Гонорея при жените - причини, симптоми и лечение, възможни

Гонореята при жените е типично инфекциозно заболяване, предавано сексуално. На гръцки означава "потокът на семената".

Старото име е гонореята. Това е венерологична болест, диагностицирана предимно на възраст от 15 до 35 години, заема второ място след хламидиите.

Според СЗО годишно в света се появяват около 62 милиона пациенти с гонорея.

Сред вероятните пътища за предаване на първични сексуални (98%), и предаването на инфекцията възниква при всички варианти на сексуален контакт. Ето защо и в процеса могат, в допълнение към органите на пикочно-половата система, ректума, назофаринкса, очите.

При един контакт с партньор, заразен с гонорея, рискът от заболяване е 60-90%.

В 80% от случаите с гонорея се откриват трихомони или хламидии. Двамата сексуални партньори са заразени и болни.

При родах gonococcus попада върху лигавицата на новороденото, причинявайки blenorea (повръщане), момичетата могат да проникнат през гениталната цепка.

Има и друг начин за прехвърляне - чрез съдовете, водата в басейна, луфа, личното спално бельо на някого, кърпа, спално бельо и други предмети за лична хигиена - домакински, Но това се случва много рядко, защото гонококът съществува във външната среда за не повече от четири часа.

Инфекция може да се случи, ако в организма настъпи някакво количество патоген, което е малко вероятно в случая на домашен път.

Гонореята е коварна болест, чиито симптоми са скрити и не се появяват дълго време. Ето защо, повечето жени, които са свикнали с гонорея дълго време, не подозират това и са източник на инфекция. Това се дължи на особеностите на съществуването на гонокока. В тялото се намира както на повърхността на клетките, така и вътреклетъчно (в левкоцитите, в епителните клетки), т.е. съществува в латентна форма и следователно е трудно да се лекува.

Гонорея при жените - причини

Причината за гонореята е грам-отрицателен диплокок - гонокок.

Благодарение на произведените протеини и с помощта на наличните вили, гонококите здраво се прилепват към епителните клетки, причинявайки тяхната смърт. Фагоцитите (абсорбирани) от неутрофилите (клетките на човешкото тяло), но не умират, но продължават жизненоважната си дейност и запазват способността си да се възпроизвеждат. Причинява локален възпалителен процес, но ако попадне в кръвта и лимфата, процесът се обобщава, което води до сепсис.

Към причините за гонореята при жените, които допринасят за инфекция с гонококус, могат да се припишат следните:

- ниска обща култура;

- ранно начало на сексуалната активност;

- Promiscuity с много партньори;

- Липса на контрацепция по време на полов акт;

Причините за по-нататъшното разпространение на гонореята при жените са:

- раждане;

- менструация;

- медицински диагностични и терапевтични интервенции (аборти, сондиране на матката и др.).

Гонорея при жените - симптоми

Инкубационният период с гонорея е от два до 30 дни. Ако една жена приема някакви причини антибиотици или сулфаниламид, инкубационният период се удължава. Понякога той се удължава значително и веднага преминава в латентен ток.

Гонореята при жените се развива в две форми:

- урогенитал - засяга пикочо-половата система;

- екстрагентален - проктит, стоматит, фарингит.

При жените често гонореята започва безсимптомно. Пациентът може дори да не подозира, че има заболяване.

Основните симптоми на гонореята при една жена са:

- неприятни усещания и неприятна болка при уриниране;

- изобилие от бели бели - жълти;

- болки в долната част на корема и на гърба.

Класически симптом за гонорея при жените е голям брой вагинални зачервявания, бели или жълти, с неприятна миризма. Много жени често приемат този симптом за проявление на кандидоза или някакъв възпалителен процес и започват да се лекуват независимо: приемат антибиотици или противогъбични лекарства, различни противовъзпалителни средства, като по този начин смазват истинската картина на заболяването.

1. Ако се влоши урогениталната система, най-често е засегнат шийката на матката - гонорея цервицит. Основните симптоми при жените с гонореен цервицит са изобилна левкорея. Тяхната секреция е придружена от сърбеж навсякъде: във влагалището, в областта на външните генитални органи, в перинеума. Сърбежът се причинява от дразнещ ефект върху кожата и лигавиците на изобилни секрети. Нарушете болката в кръста, зацапайте.

