Древние красотки сидели на пандовой диете?

В резултат на разкопки стана известно, че нашите предци ловуват не само за мамути, но и за панди. Тези невинни и безобидни зверове загинаха, защото месото им се считаше за храна и кожицата служи като най-добрият материал за дрехи.

По време на редовните разкопки, които се провеждали в планините близо до град Чонгчинг, археолозите успяват да намерят костите на гигантски панди. Те ясно показаха следи от рани, причинени от копия.

Срамежливата природа, бавната, тромава походка на бамбукови мечки бяха основните причини, които обясняваха защо те стават лесна плячка за ловците, които първо ги убили с пръчки и камъни, а след това с копия и ножове.

Вей Джиабао - ръководител на Института по палеоантропология в Музея Чонгкинг - каза, че панди, които са се радвали на територията на бившата КНР, се считат за отличен източник на храна в древни времена. Месото им се считало за храна, така че служило като отлично допълнение към диетата на ягодоплодни, която често била последвана от примитивни хора. Малко по-късно панда месо е ежедневна диета на владетелите на древен Китай, стана деликатес. Бяла и черна панда козина се използва за направата на кожени палта и други топли дрехи.

Днес бамбукови мечки се третират съвсем различно. Те се считат за изчезващ вид и ценно съкровище на китайската нация.

Понастоящем 239 панди живеят в плен в Небесната империя, 3000 жители живеят в бамбуковите гори на провинциите Сичун, Шенши и Гансу.

Въпреки факта, че бамбуковите мечки принадлежат на хищните животни, диетата им може да се нарече напълно вегетарианец, защото те ядат почти една бамбук. За един ден панда може да изяде до тридесет килограма леторасти. Неговата диета включва и някои насекоми, яйца и други храни, които се считат за източник на протеини.

Share:
Comments