31 октомври: какви са днешните празници, събития, рожден

Празници 31 октомври:

Ева на Хелоуин (Хелоуин)

Доскоро Хелоуин се празнува само от американци и днес този спорен и "магически" празник обхваща все по-голяма територия, достигайки до страните от Европа, ОНД и Русия. Хелоуин е много стар празник, който дойде при нас от дълбините на времето. Атрибутът на празника, както знаете, е главата на тиква, в която са изрязани сплашващите дупки (очите, носа, устата) и вътре в нея е поставена горяща свещ. Децата, дегизирани в малки чудовища, ходят по улиците и плашат съседите, които от своя страна се купуват от сладкиши. Младите хора организират "ужасни" партии под формата на немислими дяволи, вещици и други зли сили.

Ден на преводача

Ден на преводача, учрежденный в 2003 году, стал профессиональным праздником специалистов, связывающих здоровых людей со слабослышащими. По официальным данным более 10 млн россиян либо не слышат совсем, либо слышат очень плохо. А сколько таких людей на планете? Именно поэтому государство обратило внимание на важную проблему. Впервые в России помогать глухим начали во времена правления Марии Федоровны. Императрица вызвала несколько сурдопереводчиков-специалистов из Европы в целях обучения российских педагогов языку жестов. Кстати, в нашей стране сурдоперевод до сих пор официально не признан. А во многих странах многие социальные профессии просто обязывают знать азы сурдоперевода.

Международен ден на Черно море

Денят на Черно море започна да се празнува с подписването през 1996 г. на редица черноморски държави на Стратегическия план за действие за опазване и рехабилитация на морето. Планът беше разработен след задълбочено проучване на морската среда, което показа, че жизнеспособността на морето и териториалните му ресурси се влоши рязко в сравнение с предходните години. Заедно с подписването на Стратегическия план беше решено да се въведе ежегодно напомняне, за да се насърчи обществеността да предприеме по-внимателен подход към водните ресурси на нашата страна.

Ден на затвора и затворници от SIZO

От 31 октомври 1963 г. в пенитенциарната система е въведена такава идея като SIZO и след повече от 40 години Федералната служба създаде професионален празник - Ден на работниците в центровете за предварително задържане и затворите. Традиционно събитие на събитието включва тържествени срещи на съответните служители, както и награди за отлично обслужване.

Международен ден на икономиката

На 27 октомври 1924 г. се проведе конгресът на представители на банки от 29 страни по света, в резултат на което се роди идеята за създаване на Световния ден на спестяванията. Малко по-късно директивата на ООН официално определи празника, тъй като нейните създатели призоваха не само да спестят пари, но и да спестят в по-широк смисъл. Според тях събитието трябва да насърчи обществото да мисли за спасяването на силите, времето, природните ресурси, нещата и т.н.

Ден на Невада

31 октомври 1864 г. Невада е призната за щат на САЩ. Оттогава на този ден жителите празнуват "раждането" на Невада. Всяка година в градовете на държавните паради и различни развлекателни събития се провеждат.

31 октомври според фолклорния календар (стар стил - 18 октомври):

Денят на Лука

Лука е един от спътниците на Исус Христос, автор на няколко библейски глави. Лука е смятан за първият иконописец в историята. Още първата икона на Светата Богородица е написана от него. Освен това, в списъка на творбите му са включени икони на Дева Мария от Владимир, Честохова Дева Мария, Кик и сумелиански лица.

По вышеперечисленным причинам святого Луку олицетворяли в народе с живописью. А главным корнеплодом в лечении множества недугов считали лук. Люди в Денят на Лука устраивали овощные базары, главной «звездой» которых был целебный овощ. В этот день обращались к святому, чтобы он помог справиться с семейными неурядицами или благословил молодоженов на счастливую совместную жизнь. Огородники в Денят на Лука смотрели на вишню: если листья кустарника еще сидят на веточках, значит, снег не скоро выпадет.

Значими исторически събития на 31 октомври:

31 октомври 1941 г. - завършване на строителството на националния паметник в САЩ

Става дума за националния паметник на планината Ръшмор - истинската гордост на американците, техния национален символ. Лицата на четирима президенти - Абрахам Линкълн, Джордж Вашингтон, Рузвелт и Томас Джеферсън - са издълбани на планината. Работата по създаването на паметника е продължила около петнадесет години под ръководството на скулптора Гуцон Борглъм. Барелеви релефи се простират на височина не по-малка от 18 метра, така че те се виждат от много голямо разстояние. Основният скулптор планира да завърши мемориала с няколко шедьоври, но осъзна, че няма да има достатъчно живот, за да завърши такъв проект.