Когато участва в процеса на уринарния тракт при гонорея, една жена развива дисурични симптоми: често уриниране, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур и изгаряне и изгаряне с уриниране.

При възходяща гонорея жените развиват ендометрит, салпингит, с нови симптоми: треска, студени тръпки, различни нарушения на менструалния цикъл (хиперполименорея, често ациклично маточно кървене), интензивна болка в корема или в гърба. Възходящата гонорея е най-опасната поради тежките усложнения, които в последствие се развиват.

2. Екстрагенната форма на гонореята при жени се проявява чрез проктит, стоматит, фарингит.

Proctitis в гонореята при жените е асимптоматична, въпреки че в някои случаи типичните "гонорейни" симптоми: болка, сърбеж и изобилие от специфично изхвърляне от ректума.

Фарингитът при гонорея при жени се проявява чрез симптоми на обичайно възпалено гърло: потене и възпалено гърло при поглъщане, повишена температура, повишени субмундибуларни лимфни възли. Често симптомите не са много очебийни: леко възпалено гърло, болезнен глас.

Стоматит в гонореята се проявява като симптоми на типичен стоматит.

Такива изтрити симптоми или липсата им при жените не предизвикват особена бдителност и водят до самолечение и в бъдеще към различни усложнения във връзка със забавянето на адекватното лечение. За съжаление, до 60% от случаите на гонорея при жените не показват ясни клинични симптоми и често се смесват със стрес, претоварване, прегряване.

Ако гонореята не е диагностицирана за кратко време и навременното лечение не е започнало, след два месеца е необходимо хронично протичане. Хроничният гонорея почти няма симптоми, но се проявява при неизяснени екзацербации.

Има gonokokonositelstvo (латентен поток): симптомите на гонорея при жените отсъстват, но те се отстраняват от патогена.

Гонорея при жени - лечение

Лечението на гонореята започва с антибиотична терапия. Използват се пеницилини, цефалоспорини и флуорохинолони. Тъй като гонореята се комбинира с трихомониаза и хламидия, допълнително се предписват антимикробни средства (метронидазол) и тетрациклини (доксициклин).

При остра гонорея при жени една доза антибиотик е достатъчна за лечение.

Процесът на лечение е 7-10 дни с възходяща или смесена гонорея при жени.

Използва се и гонококова ваксина, прилага се локално лечение (разтвори на антисептици: мирамицин, калиев перманганат, хлорхексидин и др.), Стимуланти на имунитета.

Необходимо лечение на сексуален партньор.

Гнойни усложнения (тубно-яйчников абсцес, пиосалинпикс) се лекуват хирургически.

Усложненията на гонореята при жени също включват:

- безплодие;

- развитие на извънматочна бременност;

- инфекция на новороденото по време на раждане;

- бартолинит;

конюнктивит.

Профилактика гонореи у женщин

Няколко прости правила могат да предотвратят инфекцията с гонорея при жените:

- защитен пол;

- недопустимост на случайния пол;

- лична хигиена;

- отказ да се използва бельо, спално бельо, лично имущество на болни или заразени хора с гонорея.

За да намалите риска от инфекция с гонорея с незащитен съмнителен сексуален контакт, можете да лекувате външните гениталии и да инжектирате 5 ml антисептик (бетадин, мирамистин или хлорхексидин) във влагалището преди полов акт. Това ще намали риска десетократно.

Ако се появи съмнителен сексуален контакт, за да се намали рискът от инфекция, е необходимо да се уринира многократно след 1,5 часа след секс (урината се измива от гонококи от уретрата); внимателно измийте външните гениталии и долната част на корема; поставете във вагината антисептик. През следващите няколко дни посетете гинеколог за преглед и предписване на превантивно лечение.

Профилактиката на гонореята в момента е приоритетна задача на венерологията поради високата степен на инфекциозност, наличието на резистентни щамове на гонококи, развитието на безплодие и други сериозни усложнения.

Share:
Comments