Идеалната чаша с стафиди: рецепта според gost или домашно

Съкращението GOST в много от тях беше отложено в паметта като мярка за непогрешимостта на технологичния процес в хранителната промишленост. С нея са свързани спомени от "соевското" детство на пресни печени продукти, всяка сутрин пълнейки аромата си с хлебопекарни и сладкарница. Много хора смятат, че стандартизацията е границата на съвършенството. Това ли е така?

Стандартите съществуват и сега, но за съжаление те не отговарят напълно на нуждите на потребителите. Една от причините за загубата на качество е конкуренцията, която насърчава производителите да търсят евтини суровини, да използват химически добавки, да променят техническите условия, за да намалят производствените разходи.

Разбира се, ГОСТ на Съветския период също се характеризираше с одобрението на по-икономични технологии, но в условията на пазара изискванията за качеството на продуктите бяха катастрофално намалени в сравнение с субсидираните условия на предприятията от СССР в хранително-вкусовата промишленост. Промишлените стандарти са създадени изключително за масово производство на хранителни продукти и е необходимо те да се третират като начин за регулиране на общите правила за приготвянето на нещо, а не като идеална рецепта за копър по GOST или друг промишлен продукт.

Но у дома печене - техните собствени стандарти, и те зависят само от умението и вкуса на любовницата на къщата, желанието й да угоди на близките си. Тези критерии са по-важни от икономическите изчисления. За тези, които не са уверени в способностите си, е важно да се разбере: ако поне веднъж се е наложило да се справи с един от типовете тесто, тогава чашата не е трудно да се подготви, защото това е най-лесният вид маслено тесто. Ако се вгледате внимателно и анализирате, лесно е да откриете сходство в технологията за подготовка на целия асортимент от печени продукти, измислени от човечеството.

Тортата е дума за сладък и много богат хляб от английски произход, италианска торта, торта с гръцки корени, пай, хляб - руски варианти на сладко печене. Необходимостта да се приготвя сладък свещен хляб, символизиращ смяната на сезоните, свързани със сеитба или прибиране на реколтата, сватба, раждане или смърт, домакинство и благополучие, са съществували, откакто хората започнали да отглеждат зърно.

Необходимостта от промишлени стандарти за хранителни продукти се е появила през последните десетилетия и не е свързана с общите принципи на готвене, а по-скоро със санитарните норми, средни оценки за качеството на продуктите от масовото производство. В домашната кухня ситуацията е различна: всяка домакиня е технолог за себе си и няма нужда да се контролира, когато печете нещо вкусно и сладко за близките си.

Cupcake със стафиди (рецепта според GOST) - основните технологични принципи

За да се подготвят тарталети, се използват два типа тесто - дрожди и безцветни. Смята се, че в Америка традиционно се приготвят торти с тесто без тесто, с добавка на бакпулвер, а в Англия се използва мая. И двата вида се класифицират като тесто, като се използват яйца, масло, млечни продукти, ароматизирани добавки, плодове и сушени плодове, ядки. Вариантите на добавките варират в зависимост от регионалните характеристики на всяка кухня, но като цяло за приготвянето на тарталети има общ модел - няма много кифли.

Оттук и основните технологични въпроси. Известно е, че печенето прави тестото тежко, забавя покачването му. За да създадете лека пореста структура, използвайте бакпулвер или мая.

Дрожди осигури по-интензивни тест обогатяване мехурчета от въглероден диоксид, поради което тестото се увеличава в обем от 2-3 пъти, и готови за печене е по порест отколкото когато се добавя към тестото сода, амониеви и други дезинтегратори. Производство за тази цел се използват и специални химически добавки допустимата за гости, които също се използват за увеличаване на срока на годност на хлебни и сладкарски изделия. В дома, с опит домакини са добре познати методи, без използването на индустриалните технологии.

За да направите чашата от тестото без тесто, топло и меко, отделните съставки са предварително приготвени:

Брашното се пресява не само, за да се избегнат възможни чужди примеси, влизащи в тестото, а да се наситят с въздух;

Всички компоненти на тестото трябва да имат стайна температура, което ще ускори началото на ферментацията на тестото и по-активното изкачване;

Яйцата и маслото се бият отделно и след това се комбинират. Този метод ви позволява допълнително да добавите блясък към бъдещия продукт. Когато се бият, продуктите са наситени с въздушни мехурчета, които се освобождават от тестото по време на печенето и образуват пореста структура.

