Черешово желе: рецепти за бързи десерти, заготовки за

Вкусът се различава. Но това е череша, която мнозина счита за идеална за желе. За най-доброто от кисело, сладко до мярка, с богата цвят и нежна каша, плодовете на черешовото дърво получават възможност да създават вкусни десерти бързо и без много проблеми. Използвайки различни техники и рецепти, черешовото желе може да бъде приготвено непосредствено преди консумацията или събрана за в бъдеще, през цялата зима.

Общи правила за приготвяне на черешово желе

Както в дюля, ябълки, червени боровинки и касис, в черешата има много пектин. Това е естествен желиращ агент, поради което черешовото желе често се прави само със захар. Това е достатъчно, за да направи продукта дебел, има желатинова консистенция.

Черешите за желета се използват цели (с кост или без), под формата на пюре или сок (с пулп и чист). Плодовете се избират узрели, сочни, без повреда и гниене. Миризмата на череши трябва да бъде приятна, без никакви белези на ферментация.

Вариация по темата "черешо желе" десетки. Но коя рецепта се използва, процесът на приготвяне на плодове за обработка винаги е същият:

1. Плодовете се изсипват студена вода в продължение на 60 минути, така че живеещите в тях червеи се появяват на повърхността.

2. Черешите се измиват, опашките се откъсват.

3. Ако е посочено в рецептата, премахнете костите.

След това продуктът е готов за по-нататъшна обработка.

Сгъстителят на черешовото желе може да бъде желатин (обичаен или мигновено), агар-агар, пектин. Всеки от тях има свои собствени характеристики.

По този начин, когато се превишават пропорциите, желатинът може да придаде специфичен вкус на десерта. Ето защо, в черешовото желе, тази съставка трябва да се добави точно толкова, колкото е посочено в рецептата. В допълнение, трябва да се има предвид, че желатинът взаимодейства лошо със киселите плодове, което прави желе от цяло череши твърдо. И накрая, желатинът не може да се добавя към кипящи течности - гелообразуващите свойства на сгъстителя изчезват при високи температури.

Пектинът, напротив, може да се вари. Жената с такъв сгъстител винаги е гъста. Пектинът е еднакво подходящ както за бързи десерти, така и за черешово желе за дългосрочно съхранение.

Агар-агарът е добър, защото желето го запълва перфектно дори при стайна температура. Недостатъкът е, че този сгъстител трябва да се накисва във вода няколко часа преди приготвянето на десерта. Плюс това, за зимата желе от череша с агар не се готви. Това желиращо средство е по-подходящо за приготвяне на конфитюри, конфитюри от череши.

Пропорциите на захар за черешово желе варират в зависимост от формулировката. Средните индекси са 700 грама на 1 кг плод. В някои случаи за десерта, вземете по-малко захар - от 100 до 300 грама на 1 кг череши.

Черешово желе: класическа рецепта

Лесен летен десерт, с цели плодове и приятен кисел вкус. Подготвя се бързо и просто.

продукти:

- Пресни череши - 600 г;

- захар - 300 g;

— вода — 1,2 л;

- Нормален желатин - 25 гр.

рецепта:

1. Желатин замачивают по инструкции.

2. От водата и захарта се приготвя сироп.

3. Измитите череши без ями се изсипват във врящия сироп. Гответе го за 10 минути на слаб огън. Извадете от табелата.

4. Възбуждащият се желатин се нагрява над пара за пълно разтваряне, филтрува се през сито. Излива се в сладка плодова маса. Смесени.

5. Оставете желето да се охлади. Излят в форми. Поставете в хладилника.

След 3-5 часа, черешовото желе ще се втвърди напълно. Преди да сервирате, десертът е украсен със сметана.

Прозрачно черешово желе без сгъстител за зимата

Най-евтиният и бърз начин за приготвяне на желета от череши за дългосрочно съхранение. Десертът се отличава с чист рубинен цвят, приятен сладък и кисел вкус.

продукти:

- обработени череши без ями - 2 кг;

- захар - 0,7 kg за 1 литър течност;

— вода — 300 мл.

рецепта:

1. Чери се изсипва в басейн, изсипан с вода. Завъртете средната температура до кипене. Изпийте, докато омекнат.

2. Бульонът се филтрира през марля два пъти, без да се търкат плодовете.

3. Върнете черния сок в печката. Сварете два пъти.

4. В плодовата маса, като се разбърква постоянно, въведете части от захарта. Разтопете до дебела.

5. Когато желето става лепкава, като мед, процесът на кипене завършва.

Крайният продукт се излива горещо върху стерилизирани буркани, запечатани. Съхранявайте сладката заготовка заедно с останалата част от зимната консервация.

Дебел черешов желе за зимата (без желатин)

Според тази рецепта желе от череша се получава доста плътно, с богат аромат и деликатен вкус. Костите от плодовете не изваждат предварително, което ускорява и опростява готвенето. Пропорциите на съставките се определят по време на приготвянето.

продукти:

- измита череша с кости;

- захар;

— вода.

рецепта:

1. Черешите се изсипват в таза. Напълнете с вода, така че течността да покрие плода с 1 см.

2. Пригответе за бавно кипене в продължение на 50 минути. Пяната, която се издига до повърхността, се отстранява периодично.

3. Отвара се изсипва в друг контейнер. Меките череши се охлаждат, смила се през сито и се отделя месото от костите.

4. Получените пюре картофи се претеглят (измерване на обема със стъкло). Измерете равно количество захар, разбъркайте го с череша.

