Какви са болестите на разсада на патладжан: снимки на лезии

Патладжана е доста капризна култура. Когато отглеждат разсад, градинарите срещат редица проблеми, тъй като патладжаните са склонни към различни болести.

Как да разпознаете болестта в разсад на патладжан, за да започнете лечението във времето?

Причини за заболявания на разсад на патладжани

Най-често патладжаните са засегнати от вирусни и гъбични заболявания. Недостатъчната грижа и неправилните условия на отглеждане водят до увреждане на разсад. Предотвратяването на заболяванията е по-лесно от лечението. Предприемателните мерки се предприемат на етапа на засаждане. Преди засяването семената се дезинфектират в разтвор на калиев перманганат или противогъбични препарати. Време за обработка от 15-25 минути.

Но препаратите не винаги спасяват от заболявания, тъй като разсадките от патладжани са много чувствителни към температурните промени, липсата на осветление и излишната влага в почвата. Често грешките не могат да се коригират, разсадът се губи и количеството на реколтата се намалява. За да се предотврати това, спазвайте техниката на култивиране за всяка култура.

Общи гъбични заболявания на разсад на патладжани (снимка)

Гъбични заболявания на разсад се откриват поради неправилно напояване, недостатъчна дезинфекция на почвата и редица други фактори.

Черният крак

Чести заболявания на разсад на патладжани, което се характеризира с потъмняване на базалния шийка. Болестта се развива бързо, кълновете изсъхват пред очите, без подходящо лечение, всички разсад умират.

Много е трудно да се бори с черния крак върху разсад, така че е задължително предварително да се засаждат семената с калиев перманганат, освен това те дезинфекцират почвата и контейнера.

Най-често растенията се разболяват в незагряти оранжерии, където всички условия допринасят за развитието на болестта:

• висока влажност;

• уплътняване на културите;

• температурни разлики.

Преди засаждане на разсад, стаята се обработва с разтвор на белина, който се приготвя от 200 g от препарата и 10 литра вода.

Ако причинителят на заболяването е влязъл в почвата, насажденията се третират с противогъбични лекарства. С масивна лезия, разсадът се унищожава.

Важно! Ако почвата в оранжерията е надможена, леглата са поръсени с дървена пепел, което ще предотврати появата на черния крак.

Черно петно

Това заболяване се среща най-често при отглеждането на разсад от патладжани у дома. Една от причините за появата му е прекомерното поливане, което трудно се коригира при стайни условия. Също така забелязани разсад се появяват при удебелени насаждения или на тежка почва. За отглеждането на разсад се избира свободен и пропусклив за влага субстрат.

Изсушаването на разсад е много трудно, така че е важно още в самото начало да се определи заболяването. Ако разсадът е ударен, трябва да се предприемат редица мерки:

1. • Намалете плътността на почвата, като добавите разхлабване на земята.

2. • Проверете дренажните отвори.

3. • Поражението на засаждането.

4. • Намалете поливането.

5. • Обработвайте разсад с фунгициди.

В напреднали случаи растенията са унищожени.

Мучнистая роса

Можете да разпознаете болестта, като изведнъж изсъхне листата, които изсъхват и умират. Ако не предприемете мерки, разсадът ще умре. Причини за болестта - висока влажност и внезапни температурни промени.

За да предотвратите развитието на болестта, уверете се, че няма температурна разлика. При вентилация, защита на растенията от течения, намаляване на поливането и превантивно пръскане с фитоспорин. В допълнение, за да се предотврати появата на болестта в бъдеще ще помогне за лечение с противогъбични лекарства, които се извършват с интервал от 14 дни.

Сиво гниене

Начален градинар може да не е винаги в състояние да идентифицира болестта, която неблагоприятно засяга разсад. Когато признаците вече са по-забележими, е трудно да се лекува болестта. Внимателно инспектирайте растенията, върху леторастите и листата, видимо е сивото покритие. За да се отървете от сивото гниене, са необходими няколко лечения със сложни фунгициди. Освен това почвата в оранжерията след отглеждането на разсад трябва да бъде дезинфекцирана.

Вирусни заболявания на разсад на патладжани

Късно гърло

Най-ужасното заболяване на разсад на патладжан, което може да се разпознае от характерните ръждиви петна по листата и издънките. Растенията на пациентите се отстраняват, за да се избегне увреждането на други растения.

Като превантивна мярка, насажденията се третират с препарати, съдържащи мед, или течност от Бордо.

мозайка

Мозайният вирус намалява реколтата с 15%. Определянето на наличието на патогена може да бъде върху характерните места върху листата, издънките и плодовете на растението, докато листовата плоча се деформира.

Мозаевият вирус се вкарва с засегнатите семена, преминава в почвата. По време на бране, разсадът е засегнат от вируса, тъй като рискът от механични повреди е висок.

За да се предпазят растенията от вируси, се извършва предварително засаждане на семената със солна киселина. За да направите това, семената се накисват в разтвор за 20 минути, след това се измиват в течаща вода и се изсушават.

Ако вирусът бъде открит, всички градинско оборудване, контейнерите за разсад се подлагат на обработка. Засегнатите растения се изгарят.

Не-опасни заболявания на разсад на патладжани

Непривлекателният вид на разсад е не само защото е засегнат от вируси или гъбички. Понякога това се дължи на недостатъчна грижа за растенията. Преди да лекувате леглата с химията, определете заболяването.

Листа от патладжани пурпурни - недостатъчна слънчева светлина за развитие на растенията, засаждане на сгъстени. Поръсете част от листата.

• Пукнатини при издънки - висока температура при отглеждане на разсад, неравномерно поливане. Регулирайте режима на температурата и напояването.

Есенни цветя и яйчници - висока температура в оранжерията, наливане на студена вода, излишък на азот. Най-преобличане се извършва 14 дни след засаждането на разсад в земята.

Листата са сгънати нагоре - липса на калий в растенията. Не забравяйте да подавате разсад с фосфор-калиеви торове, дори преди да качите в земята.

Листата се простират нагоре - липса на фосфор. Добавете горния дресинг.

Избледнели листа в разсад на патладжани - липса на азот. Разсадът се подава два пъти с интервал от 10 дни.

Патладжаните са много деликатни и изискват определени условия за отглеждане: топлина, леко и умерено поливане. Нов градинар не е лесен за справяне с болестите по растенията, но резултатът си заслужава. Наградата за извършената работа ще бъде отлична реколта.

Редовно проверявайте растенията, следете за оцветяването на зеленината, обърнете внимание на всяко малко нещо, навреме, за да предприемете мерки за борба с болестите. Не пренебрегвайте третирането на семената и почвата преди засаждане, спазвайте гъстотата на засаждане и отглеждането на агротехники - това ще спаси разсад от много болести.

Share:
Comments