Малкият пръст боли ли на крака - това ли е много опасно?

Болезнените усещания в малкия пръст не са толкова чести.

Сериозни заболявания на опорно-двигателния апарат, засягащи крака, по-често засягат палеца, но не можете да ги изключите.

Рядко пациентите обръщат внимание на болката в малкия пръст, докато интензивността им е висока, така че повечето патологии се диагностицират на по-късни етапи.

За лечение на заболявания на мускулно-скелетната система е по-лесно в началните етапи, толкова по-важно е пациентите да слушат внимателно собствените си усещания.

Как да не пропуснете ужасните болести и да сте напълно въоръжени?

Малкият пръст боли на крака: какви са причините?

Повечето причини са много "прозаични", но могат да бъдат и сериозни патологични процеси. В по-голямата част от случаите проблемът е в нарушенията на опорно-двигателния апарат на крака. За какви проблеми можете да говорите, ако малкият пръст боли на крака ви:

Възпаление на нокътния валяк поради натрупания нокът, Този проблем често засяга палеца, но поради анатомичните му особености той може да засегне и малките пръсти. Врастналият нокът е способен да предизвика инфекциозна или гъбична лезия.

царевица, Това е травматична корнификация на кожата в места с постоянно триене или натиск. Малкият пръст е най-честата локализация на мазолите. Неподходящо поставени върху чорап, тесни обувки, всичко това може да предизвика callouses.

Лезия на гъбата малък пръст, Гъбичните лезии се проявяват не само от болка, но и от сърбеж, изгаряне с възпаление и зачервяване на кожата на пръста. В някои случаи нокътът се деформира.

Три от тези проблеми са до 50% (според медицинската статистика) на всички причини за дискомфорт в малките пръсти. Други заболявания са по-рядко срещани:

Артрит, Артритът е възпалително увреждане на ставите. Той има ендогенна природа: ако се открие артрит, причините трябва да се търсят в отделителните или ендокринните системи. В много случаи източникът на заболяването е имунна реакция, а след това говорят за ревматоиден артрит. Той тече с бавна симптоматика в началния етап. Когато интензитетът на симптомите се увеличи, по време на диагнозата се открива зрял процес, чието лечение е много по-сложно.

артроза, За разлика от артрита, остеоартритът се дължи на външни обстоятелства. При възрастните хора, артрозата се превръща в норма на възраст: не винаги болестта продължава агресивно. При младите хора такава патология е рядка. По принцип това са млади жени (поради тесни неприятни обувки) и лица от двата пола, ангажирани с тежки физически труд: спортисти, строители, товарачи и т.н.

Подагра, Това се случва главно при мъжете. Това е системно заболяване, причинено от отлагането на уратни соли в ставните кухини. Преди всичко, ставите на палците са засегнати, но малките пръсти също не остават извън патологичния процес.

Възпаление на анатомичните структури на пръста, Това са тенденити (възпаление на сухожилията) и бурсит (възпаление на съединителната торбичка). Разработен в резултат на продължително монотонно натоварване на крака, с единичен интензивен стрес и в резултат на сурово охлаждане. Болката в възпалителните процеси е много по-интензивна, без ясна локализация. Неприятните усещания "се изсипват" по цялото стъпало и се засилват при ходене.

Остеомиелит, Некротично увреждане на костната тъкан. Това е рядко, но е изключително трудно: има симптоми на интоксикация на тялото, процесът е експанзивен, бързо покрива не само костта, но и околните тъкани. При слаба имунна система, причината за това опасно заболяване може да бъде банално изрязване или наличието на хронични огнища на инфекция в тялото (кариес кухини и т.н.).

Неврома, Нарастването на нервната тъкан, намираща се в краката. Болка с нервна дифуза, разпространяваща се до цялото краче. Любими места за локализиране на неприятни усещания са палецът и малкият пръст. Опасността за живота не носи, обаче, е трудно да се понесе.

наранявания, Очевидно е, че всяка травма може да накара малкия пръст на крака да боли - от натъртване до фрактура.

Деформации, При продължително неудобно положение на крака, в резултат на износване на обувки с лошо качество или неправилно поставяне на крака, са възможни деформации на малкия пръст.

Проблеми с съдовете на долните крайници, Стенозата на съдовете на долните крайници води до липса на хранене на основните структури, включително нервната тъкан, която реагира рязко на всякакви промени в кръвоснабдяването. Атеросклерозата се среща при пушачи "с опит", при хора със затлъстяване, при пациенти с хепатит, цироза и др.

Захарен диабет, В резултат на диабета се развива системна лезия на стъпаловидните структури - т.нар. диабетно стъпало.

Болит мизинец на ноге: диагностика

На симптоматичен комплекс за разпознаване на болестта е почти невъзможно: много прояви "ехо", други се развиват в по-късни етапи. Затова, опитвайки се да диагностицирате себе си, не си струва, това е безнадеждно занимание и загуба на ценно време. При първите признаци на дискомфорт е необходимо да се обърнете към лекаря.

