Лайка - лечебни свойства и приложение в медицината

Лайка - общо описание

лайка - годишно тревисто растение от семейството на астроидите, може да достигне височина 40 см. Ставата на растението е разклонена, листата са зелени, силно разчленени. Цъфтяща лайка от май до август. Съцветие на лайка са единични кошници, които се намират на върха на клони.

Съставът на кошницата включва бели тръстикови маргинални цветя и средни тръбни цветя, които имат жълт цвят. Плодовете на лайка са много малки. Двадесет хиляди лайка плодове тежи само 1 грам. Заводът има силен мирис. В допълнение към лайка (химика), има и други сортове от този род, които нямат медицинска употреба. Миризмата отличава лечебния сорт лайка.

В состав ромашки входит множество активных веществ, по этой причине, а также благодаря обнаруженной фотозащитной функции, она широко используется в косметологии, в парфюмерной промышленности. На её основе делают кремы, лосьоны, шампуни и бальзамы. Особенно широко ромашка применяется при изготовлении продукции, предназначенной для детей. лайка применяется и для окраски волос. Светлые волосы при использовании ромашки приобретают золотистый оттенок.

В пищевой промышленности ромашка используется для придания особого аромата алкогольной продукции. Например, хересу. Сухая ромашка может быть использована в составе фуража, идущего на корм коровам. Цветы растения используются для окрашивания в желтый цвет шерсти. лайка используется в качестве инсектицида против некрупных гусениц и земляных блошек.

лайка - виды и места произрастания

Существуют лечебные и декоративные разновидности ромашек. К лечебным ромашкам, помимо аптечной, относится и безъязычковая ромашка. лайка аптечная получила широкое распространение в Северной Америке и в Евразии. Часто можно встретить ромашку, растущую на лугах, открытых полянах, между посевами и при дорогах. Однако ромашка культивируется и на плантациях. Её выращивают именно в качестве лекарственного растения.

лайка - лечебные свойства

В народной медицине ромашка используется для лечения колита, гастрита, язвы желудка, дизентерии, заболеваний печени, мочевого пузыря, нервной системы и почек. Применяется при простуде и малярии, золотухе и бессоннице, а так же при заболеваниях разного происхождения, симптомом которых является повышение температуры. лайка используется и наружно. Она снимает воспаления слизистых оболочек. Применяется для снятия у детей состояния спазмов в области желудка или кишечника. Даёт положительный эффект при лечении подагры, язв и фурункулов.

лайка - лекарственные формы

В самото начало на цъфтежа, когато цветът на лайка не е станал коничен и "венчелистчетата" са хоризонтални, трябва да започне събирането на цветни кошници. Те трябва да бъдат отрязани или разкъсани в основата. Максималната дължина на левия дръжък не трябва да надвишава 1 см.

Колекцията трябва да бъде настроена на добро, слънчево време, защото суровината, намокрена от дъжд или роса, променя цвета си и губи полезните си свойства. Сухата лайка трябва да бъде там, където стаята е добре вентилирана. По-добре е да използвате сушилня. Температурата за сушене на суровината е 30-40 ° С. В края на процеса, цветът трябва да е твърд, а цветята са добре отделени от него.

Ако суровините се събират за приготвянето на вани, можете да използвате цялата надземна част на растението. В този случай, тя трябва да бъде изсушена, като теглото на тревата е в пакети. Суровините се съхраняват не повече от една година.

Цветята на лайка лайка се използват под формата на инфузии, бульони, лосиони.

лайка - рецепты

От лайка, можете да подготвите прекрасен лосион, който ще предотврати появата на бръчки. Необходимо е да се вземат три части от лайка, две части от мента, една част от розмарин. Добавете две части на салицилова киселина. Смесва се сместа с литър бяло сухо вино и се оставя да се влива в продължение на две седмици. Филтрираният лосион трябва да се избърсва лице всяка нощ през нощта. Продължителността на процедурата е 15 дни.

Романтичните бани са подходящи за подагра, ревматизъм, екзема и скрофула при деца. За банята използвайте трева от лайка, като я дозирате в количество от 50 до 200 грама на кофа с кипяща вода. Продължителността на процедурата не трябва да надвишава 15-20 минути.

Тихият сън през нощта ще осигури чай от лайка. За да направите това, трябва да приготвите една чаена лъжичка цветя за чаша вряла вода.

При зъбобол, повишена възбудимост, гастрит, колит, спазми, възпаление на черния дроб, мигрена и подуване на червата ще помогне за вливане на лайка. За да го направите, 2 супени лъжици цветя трябва да се поставят в термос и се запържва 0,5 литра вряла вода. Пиенето на инфузия се препоръчва три пъти дневно преди хранене на чаша.

Лайка се използва външно за болки в ставите и синините. Нуждайте 2-3 супени лъжици. л. сухите варени се кипят с вряща вода до състояние на вискозна овесена каша. Той трябва да се нанася върху чиста кърпа, докато не изстине. Тази компресия се налага върху възпаленото място.

лайка - противопоказания

Превышение доз используемого эфирного масла может вызвать головную боль.Превышение дозировки прочих препаратов на основе ромашки может спровоцировать и приступы гнева, повышенную раздражительность.Нельзя использовать ромашку больным анацидным гастритом, а также склонным к диарее.лайка может быть индивидуально непереносима.

Коментари

Елена 05.05.2016 И бях изненадан, че маргаритка може да се използва в борбата срещу гъсеници. През същата година те просто ни преодоляха и не искаме да използваме различни химикали. Тази година определено ще опитам този начин на борба. Основното - за растенията е безопасно. Наташа 05.05.2016 Научих много за лечебните свойства на лайка. Преди това го използва за да разтрива кожата на бебето. Всички обриви на кожата, дразнене, зачервяване незабавно изчезват. И можете просто да го избършете за профилактика, без странични ефекти, със сигурност няма да го направите. Аника 05.05.2016 За мен, маргаритка, това е парфюм. Аз и сметана, лосион и шампоани, купувам с лайка. По мен чувствителна кожа, едва ли това - веднага възпаления и лайка, напълно премахва или изважда, или той, успокоява или abriritates пиърсинг. За мен, в този смисъл, не е заменяем. Саша 05/06/2016 Аз наистина не знаех, че маргаритка в шери се добавя ... За мен, маргаритка на първо място, лечение на бъбречни заболявания. Това по някакъв начин успокоява и дори преминават болезнени усещания. И той лекува, разбира се. Да, и някакъв граняс може да се измие с лайка. Ирина 05/06/2016 Интересувах се да прочета за лечебните свойства на лайка. Просто от детство чувам, че има лечебни свойства, но какво точно - не знаеше. Е, трябваше да го използвам. Благодаря за информацията, тя ще бъде полезна.
Share:
Comments