Грозде "атаман": характеристики и цел. какво трябва да имате

Хибридният сорт грозде "Атаман" е известен със своите вкусови качества. Тази култура се намира в аматьорски градини, тъй като не е трудно да се грижи за лозата, но реколтата е впечатляваща.

Описание на сорта и историята на гроздето "Атаман"

Хибридът е получен в резултат на произволна селекция на любовник Кренанов VN от сортовете Rizamat и Talisman. По неговите характеристики значително надминава родителите си.

Бушът на гроздето е много голям, има много издънки. Листата са големи, леко изпъкнали от долната част, разделени на 5 листа. Цветята са бисексуални.

Сортът е податлив на размножаване чрез резници, като степента на оцеляване на издънките е почти 100%. Можете да разпространявате чрез присаждане, графта и предпазители, бързо расте към растежа.

Разнообразие от грозде "Атаман" се извежда за южните райони на страната, се счита за закъсняло. Гроздето узрява през втората половина на септември. В някои региони времето е различно. От появата на листа до пълната зрялост на плодовете е най-малко 5 месеца.

Появата на грозде "Атаман" и целта на сорта

Хибридът се отнася за типовете таблици, отличава се с отличен вкус, умерено сладък. Подходящ за прясна консумация, той не прави стафиди или вино. Той е привлекателен за бизнеса, тъй като запазва представянето си от дълго време, то толерира добре транспорта.

Гроздовете са много големи, теглото им често достига 1,5 кг. Плодовете са продълговати до 20 грама. Костите са малки. Кожата е оцветена в розово-червено, по-рядко виолетово с восъчно покритие. При хранене той не се чувства, а плътно поддържа транспорта. Пулпът е сочен, гъст, хрупкав. Вкусът на плодовете е богат, сладък и кисел. Съдържанието на захар не е повече от 18%.

Предимства на гроздето и недостатъците на "Атаман"

Основното предимство на лозата е добивът й. С добра грижа можете да разчитате на високи цени. Лозата се справи с капризите на времето, стабилно плодоносно дори през студеното лято. Плодовете са добре запазени, не се влошават с оси. Бушът рядко е болен и вредители.

Възрастните храсти не се израждат, плодовете нямат грах, дори и с голям брой култури.

Сред недостатъците могат да се идентифицират следните фактори:

• ниска зимна твърдост;

• необходимостта от нормализиране на реколтата;

• тенденция към претоварване.

Виното може да издържи на спад на температурата до -24 ° C, така че в някои региони тя изисква добър подслон за зимата. Без това кореновата система страда от студове и се възстановява дълго време.

Характеристики на засаждане лозя

За засаждане се използват едногодишни лигнитни филизи или зелени резници. През пролетта е за предпочитане да се засаждат лигнокални издънки. Кацането се извършва от средата на април до средата на май. Зелените резници се засаждат от края на май до средата на юни.

Мястото за разтоварване е избрано от южната страна на обекта. Това разнообразие предпочита топлина и светлина, както никой друг. Вземете място за грозде по стената или оградата, така че растението да не страда от силни ветрове. Също така е нежелателно да сте близо до дървета, в противен случай кореновата система няма да има влага.

Дупката за кацане се подготвя предварително. Първо, изкопайте почвата до дълбочина от 60-70 см, направете торове и оформете изкоп.

Ако на площадката има чернозем или глухарче, долната част на изкопа трябва да бъде източена, фосфатът е добавен като фураж за копаене.

Пясъчните почви не се нуждаят от дренаж, но са оплодени съгласно специална схема, при копаенето са:

• Минерални торове с високо съдържание на азот;

• хумус;

• торф.

Подготовката на почвата се практикува от есента, така че почвата може да бъде оплодена с торове. Виенският изкоп се приготвя 2 седмици преди засаждането.

Дълбочина на засаждане от 15 до 30 см, това зависи от размера на кореновата система. След засаждането горната част на растението се отрязва. Ако разсадът има два издънки, всеки от тях се скъсява до втория бъбрек. Ако има само едно бягство, остават 4 очи.

Как да изберем грозде "Атаман"

Ако вашият посадъчен материал не е на разположение и имате намерение да закупите разсад в детската градина, обърнете внимание на състоянието на растението.

Първо, разгледайте кореновата система. Семената трябва да имат поне три разработени корена, дълги около 10 см. Кореновата система не трябва да е суха. Това изискване се прилага за разсад с открита коренова система.

Заздравеният изстрел трябва да е с дължина около 20 см, има 4-5 бъбрека. Няма признаци на заболяване, натрупване или пукнатини.

Можете да си купите зелени разсад, които са по-лесни за установяване. Трябва да бъдете особено внимателни с тях, когато транспортирате. Появата на растението не трябва да предизвиква безпокойство.

Как да се грижим правилно за хибридния сорт грозде "Атаман"

Гроздето изисква внимание, особено в ранните години от живота. Грижата не е трудна, достатъчно е да се проведат редица процедури:

• поливане;

• допълнително торене;

• мулчиране.

Ако е необходимо, изсушете гроздето. Графикът се изчислява поотделно, тъй като от излишната влага, плодовете се пукат. В сухия период количеството на влагата в почвата се увеличава. Една кофа изразходва до 8 кофи вода, за да навлажни напълно почвата до дълбочината на корените. След напояване повърхността на почвата трябва да се разхлаби.

За да се запази влагата в почвата по-дълго и плевелите не растат толкова бързо, опитни градинари мулчират почвата със слама или хумус. Този подход запазва оптималното ниво на топлина и влажност в почвата.

Топ дресинг се извършва в началото на пролетта, преди и след цъфтежа. Използвайте минерални торове. През пролетта се въвеждат азотни и фосфорни смеси, след което преминават към калиеви, добавя се суперфосфат. Можете да наторявате органични материали, например тор.

Правилно подрязване на лозата

По време на сезона на отглеждане гроздето трябва да бъде нормализирано за прибиране на реколтата, изтъняване и подрязване. Децимацията се извършва според нуждите. Изрежете големи листа, за да осигурите добра вентилация на храста. Това намалява риска от гъбични заболявания. В допълнение, редкият храст е по-добре осветен, купчините получават повече топлина и слънце, по-бързо узряват.

Основното подрязване се извършва през есента, преди подготовката за зимата. Плодовете, носещи плодове, са нарязани на 8-10 очи, на храсталака остават до 60 очи. Специфичното подрязване е една от характеристиките на гроздето на Атаман.

Кога да се покрие лозата

След прибиране на реколтата и подрязване, храсталакът е подготвен за зимуване. С настъпването на устойчиви мразове, лозата е защитена за съхранение. Издънките се изваждат от опората, наклонени на земята, покрити със слой от сухи листа. След това поставете рамката и я издърпайте върху филм или друг материал.

Особено внимание се обръща на кореновата система. Бушът е добре скучен, поръсен с листа. Рамката не е затворена напълно, трябва да оставите място за вентилация. Ако има размразяване, храста не излиза.

Очевидно разнообразието от грозде "Атаман" не е много капризно, но изисква малко усилия. С правилния подход той ще възнагради големи купчини и изобилна реколта.

Share:
Comments