Съгласно текстурата, тестото за кифли изглежда като бисквита. Това е последователност, която осигурява максимално повдигане на тестото за печене на торти. Тестото в дрожди може да има по-плътна консистенция, за която съставът на сухите компоненти се увеличава.

Дрожденото тесто за чашите се пече веднага, веднага след смесването. Дрожди - първо изпратете до проверка, за да увеличите силата на звука, преди да започне печенето.

Печете кифлички в правоъгълни, кръгли и кръгли форми, както и в малки розетки от пергамент или фолио (за парче продукти). Металните форми са предварително смазани с растителни мазнини и поръсени с брашно. Те също са облицовани с маслена пергаментна хартия. За силиконовите форми, този препарат не е необходим.

Времето за печене зависи от теглото на продукта и температурния режим. Завършените продукти се поставят за първи път на решетка под формата, охлаждат се, след това се преместват на лист и украсени с глазура, сладки или просто поръсени с прах, ядки.

Тайната на идеалната чаша се състои от набор от най-пресните продукти, спазване на технологичните моменти при месене и печене. Някои компоненти, изброени в рецептата, винаги могат да бъдат заменени, ако желаете, като се спазва съотношението.

1. Кюспета - рецепта според GOST

продукти:

Захар 165 г

Разпръснете, сметана (или масло) 80 гр

Яйца (меланж) 2 бр. (83 g)

Сода 1 г

Стафиди, тъмни 80 г

Вино сирене (18%) 120 гр

Мука 145 г

Эссенция 2 г

Пудра 5 г

Добив: 0.8 kg

Технология на приготвяне:

Разстила се захарта и бялото. Добавете към него настърганото извара. Продължавайки да камшиче масата, изсипва се, разбива се в пяна, яйца. За теста бързо добавете пресятото пшенично брашно, комбинирано със сода. Ако желаете, добавете същността.

Измийте, изсушете и поръсете със стафиди, поставете в тестото заедно със сухите съставки. След като добавите брашното, разбъркайте леко тестото с шпатула или лъжица, не повече от трийсет секунди, и незабавно изсипете подготвената форма. Печете в предварително загрята пещ при 180 ° С. Време за печене - 50 минути.

Готовият и охладен продукт се прехвърля в плоска чиния и се поръсва със захарен прах от филтър. Тогава тортата се отрязва и се сервира.

2. Cupcake (рецепта според GOST) "Детска"

Продуктите:

Меланж 90 г (2 1/2 яйца)

Мука 190 г

Морков 70гр

Масло 140 г

Захар 120 гр

Сода 2 г

Сол 5 г

Стафиди 180гр

Същност, ванилия 3 гр

Пудра 10 г

Курс на работа:

Сварете морковите на ренде. Изсушете стафиди, паровете с вряща вода, изсушете. Морков и грозде, преди да добавите към тестото, поръсете с брашно.

Разбъркайте маслото, добавете захар и същност. Към яйцата добавете сол и разбъркайте до пенлива маса, след което комбинирайте с маслото. Не спирайте да биете още десет минути. Комбинирайте содата с пресятото брашно и добавете сместа върху супена лъжица към течната маса. Когато добавяте брашно, моркови и стафиди, използвайте шпатула. Опитайте се да миксирате бързо и спретнато, за да запазите буйната структура.

Изсипеното тесто се налива в предварително приготвена силиконова форма и се пече при 180 ° С, около час. Проверете готовността с дървена шиш. Повърхността на охладената торта е украсена, поръсена с прах.

3. Куккел "Столичен" - класическа рецепта

Продуктите:

Пшенично брашно (w / в) 290 g (включително за поръсване на стафиди 50 g)

Ванилия 1 г

Масло 190 г

Яйца 3 бр.

Стафиди (тъмно, голямо) 185 гр

Сода 1 г

Захар 90гр

Сол 3 г

Пудра, рафинадная 20 г

Технология на приготвяне:

Смесете омекотеното масло със средна скорост за 7 минути. Не спирайте разбиването, добавете захар. След пет минути добавете разбити яйца (меланж).

