Гимнастиката за тазобедрената става е добър метод за

Според статистиката на СЗО всеки десети човек има коксартроза. Болестта се характеризира с постоянна прогресия. Подобно на медицинската терапия, гимнастиката за тазобедрената става с коксартроза е един от най-достъпните и ефективни методи за запазване на ставата и неговите функции.

коксартрозаа - най-честата патология на тазобедрената става

коксартроза (деформирана артроза на тазобедрената става) е дегенеративно-дистрофично заболяване, при което се развива дегенерация на ставния хрущял с промени в неговата повърхност, образуване на остеофити и артрит.

коксартроза — это воспалительный процесс.

Промените в хрущяла и растежа на остеофитите се проявяват чрез болка, когато става стрес и ходене, което се утежнява от вечерта, чрез заклинване (симптом на "съвместно блокиране"), ограничаване на мобилността, сутрешна скованост.

Ако коксартрозата не се лекува, заболяването прогресира: намалява съкращенията на ставите и се развива - походката на патиците, атрофията на бедрените мускули. Това е условие за заблуждаване.

Други индикации за медицинска гимнастика

В допълнение към коксартроза, показанията за провеждане на гимнастика за тазобедрената става са:

• асептична некроза на главата на бедрената кост;

• болезнь Бехтерева;

• домашни и спортни наранявания - изкривяване на ставата.

Противопоказания за гимнастиката за тазобедрената става

Всяко възстановяване започва с гимнастика. Съществуват известни противопоказания за неговото поведение. Те включват:

• висока телесна температура,

Високо кръвно налягане;

• изостряне на хронични заболявания;

• патология на кръвоносните съдове и сърцето;

• Херния;

• "критични" дни за една жена;

• състояние след операциите;

• остри инфекциозни заболявания, хирургична патология (апендицит).

Гимнастика за тазобедрената става - цели и цели за патологията на ставите

За да се избегнат тежки последици, с ранни признаци на патология, е необходимо незабавно да започне терапията. Една от неговите насоки е за тазобедрената става.

Гимнастиката е медицински метод, така че е необходимо да я започнете само след като се консултирате с лекар, който ще назначи допълнителни изследвания, ако е необходимо, вземете комплекса и проверете правилността на неговата работа. Самостоятелното лечение в този случай е опасно, защото неправилно извършените упражнения ще доведат до влошаване на заболяването.

Въз основа на промените в ставата, задачите на гимнастиката са:

• Намалете ограничаването на движението и болката, доколкото е възможно;

• укрепване на атрофирани мускули на бедрото;

• забавяне на процесите на разрушаване на хрущяла.

LFK за артроза на тазобедрената става включва динамично и статично натоварване, което предполага изометрично натоварване на мускулите без движение на тялото.

Статичните елементи на гимнастиката работят добре върху ставата, ако се извършват плавно и бавно, с малка амплитуда (критерият е болката, която възниква), но с напрежението на мускулите и тяхното обучение. Те са за предпочитане, тъй като тяхната работа позволява минималното използване на съединението с достатъчно натоварване върху мускулната тъкан.

При извършване на динамични упражнения амплитудата на движенията на засегнатата става трябва да бъде минимална. При бягане, бързо и дълго ходене, енергични крака на маха, болката се влошава, ситуацията се влошава.

Изисквания за извършване на гимнастика за тазобедрената става

Преместването на пациента трябва да бъде нежно, да не повлиява неблагоприятно на хрущяла и да не утежнява хода на заболяването.

За да постигнете ефекта, гимнастиката трябва да се извършва ежедневно, приблизително по едно и също време, да се адаптира към задължителното изпълнение на упражненията, да ги включва в ежедневието и да ги третира като миене и почистване на зъбите. В този случай тя ще се превърне в навик, процесът на лечение ще бъде ненатрапчив.

Позицията на пациента при извършване на сложни елементи не трябва да увеличава тежестта върху засегнатата става.

Преди да изпълните комплекса, е необходимо да "загреете" мускулите с лек масаж. По време на тренировка наблюдавайте дишането и пулса. Честотата на сърдечните контракции не трябва да надвишава 108 удара в минута. В края на всеки елемент от гимнастиката, трябва да възстановите дишането си, да направите нежен дъх, да вдигнете ръцете си и да издишате, когато те се понижат.

