Яйца и холестерин

Какво стана първо - пиле или яйце? Нашата редакция не знае това. Но разбрахме за вас някои интересни факти за обикновените пилешки яйца, които могат да бъдат намерени на рафт във всеки супермаркет.

Мнозина смятат, че яйцата са източник на вредни холестероли, които запушват кръвоносните съдове. Не е така. Яйцата, въпреки че съдържат много холестерол (около 270 mg в едно яйце), не предизвикват повишаване нивото на това вещество в кръвта. В допълнение, холестеролът от яйца е най-малко вредно - "изгасва", съдържащо се в яйцата на лецитин, което между другото подкрепя работата на нервните клетки.

Фактът, че яйцата са вредни за черния дроб също е невярно. Оказва се, че освен набор от витамини, яйцата съдържат холин и метионин - необходимите аминокиселини за нашия черен дроб. Но яйцата с майонеза и други подобни сосове са по-добре да не ядат: високото съдържание на мазнини в работата на черния дроб не се отразява по най-добрия начин.

Всеки знае, че суровите яйца са опасни: съществува риск от получаване на салмонела. Оказва се, че яйцата, пържените яйца и меките варени яйца са не по-малко опасни. Основното убежище на бактериите е течен протеин. Поради това е по-добре да не рискувате - старателно печете и варете яйцата.

Share:
Comments