Фимоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

Fimoz — это врожденное либо приобретенное сужение крайней плоти, то есть лепестка, прикрывающего головку полового члена. Fimoz является наиболее распространенным пороком развития мужского полового органа. Головка пениса при этом иногда открывается с большим трудом, в запущенной форме — может не оголяться совсем.

Fimoz — причины

При новородените фимозата е физиологичен феномен, който като правило трае 3-4 години.

При мъжете болестта продължава от детство или се развива по време на пубертета. В повечето случаи фимозата има наследствени корени - патологията може да премине от баща на син.

Развитието на болестта по време на пубертета се дължи на факта, че в стадия на възбуждане главата на пениса се увеличава няколко пъти, кожата на препуциума, макар и с ниска еластичност, не може да се простира до необходимите параметри, така че има постоянна микротракция на кожата му. Изцеление, пукнатините образуват плътен белег, който не може да се разтегне, тъй като белегът не е еластичен. Колкото повече микрокредити, толкова повече белези. Съответно, кожата се сгъстява, затлъстява и препуциума се стеснява.

Отложената травма на пениса може да провокира образуването на белези. Сифилис, диабет, генитален херпес и баланопостит (възпаление на венчелистчетата на препуциума) също могат да допринесат за появата на фимоза при мъжете.

Fimoz — симптомы

В медицината има 4 степени на патология:

1 градус - главата на пениса е лесно изложена в спокойно състояние, с ерекция има малки трудности.

2 градуса - главата едва ли е в тихо състояние, по време на ерекция - почти не се отваря.

3 градуса - главата не е напълно изложена, дори и в спокойно състояние, пикочният канал остава отворен, няма проблеми с уринирането.

4 степен - процесът на уриниране е труден; Най-напред торбата се преобръща, след което урината се оттича в тънък поток; главата е напълно затворена.

Больные фимозом жалуются на боль при попытке обнажить головку пениса, особенно в состоянии эрекции. Fimoz частично или полностью исключает проведение гигиенических мер в области головки члена, это неизбежно приводит к застою в препуциальной полости. Скопление в ней смегмы (жироподобного секрета) создает благоприятную питательную среду для размножения болезнетворных бактерий. Развивается отечность и воспаление.

При 3-та и 4-та степен на заболяването, с оглед на факта, че главата на пениса практически не се отваря, може да настъпи пълно или частично сливане с петата на предуха. Всички опити за отделянето им не са придружени от тежко кървене и остра болка. Това условие изисква незабавно лечение.

Когато се опитвате да разкъсате главата, например, по време на мастурбация или по време на сексуален контакт, може да се развие заплашително усложнение - парафимоза (прищипване на главата с препуциума). Отокът на тъканите се развива, главата става синя. Необходимо е да се опитате да поправите препуциума, ако това не се случи, незабавно се обадете на линейка и нанесете студ на мястото на подуване.

Fimoz — диагностика

Обикновено не причинява затруднения. Инспекцията и диагностиката се извършват по правило от уролог или хирург.

Fimoz — лечение и профилактика

Има три основни метода за елиминиране на патологията: кортикостероидна терапия, стречинг на препуциума и хирургично лечение (към днешна дата - най-ефективната и ефективна).

Същността на кортикостероидната терапия е постоянното и продължително прилагане на специални мехлеми върху кожата на пениса. Смята се, че стероидните мехлеми правят кожата по-еластична, облекчават подуването и ускоряват лечебния процес на микротравмати. Може да отнеме много време, преди да има промяна в положителната страна.

Методът за опъване на препуциума се основава на систематично и постепенно разширяване на кожата с пръсти или специални инструменти. Процедурата трябва да се провежда за 30-60 минути на ден в продължение на няколко месеца. Възможна е сложна комбинация с кортикостероидна терапия. Не всеки има търпение за такива дълги манипулации. В допълнение, горните методи са ефективни в първите два етапа на фимозата. На 3 и 4 - без хирургическа намеса не може да направи.

Обрязването (обрязването) е най-бързият начин за елиминиране на фимозата. Същността на операцията се състои в частичното или пълно отстраняване на крайната мъжка плът, в резултат на което проблемът е напълно елиминиран. Ако се развие забележимо възпаление, обрязването не може да се извърши.

При спешни случаи, при силно подуване или парафимоза, се прави надлъжно разрязване на констрикторния пръстен на препуциума, за да се предотврати некроза на гениталния орган.

При тежко възпаление, лекарят може да предпише антибактериална терапия под формата на мехлеми и таблетки и едва след терапията се използва обрязване.

Предотвратяване на фимозата: практически не се развива, защото болестта се дължи на генетични фактори. Единственото, което е необходимо, е да се следи състоянието на пениса на новородените момчета: да се борави с главата и препуциума, да се извършва периодично почистване, за да се предотврати възпалението. Ако на 6-годишна възраст момчето няма фимоза, трябва да се консултира с хирург или уролог с цел подходящо лечение.

Share:
Comments