Ако възникне болка при упражнения, активността трябва да бъде преустановена.

Основните упражнения по гимнастика за коксофеморалната става

В началните стадии на артрозата болката в ставата е нестабилна: те се появяват при високо физическо натоварване. През този период пациентите на практика не търсят медицинска помощ, защото болката все още може да се толерира. Установено е, че дори при дълбоки патологични промени компенсаторните процеси позволяват на ставата да функционира при условие на добре развита мускулатура. Това може да се постигне чрез редовно обучение. Това е своевременното начало и редовно провеждане на класове през този период, което може да спаси ставата. Препоръчваните упражнения се извършват в положение на лежане на гърба и на стомаха

Легнете на гърба

• Ръце "на шевовете", всеки крак на свой ред, се повдига, огъва го в колянната става и отново се възбужда. Брой на упражненията - 8-10.

• В същата позиция повдигнете и двата крака, огънете и освободете коляното на единия крак, а след това и на другия.

• Повдигнете прав крак и опънете петата нагоре.

• Упражнете "велосипед" - направено с коленете, огънати в краката.

• Упражнение "махало": вдигнете правилния си крак и го завъртете като махало от една страна на друга. Направете същото и с другия крак.

• Ако държавата позволява, можете да извършите "ножиците": повдигнете правите крака, движете десния крак наляво, левия крак на дясно и обратно.

• Огънати на коленете: бавно медете коленете колкото е възможно по страните, а след това се присъединете към тях - това упражнение е насочено към повишаване на мобилността на ставите. Всяко отглеждане се опитва да направи максимално.

Лягане отстрани

• Облегнете се на лакътя и дланта от другата ръка. Повдигнете прав крак с наклонено краче. Повторете с един крак, а след това с другия от другата страна.

• Лягане отстрани, согнуть нижнюю ногу, вторую поднять и опускать в выпрямленном положении.

• С усилие огъвайте крака колкото е възможно по посока на коленете за 5 секунди 5 пъти.

Упражнения на животе

• Алтернативно да огъвате и развързвате крака в колянната става.

• Повдигнете удължен прав крак до 20 - 30 см и бавно го спускайте.

• Без повдигане на раменете от пода, максимално повдигнете ханша от пода (около 10 см).

• Силно се разтяга, повдига ръцете и краката в същото време, опитвайки се да си вземе ръце зад гърба си.

Стоя

• Повдигнете краката последователно, като ги огънете в коляното.

• Удари с половин огънати крака. В случай на болка в ставите или невъзможност да се издигне до първоначалното му положение, можете да използвате като стол или стена за подкрепа.

• Торсо на тялото напред - обратно и се завърта с багажника. Това упражнение може да се извърши в случай, че няма болки.

• Краката трябва да са по-широки от раменете и да достигат до страничната част на крака в наклона наляво и надясно.

• Всички горепосочени елементи се изпълняват от 5 до 7 пъти.

Седейки на стол.

• Повдигнете, огънете и спускайте, огънете краката на коляното и тазобедрените стави.

• Като държите на гърба на стола, извършете клякайки върху полуобестените крака. По този начин поддържайте права поза и, ако е необходимо, използвайте укрепващи корсети.

Трябва да се разбере, че дори при правилното изпълнение на упражненията подобрението няма да настъпи веднага: след 2 седмици след началото на гимнастиката за тазобедрената става болката може да се засили. Значително облекчение идва след 4 седмици от класовете.

Всички упражнения по гимнастика за тазобедрената става са полезни не само за пациенти с коксартроза и други ставни лезии, но и за напълно здрави хора. Те ще служат като добра превенция на промените в ставите, ще възпрепятстват появата на дегенеративни процеси.

Важно е редовно да се извършват препоръчваните упражнения, без да се очакват появата на болка и след това ще е възможно да се поддържат здрави стави в продължение на много години. И не забравяйте, че движението е най-ефективният метод за предотвратяване на ставни заболявания. Следователно, промяна в заседналия начин на живот, физическата активност - неотменимо условие за предотвратяване на развитието на някаква патология.

Share:
Comments