Дали чревната инфекция води до самоубийство?

Изследователи от Дания наблюдават как инфекцията, разпространявана между другото от котки, причинява суицидни настроения сред хората.

Инфекцията се нарича токсоплазмоза. То се причинява от паразит, който, наред с други места, живее и в стомашно-чревния тракт на котките. По този начин контактът с изпражненията при изпразване на тоалетната котка е един от начините за инфектиране на човек. Друг начин е да се яде лошо приготвено (сурово) месо.

Вече е известно, че антителата срещу токсоплазма (доказателства за паразитни ефекти) са повишени при пациенти с шизофрения.

Сега изследователи от Дания са установили повишено ниво на опити за самоубийство при пациенти с инфекция. Изследване, което изследва данни от 45 000 бременни жени в пет области в Дания, показва, че 27% от тях са имали антитела срещу токсоплазма.

Сред тези 27% (в сравнение с останалите 73% от жените) саморазрушаващото се насилие се разпространява с около 50% по-често. И колкото по-високо е нивото на антителата срещу токсоплазмата, толкова по-голям е рискът.

Действителната честота на извършените самоубийства е била два пъти по-висока при жени, които са били изложени на токсоплазма. Една от причините, поради които токсоплазмата може да причини сериозни психични симптоми, включително мисли за самоубийство, е, че причинява възпалителни процеси в централната нервна система, повишаване на нивото на възпалителни съединения като интерлевкин-6, което може да бъде невротоксично.

Учените препоръчват на всеки, който някога е имал котка, да отиде до лекар, специализиращ в инфекциозни заболявания, и при необходимост да се подложи на препоръчителното лечение, за да отблъсне саморазрушителните импулси.

Share:
Comments