31 октомври 1961 г. - Тялото на Сталин е взето от Мавзолея

Това се случи за справяне 22 конгрес на КПСС през нощта от 31 октомври до 01 ноември. Сталин е бил погребан в петдесет и трета година, в К. площад Мавзолея, но след три години, на 20 конгрес започна да изисква, че тялото на Сталин и Ленин не трябва да почива в същата гробница, а през 1961 г. остава на Сталин са били преместени на друго място, Мавзолея той започва да носи името на Ленин. Властите се готвят за такова действие, защото наясно - отстраняване на лидера на мавзолея може да предизвика размирици в страната. Тялото на Сталин бе поставено в ковчег и влезе в гроба. След 9 години е монтиран шик паметник.

31 октомври 1984 г. — покушение на Индиру Ганди

През 1947 г. на 15 август Индия става независима държава. Естествено е имало нужда да се създаде нашето национално правителство. Личен секретар на премиерата е неговата дъщеря - Индира Ганди, която го е придружила на всички важни пътувания. През 1960 г. тя губи съпруга си. За Индира това беше тежък удар, така че от известно време се отдръпна от политиката, но след няколко месеца Ганди се върна и стана член на работния комитет на Конгреса. Скоро баща й почина, а жената достигна най-високото си място в Индия. Най-добрият момент в кариерата на Индира беше 1971 г., когато спечели изборите в парламента. Последните години на управлението на Ганди бяха трагични за нея. Операцията за неутрализиране на екстремистите, проведена безуспешно, причини смъртта й. През 1984 г., 31 години, двама сикфи нахлуха в Индира двадесет куршума.

31 октомври 2011 г. - на Земята се ражда 7 милиарда жители

Седем милиардният жител на планетата е роден точно според прогнозите на Фонда на ООН за населението в град Калининград. Точната дата на раждане на бебето бе записана от наблюдатели от ООН и лекари, които приемат доставката. "Новорождението на юбилея" се наричаше Петър. Родителите му са обещали да издадат специално удостоверение, което показва, че момчето става жител на Земята със седем милиарда долара.

Роден на 31 октомври:

- Джон Китс (1795-1821) е изключителен английски поет. От 14-годишна възраст започва да учи медицина. Джордж учителят, хирургът Томас Хамънд, се опита да направи добър лекар от един млад мъж, но Кийтс почувства, че неговата удара е насочена към великолепие и красиви поетични линии започнаха да се появяват все по-често в тетрадките. Въпреки това, Кийтс безопасно премине изпит и получава право да работи в медицинската област. Скоро младият човек проферира и започва да пише много поезия.

- Александър АЛЕХИН (1892-1946) - шахматист, световен шампион по шахмат. Той е роден в семейство, което трябва да се направи, той е бил отвлечен от шахматни фигури, преди да започне да ходи. Първата победа в основен конкурс бе дадена на Александър само на 16-годишна възраст. Той става доброволен участник в Първата световна война, но скоро се шокира и се връща на любимия си шах. През 1927 г. Алексин реализира основната мечта и става четвъртият световен шампион в играта.

- Карп Вейерштрасс (1815-1897) е немски математик. По заповед на баща си, той влезе в университета по право, но след известно време го напусна и отиде в Мюнстерската академия. Освен това работи като преподавател по математика, физика, география, ботаника и редица други предмети. В свободното си време той е написал книга за абелските функции, за която по-късно получава докторат и е избран за член на Академията на науките.

- Лидъл Ръч (1895-1970) е английски теоретик и военен историк. Като участник в Първата световна война, Гарт заслужено бе отбелязан за смелостта си. По-късно започва да развива собствените си стратегически теории, публикувани в популярни списания и вестници. След като се пенсионира по здравословни причини, Гарт продължава кариерата си като писател.

- Анатолий Папанов (1922-1987) - известен съветски актьор и народен художник на СССР. През 1941 г. той е изготвен за войната, но една година след тежката травма той се завръща и влезе в GITIS за действащия отдел. След дипломирането си отидох да работя в театъра. Папанов беше възхитен във всички роли: всяка роля му бе дадена лесно и спокойно. През 1973 г. Анатоли получи титлата "Народен художник" на СССР.

- Жан Америка (1912-1978) - писател-журналист и филмов критик. Той става известен благодарение на книгите, публикувани през 60-те години: "Идеите на нашето време", "Enchanted by Jazz", "Hauptmann - Вечният немски" и много други.

Наименования на 31 октомври:

Денят на ангела в последния ден на октомври е отбелязан от собствениците на имена като Габриел, Андрю, Иван, Дейвид, Леони, Йосиф, Юлиан, Сергей, Лука.

Share:
Comments