Първият, който се препоръчва да посетите, е окръжният терапевт. Вместо терапевт можете да посетите хирург. Тези лекари ще извършат първичен преглед и ще помогнат да се разработи допълнителен "план" за действие. В бъдеще диагнозата и лечението трябва да се извършват от специализиран специалист:

• Ортопед - ако източникът на проблема е в патологията на опорно-двигателния апарат.

• Травматолог - когато се получи травмата на малкия пръст.

• Ревматолог - заедно с ортопед помага да се справи с основната причина за ревматоиден артрит.

• Нефролог - ако причината е липсата на работа на отделителната система (по-специално бъбреците).

• Ендокринолог - с подозрения за диабет.

• Флеболог - специализира в проблеми с кръвоносните съдове.

Какви изследвания се използват за диагностициране на причината за болка в малкия пръст?

• Устен въпрос на пациента. В противен случай се нарича анамнеза. Лекарят поставя въпроси относно състоянието на пациента, оплакванията и т.н. По този начин специалистът може да формира основна картина. От получената информация специалистът "настоява", като от трамплин, да предприеме по-нататъшни действия. Ето защо основната задача на пациента е да разкаже всичко в детайли. Колкото повече информация получава един лекар, толкова по-лесно и по-ефективно ще бъде неговата работа.

• Инспекция. Визуалната оценка играе почти една от основните роли, когато става въпрос за патологията на опорно-двигателния апарат. В някои случаи това прави възможно на този етап да се подозира, че това или онова заболяване.

• Функционални тестове. Когато малкият пръст боли на крака, не може да се избегне серия от тестове. Тези тестове са насочени към оценяване на мобилността на ставите, нервната проводимост и чувствителност, степента на кръвоснабдяване и т.н. Те не предизвикват дискомфорт, но те са важен източник на информация. Пациентът трябва да следва инструкциите на лекаря и да говори за чувствата си.

• Радиография. Зададен е като първото средство за оценка на състоянието на костите и ставите. В много случаи само един рентгенов лъч е достатъчен, за да направи диагноза.

• Ултразвук на ставите. Назначени по-рядко, с подозрения за патология, като артрит, остеоартрит.

• ЯМР / КТ. Може да се препоръча, когато всички останали методи за диагностика са изчерпани. Към днешна дата все още не са измислени повече информативни изследвания за анатомичните структури на краката. Томографията в детайли показва кости, сухожилия, меки тъкани, стави.

• Пункция на ставата. Той играе важна роля при диагностицирането на вероятния остеомиелит, тъй като дава възможност в лабораторията да се изследва съдържанието на ставната кухина. Причиняващият агент е почти винаги Staphylococcus aureus.

• Лабораторни изследвания. Анализ на урината (с подагра повишава концентрацията на урат), кръвен тест (показва възпаление), биохимичен кръвен тест (за откриване на високи концентрации на калциеви или уратни соли). При подозрение за диабет се извършва кръвен тест за захар и тест за толерантност към глюкозата (т.нар. CTG или захарна крива).

Малко вероятно е някой от пациентите да получи пълния списък от изброени изследвания. Като правило проблемът не е толкова дълбок и лежи на повърхността, важно е да се следи отблизо.

Пинки на крака болки: как и какво да лекува?

За лечение, както и за проучване - прерогатив на лекаря. С собствената си сила можете да облекчите болката (можете да вземете аналгетик), да се отървете от калуса (за това трябва да откраднете краката си, но никога да не отсечете калус, след това да изключите удара върху повреденото място) или от врастналия гвоздей (в самото начало просто трябва да го отсечете ). Всички останали са в ръцете на специалист.

Какво предлага съвременната медицина на тези, които имат панделка на крака? При лечението се използват лекарства, в крайни случаи се предписва физио- и / или ортопедично лечение - хирургическа интервенция.

Лечебното лечение се извършва от няколко групи лекарства:

• Аналгетици. За облекчаване на болковия синдром: Analgin, Baralgin и други.

• Противовъзпалителни лекарства. Обикновено нестероидни, като например Ketorolac, Nise, ибупрофен, нурофен. Подпомага отстраняването на възпалението.

• Стероидни противовъзпалителни средства.

• противогъбични средства, антибиотици. Назначени като мехлеми за локално приложение. При остеомиелит, практиката на приемане на антибиотици под формата на таблетки или инжекции.

• Лидокаин, Новокаин - за блокада на болката.

• Урикозурични лекарства - за лечение на подагра.

Ортопедичното лечение е предписано за наранявания. Въпреки сложното име, същността е проста: прилага се еластична или гипсова превръзка за имобилизиране на малкия пръст. Физиотерапията се практикува както като терапевтичен метод, така и по време на рехабилитация след травмата. Специфичните процедури се определят от физиотерапевта.

Без хирургическа интервенция не може да се направи, ако ставата бъде разрушена (в този случай се извършва протезиране) или се получи сериозна травма. Далече от навлизането в остеомиелит се изисква ампутация на малкия пръст и околните тъкани, ако са засегнати.

Болката в малкия пръст рядко говори за сериозни заболявания, но не можете да ги игнорирате. Никога не е възможно предварително да знаете какъв проблем е той. По-разумно е да се появи на специалист, прекомерната бдителност е нормална практика.

Share:
Comments