Разнообразие от грозде талисман - снимки, характеристики,

Гроздето "Талисман" е добре известно на градинарите като един от най-продуктивните сортове. Повечето хора привличат с освежаващ, приятен вкус, плодове с големи размери. Обикновено в началото на септември реколтата вече узрява, този сорт се развива бързо, първите гроздове могат да бъдат дадени на възраст от две години след засаждането.

Маскетът се формира изключително от женски съцветия. Поради тази причина е необходимо да засадите различни грозде с мъжки цветя, за да получите плодове наблизо. Поради високия си добив и характеристики, той се използва за създаване на много сортове грозде. Разнообразие от грозде Талисман е идеално приспособено към различни климатични условия, което доведе до разпространението му в северните райони на страната.

Характеристики сорта Талисман

Това грозде е един от най-популярните и широко разпространени сортове от тези, предназначени за отглеждане на домашни парцели. Разнообразието от ястия на това разнообразие, с изключение на това, че се съпротивлява на болестите и издържа на ниски температури, носи зрели плодове само за 125-135 дни. Четки в този сорт, със средна плътност, но в някои години могат да се разхлабят. Обикновено зрелият куп конична форма тежи около 800 грама.

Този сорт не плаши студеното лято и продължителни дъждове, но носи добра реколта през всяка година. Стрелите перфектно узряват, а приблизително 80-90% за следващата година започва да дава плодове. На всеки камшик можете да оставите 1-2 четки, ако има повече, тогава трябва да отрежете допълнителните, в противен случай растението няма да има достатъчно сила, за да узрее напълно. При резитба е оптимално да оставяте 26-32 очи на миглите на всеки храст. Гроздето цъфти за около 2 седмици, ако няма вятър, яйчниците са напълно опрашени.

Гроздето от сорта Talisman в гроздовете образуват големи плодове, масата на всеки от тях достига 12-16 грама. и размери приблизително 3,5х3 см. Добрата грижа значително увеличава добива на храста, образува купчини с големи плодове. Месото на плодовете е вкусно, в узрелите плодове има ненатрапчива изявена миризма на мускат. Захарта натрупва 17-23%, киселинността на сока не е повече от 6-8 g / l.

Този сорт се харесва от винопроизводителите за големи четки, всеки от тях достига 1 килограм, малки плодове практически не се случват. Грозде със средна плътност, плодове със зеленикав оттенък. Кожата е тънка, почти не се чувства, тя е една от най-сладките сортове, тя е обичана от децата. Четка за дълго време, не разпада, виси на лозата, и издържат на транспортиране.

Плюсове и минуси на сорта грозде Talisman

Това грозде не са за нищо като градинари, има много предимства и няколко недостатъка:

• Високи добиви всяка година;

• големи плодове и гроздове;

• Вкусно грозде с пълна зрялост;

• Дълъг срок на годност без загуба на вкус и представяне;

• Не губи положителни характеристики при продължителен транспорт;

• Филизите са напълно корени, което опростява размножаването на сорта;

• Добре издържа на ниски температури (трансферите спадат до минус 25 градуса);

• Леко повредени от повечето болести по гроздето.

Това нещо е лошо, че се формират само съцветия на жените. Ако храсти с мъжки цветя не се развиват наблизо, стридата не се образува върху гроздето на сорта Талисман. За опрашване на съцветия в ръчен режим се използват всмуквания. На миглите трябва да отсечете допълнителните съцветия, този вид формира твърде много яйчници. Но растението не е достатъчно силно, за да расте всички гроздове и зрели, поради тази причина е необходимо да се грижи за премахването на излишните съцветия, достатъчно е да оставите 2-3 клъстера на миглите.

Растителният период достига 135 дни, поради което това грозде може да се отдаде на ранните средни сортове. Неговите връзки могат да бъдат премахнати още през първите десет дни на септември, а четките му без влошаване на вкуса се задържат на първата слана.

Засаждане на грозде от сорта Talisman

Разнообразие от грозде Талисман се развива добре и оплодява на места, където слънцето грее добре. Поради тази причина е необходимо той да избере място, осветено от слънчевите лъчи цял ден, и близо до което високите растения няма да растат, ще бъде добре, ако бъде засаден на южната страна на парцела.

Това растение не толерира течения, а студен вятър духа от север, това трябва да се има предвид при избора на точното място за грозде. За да се предпазите от кацането от тях, добре е да засадите храсти зад сграда или стопански постройки, които ще спрат вятъра.

Теренът също е важен, където храсталакът ще бъде засаден, ниските площи няма да са подходящи за това, защото там студеният въздух забавя развитието на гроздето и провокира появата на болести. Добре е да се засаждат растенията на малка надморска височина. Под храстите трябва да бъде плодородна, добре пропусклива почва, тези качества имат черна почва. Корените на гроздето проникват до голяма дълбочина, затова трябва да се уверите, че почвените води са дълбоки. Оптималното ниво е не по-малко от 2,5 метра дълбочина.

Предварително засадени растения, с размери 0.6х0.6 метра. Поради силния растеж на храстите, те трябва да бъдат разположени на разстояние 4 метра една от друга. Свободното пространство ще даде възможност да се развият добре корените и камшиците на гроздето, което значително ще увеличи добива.

Възпроизвеждането на гроздето на Талисман

Гроздето се умножава по слоеве, отглеждани преди това от разсад или резници. Предимството в развитието е в разсад, те ще растат вегетативната маса много по-бързо и ще доведе до нормална реколта. Растителни грозде, както през пролетта, така и през есента. Ако седенето на гроздето е засадено през пролетта, той се адаптира през летния период и получава сила за зимата. Но приземяването по това време може да се направи само преди цъфтежа на пъпките, това означава не по-късно от първото десетилетие на април. Но по това време в някои райони все още са възможни студове и разсадът може да замръзне. Засаждане на разсад през есента, имате нужда в края на октомври, след засаждане, те трябва да бъдат добре покрити, за да се предпази от зимни студове.

Грозде "Talisman" са засадени, както и други сортове, е необходимо да изкопаят предварително почвата и да добавят торове към нея. Каналите за разсад се копаят и подготвят предварително, като се създава дренажен слой и се приготвят клечки за подсилване на тъканите.

Този вид грозде, напълно отговаря на горната превръзка с минерални съединения. За да се увеличи добивът, трябва да се хранят с суперфосфат и калиева сол. Превантивното лечение намалява възможността за заразяване на растението с гъбични инфекции и големи вредители.

Изрезки, отрязани от лози от този вид, перфектно се вкореняват и в кратко време се свикват с нови условия. Според опитни градинари, по-добре е да засадите резници от това грозде за старите подложки. Въпреки че сортът грозде Талисман може да издържа добре на ниски температури, той принадлежи към категорията защитени сортове грозде, а през зимата е необходима защита.

Степента, в допълнение към добрата реколта от грозде, може да се превърне в украса на територията на гостоприемството. Неговите мигли изглеждат чудесно на акра, опитайте се да направите лозето по-добро и по-привлекателно с помощта на този сорт.

Share:
Comments