В пресятото брашно добавете сода за хляб, солта и приготвените стафиди. В пухкава течна маса добавете сухата смес с лъжица на порции и разбъркайте тридесет секунди, като се движите отдолу нагоре, внимателно, като се опитвате да не унищожавате въздушните мехурчета.

Тестото веднага се премества в подготвена форма и го изпраща на загрята до двеста градуса фурна, в продължение на 25-30 минути.

След охлаждане поставете тортата върху чиния и поръсете прах с малък цедър.

4. Cupcake (рецепта според GOST) "Пролет", на скокове и граници

Съставки:

Захар 150гр

Мука 550 г

Кремав маргарин 110

Яйца 2 бр. (+ 1 брой за повърхностно смазване)

Незабавно мая 11 g

Сол, кухня 2 гр

Цукаты 50 г

Червени стафиди 75 гр

Ванилин, кристален 4 g

Ядки (ядки) 30 g (за прах)

Пудра 15 г

Изход: 2 бр. х 0,5 кг

Технология на приготвяне:

Омекотеният маргарин (или масло) се разбърква със захар, докато се получи кремообразна консистенция. Добавете 2 яйца към масата, докато продължавате. Смесете брашно, сол, ванилин и суха мая с течна маса. Добавете стафиди и фино нарязани захаросани плодове (на склад).

Смажете формулярите за тарталети с растителни мазнини. Приготвено тесто, разделяне на половинки и навити в топки, поставени в матрицата. Потопете се в продължение на 15-20 минути в близост до източник на топлина, след това намажете повърхността с останалото разбито яйце и се печете при 200-210 ° С. Загрейте отново дрехите със слой меланж и поръсете със смес от ядки и прах.

5. Малки тарталети "Stolichnye" от ръжено брашно

Продуктите:

Ржаная мука (обдирная) 140 г

Захар 175гр

Пшенично брашно 100 гр

Яйца 3 бр.

Масло 175 г

Стафиди 180гр

Рафинадная пудра 30 г

Сода 2 г

Технологичен процес:

Брашното от пшеница и ръж се комбинира със стафиди и сода. Разбийте маслото до бяла кремообразна консистенция, добавете захар и яйца към него. Свържете двете части на тестото и ги разбъркайте до хомогенна консистенция. Разделете масата в 10 топчета и ги сложете в подготвени, намазани, пергаментни форми. Печете 20 минути при 200 ° С.

6. Лимонова торта: рецепта в съответствие с ГОСТ, заделени и се наслаждавайте!

съставки:

Мука 240 г

Пудра 120 г

Яйца 3 бр.

Екстракт от ванилия 2 мл

Лимон 1 шт.

Сода 2 г

Ромовая эссенция 3 мл

Масло 140 г

Стафиди 70 гр

Цукаты 50 г

Шафран 1 г

Процедура:

Завъртете фурната на 180 ° C. Подгответе тиган. Ако формулярът е метален, след това го мажете с мазнина и поръсете с брашно.

Извадете кората от лимон и я нарежете тънко, слама. Жълтъците се разбъркват с част от рафинирания прах (60 g), добавят се ванилия и ром. Протеините се охлаждат и разбъркват, добавяйки силен лимонов сок от пяна. Комбинирайте протеина и жълтъчната маса. В една супена лъжица вряща вода разтваряйте шафран и добавете към яйцата. Разбийте маслото с останалата част от праха, постепенно добавете яйчната смес.

В брашното, сложете сода, жар, сушени плодове и захаросани плодове. Добавете сухата смес към кремообразната яйчна маса, разбъркайте и изсипете в тавичка.

Време за печене - 40 минути.

Палачинка "Столичен" със стафиди в съответствие с GOST - полезни съвети и трикове

  • Маслото в теста за чаша може да бъде заменено с мазнина - струва по-малко и освен това спомага за подобряване на качеството на печенето, защото има по-лека съставка.
  • Разпространението е лесна за приготвяне вкъщи с помощта на миксер. Почистете всяко рафинирано масло, като му инжектирате на малки порции (буквално - капка по капка) мляко, сметана или вода.
  • В резултат се получава кремаво растително масло с пастообразна консистенция.
  • Ако е необходимо за приготвяне на тесто за пържене - за замразяване, за късо или квасно тесто - за мека употреба. Съотношението на растително масло и мляко (сметана) е 1: 1.
Share:
Comments