Jam от орлови нокти: как да готвя правилно

Jam от орлови нокти - общо описание

Орлеанът е сладко-кисела ягоди на син цвят, подобно на боровинки, но по-продълговати. Има различни сортове орлови нокти, различни по съдържание на киселина, стягането и т.н. Орлеанът се използва за приготвяне на сладко, компоти, сокове. Замърляването от орлови нокти се приготвя преди всички други плодове - ягоди, череши, череши и др.

Орлеанът е богат на витамини и микроелементи. По-специално, орлови нокти са източник на витамини С, А, група В, глюкоза и фруктоза, органични киселини. Витамин С съдържат толкова, колкото лимон и киви. По отношение на количеството магнезий и натрий, орлови нокти надвишава всички плодове, в зависимост от количеството на калий, сравнява само черупчестата маса и по отношение на съдържанието на Р-активните вещества, това е ясен лидер сред плодовете, изпреварвайки дори куче-розата.

Също така, плодовете на орлови нокти са богати на манган, мед, силиций, цинк, алуминий, барий, йод. Доказано е, че ефективно премахва болката в ставите, понижава артериалното налягане, нормализира храносмилането.

В зависимост от точката на събиране, орлови нокти горски плодове съдържат различни количества от различни химични вещества и поради това те имат различни вкусови качества. Зърната, които растат в горещ климат, имат по-ниска киселинност и по-високо съдържание на захар, дъбилни и оцветители, което води до леко горчив вкус на плодове. Cool климат допринася за киселинност плодове орлови нокти и увеличаване на съдържанието на витамин С. Плодовете се събират в райони с умерено континентален климат, има сладък вкус и повишено съдържание на захари и витамин С.

Загрубяване от орлови нокти - приготвяне на ястия

За съхранение на конфитюр от орлови нокти е най-добре да се използват малки буркани, например, с капацитет от 0,5 литра. За да унищожат бактериите, които могат да причинят увреждане на храната, кутиите се стерилизират. Първо обаче трябва да извършите одит на опаковката, като внимателно измиете кутиите и ги проверявате за чипове и пукнатини. Също така трябва да проверим кориците, само чисти и дори тези, които ще го правят. Металните капаци трябва да са без ръжда и да имат нова гумена лента (уплътнение). След такъв одит можете да продължите стерилизацията.

Най-достъпният метод, който унищожава всички вредни микроорганизми, е стерилизацията при висока температура. Много е важно да се гарантира безопасността на кутиите по време на стерилизацията, тъй като стъклото, от което са направени, е много слабо възприето от спада на температурата и може да се счупи. Същото важи и за внезапното охлаждане.

Основните начини за стерилизиране на кутиите у дома включват:

- стерилизация на кутии с пара - стерилизация на кутии в пещта - стерилизация на кутии с микровълнова фурна.

Също така, когато планирате да направите конфитюр, трябва да приготвите голяма емайлирана саксия или купа или меден басейн, кухненска скала, дървена шпатула за разбъркване на конфитюр, лебедка (за да я разлеете леко над бурканите).

Зърното от орлови нокти - подготовка за Бери

При избора на плодове за конфитюр, трябва да се помни, че те трябва да бъдат свежи, да не са прекомерни, без да се нанасят щети, дефекти и гниене. Следователно те трябва да бъдат внимателно сортирани, изчистени от листовки и клонки. След това изплакнете под течаща вода, източете водата и след това изсушете върху чиста кърпа.

Джем от орлови нокти - рецепта 1

1. Изсипете 200 грама в тенджера или купа. вода и се налива 1 кг захар, разбърква се, довежда се до кипене.

2. След разтваряне на захарта, сиропът се накисва за още 10 минути при ниска температура.

3. Приготвени плодове от орлови нокти (1 кг) се поставят във врящ сироп и когато се свари, извадете от чинията и поставете съдовете с конфитюр на хладно място, оставете за 7 часа, можете да пренощувате.

4. След това отново сложете я върху огъня и при внимателно разбъркване, гответе в продължение на 15 минути, като при необходимост отстранете пяната.

5. Изсипваме приготвеното конфитюр горещо в приготвените стерилизирани буркани и затваряме капачките на капрон.

Орлови нокти - Рецепта 2

1. Приготвени плодове от орлови нокти в количество от 1 кг, поставени в тенджера и след заспиване на 1 кг захар, оставете за 3-4 часа, докато плодовете се оставят да сок.

2. Поставете ястия с горски плодове, гответе за 5 минути, а след това оставете настрана за 8 часа.

3. След това, поставяне на конфитюра на огъня, го готви, докато готови за около 15 минути.

4. Изсипваме приготвеното конфитюр горещо в приготвените стерилизирани буркани и покриваме капачките на капрон.

Jam от орлови нокти - рецепта 3

1. Приготвяме сиропа от 200 гр. вода и 1 кг захар, както при рецепта номер 1.

2. Натопяваме в него 1 кг готови орлови нокти и стоим в сироп за около 4 часа, така че плодовете се импрегнират.

3. След това готвяте конфитюрата за около 5 минути и отново го оставете настрана за 6-8 часа.

4. След това отново поставете контейнера с конфитюр върху огъня, готвене до готовност с леко разбъркване (докато плодовете престанат да плават).

5. Изсипваме приготвеното конфитюр горещо в приготвените стерилизирани буркани и затваряме капачките на капрон.

Jam от орлови нокти - полезни съвети от опитни готвачи

За да се предотврати захар, при последното готвене на конфитюр от орлови нокти, добавете лимонена киселина (1 грам на 1 кг конфитюр).

За конфитюра е по-добре да изберете разнообразие от орлови нокти с малко кисело мляко, така че да няма сладък сладък вкус.

Някои готвачи смятат, че вторият път, когато не е нужно да готвите орлови нокти, така че плодовете да не се бръчкат, просто трябва да увеличите количеството захар чрез еднократно готвене, като го вземете 1,5 кг на 1 кг плодове.

Задръжте конфитюр от орлови нокти трябва да бъде в килера, в мазето, можете да на балкона, защото в слана не замръзва, запазвайки всичките си полезни свойства.

Share:
Comments