Медуника - отглеждане, грижи, трансплантация и репродукция

Род Medunytsya (Pulmonaria) от семейство Burachnikovye (Boraginaceae) включва от 14 до 16 вида многогодишни тревисти растения, чиято родина е евразийският континент. На практика всички съществуващи сортове сега идват от няколко вида: медлината на неясния (Pulmonaria obscura), белодробната молец или забелязаната (R. saccharata), дребният белодробен червей (P. angustifolia), дакийската бяла дроб (P. dacica) или най-меката (P. mollissima), medunitsa officinalis (P. officinalis), червени дробове (R. rubra). Всяка година събирането на медалини се допълва с нови сортове.

Преимуществом медуницы по сравнению с другими растениями, используемыми в декоративном цветоводстве, является ее исключительная теневыносливость, а также длительный период вегетации с сохранением декоративных свойств и высокая морозоустойчивость. Medunytsyaа начинает цвести, когда на деревьях еще нет листьев, и является настоящей находкой для ранневесенних композиций. Кроме того, она является долговечным растением, срок жизни одного ее кустика может достигать 30 лет.

Ценното растение се счита за медуза (Pulmonaria officinalis), която е включена в Червената книга.

Medunytsyaа - выращивание и уход

За бял дроб, трябва да изберете полу-сенчести или сенчести хладни области, тъй като то не толерира топлина. Само на сянка може напълно да се прояви фигурата, която украсява зелените листа на белодробната ливада, както и богатото цветове на цветята им.

За почвите, върху които тези растения са планирани да растат, няма специални изисквания, тъй като белодробната е много непретенциозна и расте практически във всяка почва. Например, дори бедни пясъчни почви са подходящи за тесни листа. Обаче в идеалния случай те трябва да са пясъчни или глинести, алкални или слабо кисели, задължително свободни, съдържащи хумус. За по-добър растеж и развитие на растенията се препоръчва редовно да се правят хумус и да се хранят. За една бухалка едно допълнително торене е достатъчно за сезона, в средата на лятото (приблизително през юли), когато новите листа растат интензивно в завода. За да направите това, използвайте разтвор от пълен минерален тор (от 15 грама до 20 грама на 10 литра вода).

Medunytsyaы - относительно влаголюбивые растения, поэтому в сухую погоду им нужно обеспечить регулярный полив. Однако, застоя влаги они тоже не переносят, поэтому важно подобрать оптимальный режим полива.

За меджиница валовивино, медуиница и медуница червено е необходимо да се отклони повече пространство, поради своето "пълзене" на собственост. При тесните листа на белия дроб неприемливо е счупването на листата. След изсъхването на последното цвете на белодробния лимон, е необходимо напълно да се отреже (но не и да се прекъсне) стъблото на цвета, така че да не остане дори коноп. Също така е важно да премахнете старите листа по време на периода на цъфтеж.

Ако е необходимо, е необходимо кълновете да бъдат нарязани с лопата. Подгответе за зимата такива сортове и растителни хибриди, като малък стетоккус аустралис и белодробен мек, трябва да бъдат покрити с добър слой листа. Всички видове medinitsy трябва да мулч торф преди зимуване.

Medunytsyaа - пересадка и размножение

Разпространете медлината със семена и парчета.

Най-лесният начин за възпроизвеждане на белодробна тъкан е вегетативен. Най-доброто време за разделяне на храстите е ранна пролет, но можете да направите това дори и след края на периода на цъфтеж, през юли-август. За да направите това, трябва да разделите храста и да заредите бъбреците с бъбреците на обновяване в земята, на разстояние 25-35 см един от друг. Преди засаждане се препоръчва да се режат корените на растението и след това да се сгъсти земята около младите растения с хумус и да се покрие засаждането с полиетиленов филм, за да се намали изпарението на влагата.

Въпреки това, твърде често за разделяне на храстите не трябва да бъде. В природата вегетативното възпроизводство се извършва естествено след преход към цъфтежа. Този процес придружава почти целия период на растеж, когато старите части от коренището умират с времето и храста се разпада.

Разделянето на храсталака е единственият начин да се запази чистотата, а възпроизводството на семена не дава такава възможност. Но с помощта на семена можете да експериментирате с оцветяването на растенията, като получите цяла гама от цветове. След засаждане на семена в почвата, растението цъфти само след 2-3 години.

Интересно е, че белодробната е представител на myrmekhor (растения, чиито семена се разпространяват от мравки). Поради това понякога е възможно да се срещнем със своите разсад на най-неочакваните места.

Medunytsyaа - болезни и вредители

Като цяло, бял дроб е растение, устойчиво на въздействието на болести и вредители, обаче, в студени и мокри години може да бъде засегната от прах от мухъл. В този случай засегнатите растения трябва да бъдат отстранени и изгорени, а останалата част трябва да бъдат третирани със сярни препарати.

От най-разпространените вредители на белодробната лигавица са охлюви, които изяждат листата си. Те се борят основно с агротехнически методи, предотвратявайки сгъстяване на насажденията, внимателно обработване на почвата и изчистване от плевели, така че да не се създават охлюви подходящи микроклимати за тяхното развитие.

По този начин, поставете в себе си на сайта на глухар, вие ще обогатите вашата цветна градина с красива твърдо растение, което ще ви зарадва за дълго време, без да ви се налага да отделите много време и усилия.

Share:
Comments