главоболие, нарушения на съня, липса на апетит - силна болка в млечната жлеза, която се появява дори с леко докосване до гърдите, - увеличение на лимфните възли в областта на аксиларната област.

Мастит - диагностика

Диагностицирайте мастит, на базата на характерните признаци, които лекарят може да открие при изследване и палпиране (палпиране) на гърдата. За потвърждаване на диагнозата и откриване на възпалителния процес в тялото се предписва общ кръвен тест. Типът бактерии и тяхната чувствителност към определени антибиотици се определят чрез бактериологично изследване на млякото. Понякога диагнозата на мастит може да бъде допълнена с ултразвуково изследване на гърдата (ултразвук).

Мастит - лечение и профилактика

Лечението на мастит се определя от продължителността на заболяването, неговата форма и т.н., като целта му е да намали растежа на бактериите, да намали възпалението и анестезията.

Непарентните форми на мастит се третират консервативно. Основните лекарства в този случай са антибиотиците, изборът на които се определя от чувствителността на бактериите. Най-често лечението се провежда с антибиотици от групи пеницилини, цефалоспорини и т.н., които се прилагат орално, интрамускулно или интравенозно. За да се премахне болката в млечната жлеза, на жена се предписват локални анестетици.

Пациентът трябва да извършва експресирането на млякото от двете млечни жлези на всеки 3 часа, за да предотврати стагнацията на млякото. За по-бързо възстановяване, трябва да намалите производството на мляко или напълно да го потискате, като приемате специални медикаменти, които лекарят трябва да назначи. След пълно възстановяване на жената, кърменето може да бъде възобновено.

Лечението на гнойни форми на мастит се извършва само чрез хирургическа интервенция. Не се препоръчва да се лекуват всякакви форми на мастит с народни средства, тъй като те не са в състояние ефективно да противодействат на инфекцията, която има в млечните жлези. Трябва да се помни, че липсата на своевременно лечение на мастит може да доведе до развитието на гнойни форми, които са опасни за живота на пациента.

Предотвратяването на мастит е грижата за гърдите, спазването на хигиената на храненето, използването на омекотяващи кремове и навременното декантиране на млякото.

Коментари

Анна 25.10.2016 г. Мастит в началния етап може да бъде излекуван с компреси с мехлем, който се прави в аптека на Сивцев Вражке! Тук можете да прочетете за него http://vipmed.ru/%C2%ABkremlevskii-balzam%C2%BB-zazhivlyaet-rany/38644
Share:
Comments