Флавоноиды против рака желудка

Консумирайки заедно с храната умерено количество растителни вещества, наречени флавоноиди, жените (но не и мъжете!) Ще могат да избегнат рак на стомаха. Във всеки случай според европейските изследователи.

Изследването показа, че жените с висока консумация на флавоноиди са наполовина по-склонни да развият заболяването, отколкото жените, които ги приемат в ограничени количества.

Диета, богата на флавоноиди, се основава на растителни продукти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, боб, чай и шоколад.

Например, зеленият чай съдържа голям брой флавоноиди - повече от 12.511 mg на 100 g листа. Pinto боб - около 769 mg на 100 g боб.

"Такава диета, съчетана с по-нисък прием на червено и преработено месо, може да бъде добро средство за защита срещу рак на стомаха", казва Замора-Рос, изследовател в Каталонския онкологичен институт в Испания.

Учените са проучили данните от около 500 000 мъже и жени от 10 европейски страни. Всички участници са на възраст между 35 и 70 години и са участвали в проучването в продължение на около 11 години.

През това време са диагностицирани 683 случая на рак на стомаха, от които 288 са били при жени.

След анализа на дневниците за диетата на участниците, изследователите установили, че жените, които получават повече от 580 mg флавоноиди на ден, имат 51% по-малък риск от развитие на рак на стомаха, отколкото жени, които не консумират повече от 200 mg на ден.

Липсата на връзка между консумацията на флавоноиди и рак на стомаха при мъжете е изненада за учените. Те предполагат, че може би това се дължи на хормонални различия. Причината може да бъде и това, че хората пушат и пият много. И това предполага, че не само флавоноидите могат да предотвратят заболяването. Други фактори, като здравословен начин на живот, също могат да играят роля.

Share:
Comments