Разсад лук exibishen - отглеждане на къщата и на сайта. как

На практика във всяка градина можете да намерите такава култура като лук. Някои хора я растат, за да получат ряпа, а за втория ви трябват повече зеленина. Сега се появиха много нови сортове, едното от които е разнообразието от среднопо-късна зрялост.

Създаден в Холандия, основната му разлика от другите сортове е голяма крушка (всяка от тях може да се простира на люспи до 0,5 кг, има и по-големи). И не само това е добра степен - привлича сладък вкус и висок добив, това се дължи на малко количество етерични масла в луковиците. Много хора го ядат не само в салатите, но и сами, като обикновена ябълка. В този клас, има само един недостатък - луковиците се съхраняват в продължение на дълго време (срок на годност не повече от четири месеца след прибиране на реколтата), и не е чудно, че това е само най-различни салата.

Ogorodniki говорят за това добре, защото въпреки че срокът на годност е малък, но разнообразието представлява завидна реколта. Луковиците растат много големи, когато семена семена директно на леглото, главите растат до 500 грама, а когато се отглеждат в разсад, крушката може да получи маса от 1 кг. Главите са кръгли овални, жълти и тънки.

Отглеждане на луковици

За да се получи лук разсад не е трудно, най-важното е да се направи малко усилия и да се създадат подходящи условия за разсад.

Предпосевная подготовка

Преди сеитбата е необходимо да проверите луковиците за кълняемост, затова вземете 10 парчета семена, поставете ги във влажна кърпа, оставете ги на топло място в продължение на 5 дни. След това можете да определите тяхното качество.

Всяка семена от лук се затруднява, поради голямото количество етерични масла, поради което преди засяването трябва да бъдат подготвени. За да направите това, вземете 0,5 ч. Л. пийте сода и я изсипете в горещи чаени листа (содата омекотява водата и инфузията на чая ще убие зародиша от болестта). Семената се съхраняват в разтвора за един час, след което стоят още един час в разтвор на натриев хумат, след което след изсушаване малко върху салфетка, сеят.

Грижа за разсад на лук

В това разнообразие от лук вегетативният период трае около 115 дни от момента на сеитбата. За да се получи добра реколта лук, семена за разсад трябва да бъдат засадени през март. Сеитбата се извършва на няколко етапа:

1. Първо, за посев, купувайте качествени семена;

2. • Ако сте закупили семената, не е необходимо допълнително третиране (семената се обработват от производителя);

3. • Собствени семена или закупени от друг градинар трябва да бъдат предварително приготвени;

4. • Семената се отлепват за 10-15 минути в слаб солен разтвор. Празните и нестандартните семена ще останат на повърхността (те трябва да бъдат изхвърлени) и пълната (подходяща за сеитба) ще потъне до дъното;

5. След сортирането инокулатът се дезинфекцира в слаб манган;

6. • На последния етап семената се измиват с течаща вода, след което се изсушават.

Тогава черната се сее в предварително приготвени контейнери. Подходящи за това са сеитба пластмасови контейнери, или дървени кутии.

Почвената смес се приготвя с помощта на хумус, крава и градинска почва. Почвата е покрита с дезинфекцирани кутии и семената са засети. Сеитбата се извършва на дълбочина до 1,5 см, кутиите се покриват с филм след засаждането. Температурата в стаята трябва да се поддържа най-малко 20 градуса. Семена poklevyvayutsya около една седмица, а след това кутиите са инсталирани на светло място.

Грижа за разсад

След появата на леторастите температурата се намалява до 10-12 ° С, когато разсадът стане на 7-дневна възраст, стайната температура трябва да се повиши до ниво от 1-18 градуса през деня и 10-12 градуса през нощта. След като посадъците стават по-силни, тя се пречупва, оставяйки пространство от 2-3 см между растенията.

Разсад се напояват при стайна температура, когато сушене на горния слой на почвата в кутии. Позволете на почвата да изсъхне напълно невъзможно, просто не навлажнявайте почвата твърде много.

Разсадване лук преди трансплантация в градината, трябва да се хранят най-малко два пъти, с почивка две седмици. За тази цел се размножават 10 g карбамид, 5 g KCL и 20 g суперфосфат в кофа с вода. Възможно е за горната превръзка, използвайте разтвор на пилешки тор в концентрация 1:10. Добре реагира кромид луковици Excibishen, за една допълнителна горна превръзка 1 г амониев нитрат разреден в 1 литър вода.

Тъй като разсадът се развива през зимата, кълновете изглежда, че нямат достатъчно слънчева светлина, защото по това време продължителността на светлинния ден е все още малка. Разсад на лук, имате нужда от дванадесет часа светлина, в противен случай растенията ще се простират. За да отстраните този недостатък, над разсадът на височина 20-25 см зададете допълнителен източник на светлина - флуоресцентни или LED лампа, fitolamp. След появата на първите кълнове, те не трябва да се изключват за 3 дни, а след това за 12 часа на ден - например от 6 до 18 часа. Ако подсветката се произвежда с обикновени лампи с нажежаема жичка, тогава желаният ефект няма да бъде постигнат.

След появата на третата листа върху разсад, те трябва да бъдат съкратени с 2/3 от дължината. Тази операция се извършва така, че луковиците на Excibishen да не падат и да не се счупят.

Болести на разсад

С правилното внимание, лука на практика не страдат от вредители или болести, но могат да възникнат проблеми с разсад. Разсад може да страда от лук муха, тя може да бъде унищожена от решения на Zemlin, Mukhoeda или Aktara. Вярно е, че този вредител, в малки градини често се появява.

Разсад, може да се разболее от прах на плесен или penosporosa - гъбични заболявания, които могат да бъдат унищожени чрез пръскане растения, Бордо течност, или черен крак - заболяване, което се случва, когато почвата е често напоена с вода.

Подготовка на разсад за засаждане

От второто до третото десетилетие на април, когато разсадът е на възраст 50-60 дни, а растенията ще образуват 3-4 листа, е време да трансплантация на разсад на леглото, ако почвата е достатъчно топла до този момент. 12-15 дни преди трансплантацията, те започват да втвърдяват разсад, изкарват го на слънчево място (на улицата или на балкона). Първият път в продължение на 10-15 минути, дневно увеличаване на времето, прекарано на открито, докато разсад не се използват.

Пресаждане на разсад на легло

Необходимо е да изберете лук за разсад, слънчево и открито място, мястото трябва да бъде на разумно разстояние от дървета и храсти, които могат да затворят растенията от слънчевите лъчи. Леглата трябва да бъдат подготвени предварително, като се започне от есента. Най-подходящи за засаждане са пясъчните глинести почви, в които попадат на 1 m2, 50-60 g сложни торове, 2 литра дървесна пепел и 2 кофи хумус или изгнилият компост.

През пролетта, гладка повърхността на леглата, направи редове на 30 см, 4-5 см дълбочина и добре вода на почвата. Посаждат се само цели, добре развити разсад. Листата се съкращават с 1/3 от дължината, за да се намали изпарението на влагата, просто се нарязват корените и се потапят в блюдо, смесено с глинеста и млечна инфузия. Разсад на лук Exibishen, поставени на редове до 20 см, корените на разсад са поръсени с почва, и леко натиснат надолу. На следващия ден сайтът се напоява и след като влагата се е абсорбирала, градината е мулчирана.

Share:
Comments