Туважа изсъхна - защо и какво може да се направи? причините,

Thuya е една от най-добрите декоративни и полезни растения за вашата градина или парцел.

Той притежава свойството да обеззаразява въздуха и да освобождава фитонциди, което увеличава имунитета.

Има пет типа на западния Tui, корейски, Съчуан, сгънати и японски.

Тя може да бъде като малък храст и дърво до 15 метра височина.

Туя, распространение и применение

Това вечнозелено растение перфектно украсява всеки пейзаж през цялата година. Иглолистни дървета или храсти са добре установени в различни региони. Повечето видове са издръжливи на измръзване екземпляри. Често те понасят слани до -30 градуса. Растението расте добре в градовете със замърсен въздух. В различни климатични зони, с изключение на крайните северни и твърде мразовити райони. Най-популярен е западният, най-устойчив е на студове.

Засаждането и грижите, така че тоджата да не изсъхне, трябва да е правилно

Thuya е палаво растение. Не е трудно да се грижи за нея. Тя е неизискваща за почвите, влагата, перфектно понася декоративното подрязване. Харесва светлината, но не и постоянното слънце. Ето защо засаждането е най-доброто в полусферата.

При първото време за засаждане растението ще се нуждае от грижи, което ще определи последващия растеж и здраве.

• Младите растения се нуждаят от редовно поливане вечер или сутрин (1, 2 пъти за 10 дни в зависимост от атмосферните условия) и пръскане - пръскане един път седмично).

• Мулчиране. Основният кръг е покрит с дървени стърготини, лавандула, торф. Това ще позволи на земята да не изсъхне. Леченият мулчиране защитава растението от слънцето, през зимата от замръзване.

• Разхлабването около разсада е необходимо за добър растеж и развитие. Но това се прави на дълбочина не повече от 10 см, тъй като нейните корени са в повърхностния слой.

• През зимата короните са свързани, за да не се счупят клоните под тежестта на снега.

• Захранвайте дървото веднъж годишно. Ако за първи път при кацане - след това следващата година или две. Добре е да инсталирате регулатора на растежа Epin (1 ампула на 10 литра).

Туя изсъхна, защо се случва това?

Следните причини за времето могат да доведат до това:

• тежки студове: някои сортове растения не са твърде устойчиви на замръзване и могат да замръзнат,

• суша,

• слънцето - може да изгори млади растения, така че за засаждане най-добре да се използва за частичен сянка,

Ако ви се стори, че туйжа е изсъхнал, тогава трябва да знаете, че на всеки 3-6 години, през есента, люспите на иглите ще умрат, но през пролетта нови расте. В този случай просто трябва да изстържете мъртвите везни.

В допълнение, tuya може да изчезне при следните условия:

• Неподходящо поливане, растението трябва да се полива редовно, но не и да се наводнява: след засаждане - веднъж седмично и при сухо време - 2 пъти седмично, в количество около 10 литра на дърво,

• предозиране на химически торове или препарати, за да се хранят разходите за растенията две години след засаждането в размер на 100 g на m2 минерални торове и органични 2-3 литра. Не се препоръчва използването на пресен тор, можете да използвате пероксид в продължение на половин година и да настоявате за втечняване в продължение на най-малко 10 дни и добавяне към растението, разреждайки го с вода.

• наличие в почвата на гризачи: бенки, мечка, близък мравуняк.

От чего засохла туя. Болезни и вредители туи

Туй, освен това, може да бъде изложен на някои болести и нападение от вредители. В резултат на това тя може да изсъхне и да пропада.

Това са болести като: фитофтора, кафяви леторасти, ръжда и шут. От вредители са опасни: tuyevna pseudostratik, tuva mole pestryanka, wireworm, tuyev бръмбар, паяк акари.

Thuja болести и начини за борба с тях

Phytophthora

Това е гъбична болест, опасна за всички растения, която първо засяга корена, а след това и горната част. Прилича на това: дървото изсъхва, после листата изглеждат сиви на цвят, багажникът отдолу омекчава. Коренът започва да прави отвратителен мирис. Обикновено засегнатите от растенията фитофтора е трудно да се излекува, но можете да опитате.

