Анорексията невроза е модно заболяване на 21-ви век. етапи

Анорексията нервоза е заболяване, чиито корени се задълбочават в човешката психика. Той се храни от страховете на човека във връзка с комплекса за малоценност и резултатът е преди всичко морално и после физическо изтощение. Анорексията се характеризира с отказ за ядене поради определени причини.

По принцип младите момичета и юноши стават жертви на болестта, но също така могат да изпреварят мъже и жени на всяка възраст. Важно е да се разбере, че прекомерната крехкост не е основният индикатор за анорексия. Един добре хранен човек също може да страда от това заболяване, защото разрушителният процес започва в ума. Когато изглежда анорексичен в обществения смисъл, ще бъде твърде късно, тъй като болестта ще се премести в опасна прогресивна фаза.

Причини и механизми, които предизвикват хората да откажат да ядат

Най-често пациентите силно се ограничават в храненето в името на постигането на определени цели: като някой, покажете на извършителите силна воля, стават по-привлекателни. Колосална роля при неправилното формиране на хранителни навици се играе преследването на деца, което не се забравя през целия живот.

Ставайки по-възрастен, човек запазва ранена гордост в себе си и се опитва да се самоиздържа чрез опити да се промени, което често има отрицателни последици. Въпросът за диетата става за пациента на първо място и той трескаво разглежда всяка калория от консумирани продукти. След това идва моралното разрушение - целта изглежда невъзможна и далечна, а резултатът не носи задоволство.

Синдром на нервно изтощение

Пациент с анорексия ще се чувства невероятно и дебел, дори и с тегло, което е половината от нормата.

Липсата на хранителни вещества в организма и изчерпването на енергийните му запаси водят до синдром на нервно изтощение.

Убедете се в анорексия във факта, че той гладува, поема се в гроба - това е като доказване на зависим от наркотици вреди на психотропни вещества.

Всеки изгубен килограм се възприема от пациента като постижение, което сигнализира, че е необходимо да продължим.

Най-малкото тегло се превръща в трагедия и води до самоубийство.

Психологични прояви на анорексия нервоза

Психологическото изтощение има следните отличителни белези:

1 Завладяваща и непроменяща се идея за максимално намаляване на теглото, придобиване на характера на мания. Всички навици на човек се превръщат в начини да забравят за храната, всичките му действия са насочени към постигане на неговата разрушителна цел.

2 Страх от ядене - при пренебрегван етап на анорексия, храненето за пациент става синоним на самоубийство.

3 Желанието за хиперактивност - един човек е изтощен да прави спортове, непрекъснато се опитва да се движи. Такива дейности са манийни и фанатични по природа.

4. Пациентът по всякакъв начин отрича присъствието на проблема и внимателно скрива всички негови симптоми.

5. Пациентите стават раздразнителни, нервни, счупени. На тях им е трудно да вземат решения.

6. Желанието за самота, защото в компанията може да предложи храна, която пациентите се избягват по всякакъв възможен начин.

Физиологични промени в анорексията

Основните физиологични промени в тялото включват следното:

1 Пациентът е преодолян от депресия, безпокойство, тежка липса на внимание.

2 Заради липсата на витамини, зъбите се разпадат и косите падат в бучки.

3 Има проблеми със сърдечната дейност.

4. Съединенията болят и набъбват.

5. Липсата на калий и магнезий води до уролитиаза.

6. Прекратяване на менструацията и безплодието при момичетата.

7. Разрушаване на стомашно-чревния тракт.

Етапи на болестта

Развитието на анорексията се развива в три етапа:

1 първичен - начало на комплексите на пациента и недоволство от тялото му. Сцената може да продължи няколко месеца. През това време човек започва да се занимава с недостатъците си, той има първите си мисли за начини да ги коригира. Често този етап започва с неприятните забележки на други хора или намирането на идеал за пациента (актьор, певец, героиня на книгата).

2 Прогрессирующий - пациентът започва да губи тегло, което активно успява, губи половината от първоначалното тегло. Налице е увеличение на физическата активност, намаляване на приема на въглехидрати и протеини. В курса са алтернативни средства за загуба на тегло: лаксативи, антидепресанти, изкуствено повръщане.

3 болнав - намаляват нивата на кръвната захар, намаляват мастната тъкан, се проявяват сърдечно-съдови и чревни заболявания. Пациентът не може да поддържа нормална физическа активност, понижава кръвното си налягане, има мускулни крампи. Има необходимост от хоспитализация.

Лечение на анорексия нервоза

Ако пациентът се обърне към специалисти, когато заболяването все още е във втория етап на развитие, лечението на анорексия невроза може да премине без хоспитализация. В този случай той се съветва от психолог и диетолог, който помага да се измъкне от безсмислената борба за идеал. Но при тежко недохранване се налага лечение на наркотици и психотерапии.

Пациентът трябва да премине през 2 етапа по пътя към възстановяване.

Първо, е необходимо да нормализирате физиологичното си състояние и психика.

На второ място, трябва да се подложите на лечение със специални медикаменти и психологически методи.

Лекарите и околната среда на пациента трябва да го вдъхновяват, че реализирането на целите му ще бъде невъзможно с фиксиране на теглото. Ако се избере правилен и ефективен подход към лечението, човек постепенно ще се възстанови и никога повече няма да повтори тъжния си опит.

Share:
Comments