Как да се отървете от листни въшки: причини, вида на външния

Афидите са вредно насекомо, което може да причини големи щети както в градината, така и в закритите растения.

Много е трудно да се премахнат тези насекоми, тъй като те бързо и активно се размножават.

Те могат да започнат с млади листа и издънки на растения, да изсмукват сока от тъканите и да унищожат огромен брой млади растения.

Как да се отървете от листни въшки?

Афиди: причини и видове

Тези многобройни насекоми трябва да се класифицират по цвят и от растенията, които унищожават.

Афидите са с такива цветове:

  • сиво;

  • бяло;

  • кафяв;

  • черно.

Чрез растения тези насекоми се класифицират в:

  • черешов цвят;

  • ябълково дърво;

  • праскова;

  • smorodynovuyu;

  • зеле;

  • киселец и много други.

Ако растение, на което листните въшки са паразити, хранителните вещества са изчерпали, насекомите растат крила и те летят в търсене на нови източници на хранене. Най-чувствителните растения са зелени домашни любимци, които се намират на открито или вентилирани помещения.

В допълнение, листни въшки често се засаждат в обикновени цветни саксии, които стоят на прозореца. Заразените листни цветя или растения са много лесно достъпни в магазините.

Ако установите, че растението, което сте закупили наскоро в магазин за цветя, е склонно към инфекция с листни въшки, то незабавно трябва да се лекува с необходимите средства и да се изолира за известно време от други растения, за да се избегне разпространението на инфекцията.

Как да се отървете от домашни листни въшки и листни въшки на сайта: народни средства

Всъщност има много рецепти за премахване на тези вредни насекоми. Повечето хора обаче се оплакват, че са напълно неефективни. Ние се втурваме да ви разстроим: рецептата, за която бихте успели да унищожите листни въшки за първи път и завинаги, не съществува. Въпреки това, ако редовно проследявате неговото възникване, щетите от тези насекоми могат да бъдат сведени до минимум. Например, ако въжето се е навило в къщата, не забравяйте да премахнете леглото колкото е възможно по-често, това значително ще намали броя на вредителите.

Освен плевелите, е необходимо редовно да се третират растенията, които са изложени на инфекция. В същото време се препоръчва да се използват все повече и повече нови средства, за да се предотврати появата на имунизации от листни въшки и загиване. Първо, ще анализираме безобидни за човека и растенията методи за отстраняване на листни въшки, а именно народни средства.

1 Чистотел, Нарежете го фино (4 среден храст), изсипете една кофа с топла вода и добавете 20 грама разтворен сапун или друг препарат. Това решение трябва да се настоява и след изтичане на 3 часа. С готовата смес е необходимо да пръскате всички заразени места на растенията по такъв начин, че да попадне върху насекоми, т.е. отдолу нагоре. Заразените издънки могат да бъдат потопени директно в разтвора.

2 глухарче - един от най-добрите начини да се отървете от такива вредни насекоми, като листни въшки, акари и язовец. Фино нарязани 300 г листа от глухарче и коренища и ги изливаме с вода (10 л) и ги оставете да престоят за 3 часа. След това инфузията се филтрира и инфектираните растения се третират незабавно.

3 Домат или картофи, Нарязвайте силно 500 грама листа домат и го напълнете с кофа вода. След това го поставете в продължение на 30 минути, за да се издуха. Готовият разтвор трябва да се разреди в 1 литър вода. Алтернативно, доматите могат да бъдат заменени с картофени върхове. Взимаме 1,5 g от такива листа, изсипваме в кофа с топла вода и настояваме, след което филтрираме. Всяко растение може да се пръска с разтвор на всяка от тези растения.

4 Махорка, 100 g тютюн се вари в 1 литър вода, след това се филтрира. Преди да използвате разтвора, той трябва да се разреди с вода в съотношение 350 g на 1 кофа.

5 Соден разтвор, Приемаме 1 супена лъжица. л. сода, разтваряме в 1 литър вода и добавяме 1/4 от коригираното парче сапун за пране.

6 Горчив пипер, Вземете 3-4 супена лъжица черен пипер и ги варийте в 1 литър вода. След това бульонът трябва да се влива в продължение на 48 часа. Преди употреба разтворът трябва да се разреди в съотношение 1 чаша вода на 1 кофа вода.

