Как да изберем правилната паста

Статистиката знае всичко. Известно е и факта, че тестените изделия са сред десетте най-популярни продукти на ежедневното потребление в Русия. Въпреки това, ако погледнете рафтовете на домашните магазини през очите на специалист, става ясно - да откриете истинска тестени изделия сред продуктите, които понякога са трудни.

Според традиционната италианска традиция, тестените изделия се приготвят само от две съставки - брашно, напоено от твърди сортове пшеница и вода.

тестени изделия

И какво ще кажете за "истинските" макарони в нашите магазини? За съжаление едновременно - повечето от продуктите, предлагани за продажба, макароните в истинския смисъл на думата не са, въпреки че надписа на опаковката гарантира точно обратното. Това се доказва от резултатите от проучване, проведено от компанията във FOLIO Research Group. Според техните данни руските производители в по-голямата си част използват евтино меко брашно, което е лишено от почти всички предимства, свързани с брашното от твърди сортове. Работата е, че в нашата страна съществуват само в районите Алтай, Ставропол и Саратов културите от твърда пшеница, от която се произвеждат брашно в Италия, Франция и САЩ. Малките обеми на производство на такава пшеница правят широкото използване практически невъзможно. Последствията са високата цена на "истинските" руски тестени изделия и тяхната недостъпност за средния потребител.

Михаил Юревич, създател на известната марка "макарони" Makfa, потвърждава разочароващото състояние на нещата: "В Русия, ако не си направите суровини сами, не можете да получите качествени продукти. Въпреки факта, че много руски компании и се позиционират като производители на макарони от твърда пшеница, всъщност не е така ".

Как да разберем ситуацията и да изберем истинска паста? За щастие, това може да се направи "по око", предимството на повечето марки е прозрачно опаковане. Така че, ние гледаме:

"Реални" макаронени изделия (от сортове твърда пшеница):

- гладка повърхност; - върху макароните има тъмни точки (частици от черупката); - златист или кехлибарен цвят; - ръбът на продуктите е гладък, "стъклен"; - в опаковка по правило няма "паузи"; - Цената е от 30 рубли на опаковка и много по-висока; - надпис "група А" или "1 клас" (брашно от най-високо качество), "durum" или "пшеница от твърди сортове". Или "semolina di grano duro" е италианска "марка за качество".

"Нереално" макаронени изделия (от меки сортове или брашно за хляб - същия хляб)

- Груба повърхност; - наличие на бели точки (несмесено тесто); - бледо или отровен жълт цвят; - "облекчение", грапавост при прекъсване; - наличие на голям брой трохи в опаковка; - Цената е от 15 рубли на опаковка; - надпис "група Б" (меко брашно) или "група Б" (брашно от мека пшеница). "1 или 2 клас" (в зависимост от това дали най-висококачествено брашно или първото).

Обърнете внимание на вашето здраве - не се поддавайте на евтиност и ярки опаковки. Дори внесените продукти може да не отговарят на горните стандарти - те също трябва да бъдат проверени.

Share:
Comments