За да се предпази растението от това заболяване е:

1. Правилно изберете място за засаждане на туя, така че да не е на място с постоянна висока влажност и почвата е с добри дренажни свойства.

2. Водата по-често фиданки и големи фунгициди.

3. Ако горепосочените мерки не помогнаха, струва си да унищожите дървото (храста), а земята, където той е заменял, или да отделите вряла вода.

Кафяви стреля

Това заболяване се проявява в стигмата на леторастите и тяхното изчезване. Това често се случва при лошо хранене. Първите люспи стават жълти, след това издънките стават по-ярки и клоните умират.

За лечение се нуждаете от:

1. отрежете издънките,

2. постоянно излива варовик под корена,

3. Редовно се хранят,

4. През лятото и началото на есента, постоянно се напръсква с thuya фунгицидни средства.

В допълнение, узряването може да се дължи на недостатъчен хранителен достъп до кореновата система. Това може да се случи поради фузариоза или трахеомикоза. В тези случаи трябва да се лекуват с основата или други подобни препарати, както под корена, така и чрез разпръскване на короната.

Той помага за предпазване на растенията от гъбични заболявания с превантивно лечение с циркон.

Руст и Суета

При тези гъбични заболявания има потъмняване на короната и падането на иглите. Най-вече младите разсадки страдат от ръжда. С оглед предотвратяване, отсечете засегнатите леторасти и ги изгорете, за да предотвратите разпространението на болестта.

За защита и лечение трябва:

• Лечение с препарати, съдържащи мед, например HOM или Бордо течност;

• С прогресията на заболяването, пролуката на пресечените листа с фундамент, който не трябва да се пръска, но се използва само за напояване.

Вредители на тужа и как да се справят с тях

Туилов молец Пестил

Ларвите му започват да се кълнат в клоните на дърветата, в резултат на което те умират. Ето защо често се появява сушене на тудж.

За да се предпазите от нея, напръскайте с лекарства, съдържащи пиретроиди. Това са Fumitox Mosquitol Antiklesch, Antiklesch, Tornado Antiklesch. Освен това трябва да се прави няколко пъти с периодичност от една седмица.

Тъмната фалшива

Малко насекомо от светло жълт цвят. Когато умрелите екземпляри умират, ларвите остават. Когато този вредител е засегнат, се наблюдава изсъхване и изсушаване на иглите и цялото растение.

За защита командирът-Aktara провежда лечение два пъти от края на май до средата на юни с интервал от 7-12 дни и фунгицид шампион - два пъти. Или Карбофос. Освен това можете да увиете стъблото на растението с плик или слама. През есента - използвайте лекарството Decis

червеи

Ларвите на този вредител засягат кореновата система. Можете да се отървете от тях, като копаете почвата на близкия цилиндър.

Touy Bee-eater

Ако този вредител вече се е появил на растението, тогава е по-добре да се отървете от самото растение. Тези бръмбари мазоха през кората на дървото и поднасят яйцата под него. Заводът умира за един месец. Няма методи за борба с него. Възможно е само превенция с помощта на Aktara или Clipper.

Spider акар

Това насекомо е особено опасно през лятото в жегата. Ларвите й увреждат иглите. Симптомите на увреждане на кърлежите са тънка мрежа върху клони, а на скалите се появяват малки жълти петна, които впоследствие се превръщат в кафяви мъртви петна.

Защитата и профилактиката срещу вредителя се лекува няколко пъти от Aktofit или Atkelit. Освен това е необходимо да се захранва растението с торове, съдържащи магнезиев сулфат

Ако thuja е изсъхнала и причините не са установени, какво да правите?

Ако не намерите причината за изсушаване на дърветата, тогава можете да използвате Epin. Спрей растението с това лекарство може да бъде на всеки две седмици и да видим как се държи по време на годината. Може би ще бъде спасен.

Ако дървото е младо - опитайте се да го трансплантирате. Може би просто не харесва мястото. Когато пресаждате, внимателно проверявайте корените, отрежете гнило и засегнатите и ги тресете с Корневин.

Правилната грижа, превантивното лечение и целевата помощ в случай на увреждане на болести и вредители ще помогнат за поддържане на красотата красива и здравословна за дълго време.

Share:
Comments