7 Инфузия на пепел, Този инструмент е най-ефективният при борбата с нападението на листни въшки. Взимаме 250 грама пепел и я изсипваме с вряща вода. След като разтворът се охлади, той трябва да се филтрира и да се добави сапун или препарат. За да увеличите ефективността, опитайте се да получите разтвора в самите насекоми. Афидите не толерират излишния калий, така че, ако правилно "захранвате" растението с пепел и го изсипете изобилно, насекомите ще започнат масово да умират и самото растение няма да бъде нищо друго освен добро.

Ако вашият парцел или къща растения буквално гъмжат от тези насекоми, тогава е по-добре да се използват химически препарати.

Как да се отървем от листни въшки в страната и стая афиди: химия

Най-лесно е да се отървете от листни въшки с помощта на инсектициди. Тези лекарства от листни въшки могат да бъдат разделени според вида на действието:

1 контакт, Подготовката на действие на контакта преминава през повърхността на тялото на листни въшки и ги унищожава. Най-известното лекарство за контактно действие: Fufanon;

2 чревен, Този вид лекарства действа чрез храносмилателната система на насекомите, причинява ги да отрови и вследствие на това смърт;

3 комбиниран, Този тип съчетава и двата горепосочени типа и е много популярен сред населението. Най-ярките представители от този тип: Aktellik, Akarin, Bancol;

4 систематичен, Този тип инсектицид се характеризира с факта, че той се абсорбира добре в растителните клетки и издържа дъждовете и поливането в продължение на две до четири седмици. Такива лекарства са най-ефективни при контролирането на листни въшки, но те трябва да се използват с най-голяма предпазливост, тъй като те са много токсични. Най-известните лекарства от този тип: Биотлин, Актара, Танрек.

Много ефективно лекарство е Aktofit. Той не причинява никаква вреда на пчелите, но унищожава въжето почти мигновено. В същото време, тя бързо се отстранява от тъканите на плода, така че можете да ги използвате в рамките на 2 дни. Това лекарство се препоръчва последователно използвано с инсектицид биктоксибасилин, че насекомите не успяват да развият имунитет към него. Също така е много добре да се борим с лигавиците с лекарството Aktara 25 WG.

Афиди на закрити цветя как да се отървете и да предотвратите появата

В допълнение към градината и градината, листни въшки често се засаждат в закрити растения. Предпочита да се засели в големи количества от долната страна на листата, на пъпките, педикалите и близо до растеж, изсмуквайки всички сокове от цветя. Наличието на листни въшки е опасно, защото е в състояние сериозно да отслаби растение или цвете, да унищожи имунитета си и да доведе до вируси, носители на които са тези насекоми.

В заразените растения листата започват да се обръщат и да се превръщат в жълто, нодулите се появяват и пъпките или спират да растат, или да предизвикат грозни цветя. При по-зрели листа започва да се образува лепкаво покритие, което е изпълнено с появата на гъбички. Най-податливи на заразяване с листни въшки са: фуксия, карамфили, рози, по-голямата част от сухите и луковични луковици. Повечето видове от тези насекоми са носители на вируси и могат да причинят всякакви необичайни прояви на цветя, като например галванични или жлъчни образувания.

Някои полезни съвети за изхвърляне на вашите закрити растения от листни въшки:

1 заведите в зараженных цветах одну или несколько божьих коровок: они очень эффективно уничтожают тлю;

2 если один из ваших цветков безнадежно заражен и никакие способы уже не помогают, лучше избавиться от него во избежание заражения других культур;

3 если в вашем доме есть человек, который курит, его помощь может пригодиться. Поставьте больное растение в полиэтиленовый пакет и попросите курильщика напустить в него дыма, после чего нужно завязать пакет и оставить его на всю ночь. Через пару таких процедур тлю ждет неминуемая смерть;

4 как уже упоминалось выше, тля ненавидит калий, поэтому возьмите зеленое калийное мыло и промойте заболевший цветок раствором. Чтобы его сделать, нужно взять натертый кусочек такого мыла и растворить его в 1 л воды.

За профилактика можете също да използвате бълха шампоан. За да направите това, излейте 1 капачка от този шампоан и разтваряйте в 0,5 литра вода. Това решение най-добре се напръсква върху растението от пистолета.

Share:
Comments