5. Масата се поставя на средна пожар. Разбърквайте, доведете се до кипене. Пламъкът на горелката се намалява и се готви за 15 минути. Появата, образувана върху повърхността, се отстранява.

6. След изпаряване на течността, желето ще получи средна консистенция. В този момент тя се отстранява от огъня, излива се над стерилизираните буркани и се навива.

Банките са обърнати с главата надолу, обвити. Оставете за 2 дни в тази форма. Охладеното черешово желе се прехвърля в склад в килера.

Череши в желе за зимата (с желатин)

Вариант на много красиво, вкусно, здравословно сладко ястие. Благодарение на желатин, черешовата бульон е добре замразена. Желе може да бъде събрана за зимата или за десерт за празнично хранене.

продукти:

- прясно измити череши без ями - пълен 3 литра гърне;

— вода — 0,5 л;

- захар - 1000 g;

- нормален желатин - 70 g.

рецепта:

1. Желатинът се напълва с вода. Оставете да набъбне.

2. Черешите се изсипват в купа за готвене, смесена със захар.

3. Сладка плодова маса, поставена на печката. Изпечено от точката на кипене 5 минути.

4. Желатина се нагрява над пара, за да се разтварят напълно гранулите. Филтрирайте през фино сито. Свържете се с черешата.

5. Сместа се разбърква и веднага се отстранява от огъня.

Готови желе от цели череши, изпечени на буркани (стерилизирани). Преобръщане. Да се ​​съхранява в хладилника или суха студена изба.

Сурово черешово желе за зимата

Много проста рецепта за вкусен десерт. Тъй като има достатъчно пектин в черешата, можете да готвите жив желе от него за зимата. Плодовете не се подлагат на топлинна обработка, така че максималното количество витамини и хранителни вещества се съхранява в крайния продукт.

продукти:

- Череши измити без костилка - 2 кг;

— сахар — 1 кг.

рецепта:

1. Черешите се покриват на парчета в купата на миксер и се остъргват.

2. Изсипете захарта. Продължете да смилате масата, докато захарните кристали се разтвори.

3. Оставете черешовото пюре за 15 минути в покой. Смесени.

Готови сурово желе от череши се излива върху буркани, покрити с капронови капачки и се съхраняват в хладилник.

Черешово желе с ябълков сок (без желатин)

Друга възможност е да се подготви полезен витамин сладък за зимата. Той се приготвя лесно и бързо. Благодарение на пектин в ябълков сок, желе замръзва, придобива мек вкус.

продукти:

- измита череша без ями - 1 кг;

— сахар — 0,5 кг;

- натурален ябълков сок - 250 ml;

— вода — 100 мл.

рецепта:

1. Черешите се изсипват в купа за готвене и се изсипват във вода. Парата за мекота при ниска топлина.

2. Плодовете се търкат горещо през фино сито.

3. Свържете черешовото пюре с ябълков сок и захар. Смесени.

4. Запалете масата при бавен огън 2 пъти.

Готови черешово желе с ябълков сок се изсипва върху буркани, запечатано. След охлаждане те се прехвърлят за съхранение в студена изба.

Черешово желе в мулти-маркер (с кости)

Тази версия на сладката реколта за зимата е добра, защото на практика не изисква присъствието на човек в кухнята. Подготовката на съставките и опаковането на готовото желе ще отнеме максимум 15 минути. Камъкът дава на десерта необичаен вкус на бадеми.

продукти:

- задушава Възрастни череши - 1 кг;

- захар - 4 бр.

- Желатин обикновено - 4 супени лъжици. л.

рецепта:

1. Плодовете се поставят в купата на multivark. Налейте захарта. Оставете 2-3 часа, така че черешата да остави сока.

2. Multivark е включен в режим "охлаждане" за 1 час.

3. Желатинът се излива в 50 ml вода за подуване.

4. След като останат 5 минути до края на работата на мултиваркета, набъбналият желатин се нагрява над пара, за да се разтварят напълно гранулите. Филтър.

5. След сигнала за завършване на готвенето, в горещата череша се изсипва сгъстител. Смесени.

6. Готовото желе от череша с камък веднага се изсипва върху стерилизираните буркани и се запечатва.

След охлаждане при стайна температура детайлът се прехвърля в хранилище в хладилник или изба.

Съвети за направата на черешово желе

Разнообразие от череши за желета се вписва във всяка. Плодовете могат да се приемат кисело или сладко, малко или голямо. В повечето рецепти се използват пресни череши, ходене от замразени плодове или консервирани сокове, също получавате вкусен десерт. За разнообразие от вкусове добавете коричка, лимон / портокалов сок, ванилия, канела, карамфил, сухо вино в черешовото желе.

Съдовете за приготвяне на плодова маса трябва да бъдат емайлирани, с дебело дъно. За желиране, без добавяне на сгъстители, черешите се варят дълго време. Направете го по-удобно и бързо в широки басейни. Алуминиеви прибори при приготвянето на сладки заготовки не се използват - по време на окисляването на желето може да потъмнее и да придобие неприятен метален вкус.

Сервирайте желе от череши в креманка, чаши, чаши. Или извадете от матриците и завъртете желатиновата маса върху обслужваща чиния. Украсете десерта със сметана, пресни плодове, парчета плодове, листа от мента. Домашните зимни заготовки се използват като конфитюр, сервирани за чай, използвани за пълнене на пити, междинни кейкове и др.

Share:
Comments