Божури: засаждане и грижи на открито. как правилно да

Прекрасна декорация на всяка градина ще бъдат божури - един от най-популярните декоративни растения. Техните грандиозни ярки цветя с деликатен аромат изглеждат страхотно на фона на тъмнозелени листа.

Благодарение на непретенциозността, дълголетието и устойчивостта на замръзване на божури, дори е възможно за един разцъфтяващ цветя да отглежда тези красиви цветя.

Засаждане на пиони в открито поле (снимка)

Как да изберем място в градина за божури

За да определите къде да засадите тези цветя правилно на сайта си, е важно да знаете следните нюанси:

1. Многогодишните божури могат да се отглеждат на постоянно място без трансплантация в продължение на няколко години. Въпреки това, въпреки непретенциозността, за да получите богат цъфтеж, все пак трябва да обмислите някои от нюансите при засаждането на пиони на открито. Не е желателно да ги засаждаме покрай огради, строителни стени, тъй като те се нуждаят от пространство и добро осветление.

На сянка божките се разтягат, стъблата на цветята се огъват под тежестта на цветята и се счупват. Най-често при такива условия растението престава да цъфти изобщо.

Ако засадите пион в южната част на обекта, цветята бързо ще изгорят на слънце. Следователно, най-добрият вариант за разполагането им ще бъдат откритите леко затъмнени области, защитени от вятъра;

2. Съгласно състава на почвата за пиони, леките гранули с слабо киселинна реакция са оптимални (рН = 5.5-6.5). Тежките глинести почви преди засаждането трябва да бъдат "облагородени" - добавете грубозърнест пясък, доломитово брашно или вар (1 кг / м2). Ако мястото е доминирано от пясъчна глинеста почва, тогава се добавя глина. И в двата случая тор или компост се използват за увеличаване на плодородието на почвата;

3. Дълбочина на подпочвените води: на високо ниво (1 м и повече) е необходимо да се отцеди мястото.

Времената за кацане на божур

Най-често се засаждат божури През есента и в редки случаи през пролетта, Оптималното време за кацане е от втората половина на август до втората седмица на септември. Преди появата на замръзване, разсад ще растат млади смучещи корени и ще станат по-силни.

През пролетта боровинките се засаждат след топене на снега, преди пъпките да започнат да растат. Ако вече засадите пъпки, които са се събудили, тогава такова растение ще изостане в развитието си от разсада, засадена през есента.

Технология посадки пионов

Поради факта, че паунд храсталаците ще растат на едно място в продължение на няколко години и ще растат, трябва да се планира за 1-2 м2 площ за засаждане за всяко растение. Приземните ями се изкопават с дълбочина 50-60 см и диаметър 70-80 см.

В долната част на кладенците, дренажът се излива от голяма разширена глина, натрошен камък или счупени тухли.

След това се изсипва хълм от сместа на земята, смесена с разпръснатия оборски тор или компост (5-6 кг), дървесна пепел (0.5 литър кутия) и калиево фосфатни торове (например 100 г калиев сулфат и двоен суперфосфат).

Растението се спуска в ямата, корените се изправя, насочва ги надолу и останалата земя е покрита. Точката на растеж е на тази дълбочина от 3-5 см. При по-дълбоко засаждане растението ще бъде слабо, склонно към чести заболявания, цъфтежът ще бъде оскъден или несъществуващ.

Засаждане на божур: 1 - дренаж; 2 - минерално-органична земна смес; 3 - градина; 4 - ниво на проникване на шията на разсада

За да не правите грешка с дълбочина, е удобно да използвате площадка за кацане или пръчка. Полага се през отворите и се измерва желаната дължина.

Използване на пръчка за определяне на дълбочината на засаждане боровинка разсад

След засаждането растенията се напояват, като потребяват 10 литра вода за всеки от тях. Така почвата се утаява, така че дупката е заземена и мулчирана с торф или слама.

Как да разпространяваме божури

Има няколко начина за умножаване на пиъните.

Метод на семена се използват при подбора за получаване на нови сортове. Освен това растенията, отглеждани от семена, не запазват сортовите признаци на "родителите" и цъфтят за 6-7 години растителност.

Отводками възрастните могат да умножат залесените храсти. За това храсталакът расте на височина от 30-4 см 2-3 пъти по време на сезона с нарастването на издънките, те се напояват и се хранят.

Бухалката на божур

Пъпките на такива стъбла се отстраняват. Тези мерки ще позволят на растението да постави цветни и вегетативни пъпки и да формира тънки коренички в долната част на стъблата. В края на август земята около издънките е внимателно обработена, отделена от растението майка и трансплантирана в кутия или оранжерия. За зимата те са покрити с мулч (слама, торф). Те са поставени на цветни лехи в една година.

изрезки породи редки сортове. По този начин от едно растение е възможно да се получи много посадъчен материал (15-35 резници). Прибирането се извършва от храстите в продължение на 4 години, 10-15 дни преди началото на цъфтежа. Оптималният период за разпространение е края на май - средата на юни. Всяко рязане трябва да има 2 интермода.

Схема за рязане на резници от стъблата на божур

За по-доброто вкореняване резници се държат в продължение на 7-8 часа в разтвор на хетероауксин или подложка и след това те са наклонени, засадени в оранжерия на дълбочина от 3-4 см и на разстояние 7-10 см един от друг. Първите 10-15 дни се напръскват 3 пъти на ден. Зараждането се случва след 1.5-2 месеца. Преди зимуването, разсадът се залива с торф, дървени стърготини, стърготини и нарязана слама.

Разделение на храста - Най-лесният и най-ефективният начин да умножите пиъните. Най-добрият период за това е от 15 август до 10 септември. Споделете храсти, които растат на едно място повече от 8 години. Тази процедура също ги подмладява.

Избраното растение е подкопано от всички страни с градински вилици (травматизирането на корените ще бъде най-малкото, когато се използва лопата) и внимателно издърпайте втулката от земята. От коренища се разклаща земята и нейните останки се измиват с вода от каната за напояване или маркуч. След това изкопаната храста се оставя да изсъхне на сухо място в продължение на 3-5 часа. Преди разделянето върховете се нарязват на 10-15 см.

Коремът е разделен на части, така че всеки от тях има 2-3 растежни пъпки по кореновата шийка и не по-малко от 15 см дължина на корените. Местата на разрезите на корените са прахообразно на прах с въглен и са оставени да изсъхнат. След това се засаждат на предварително приготвено място.

Разделение на храста пиона

Грижа за божури на открито (снимка)

Дори и начинаещ в областта на цветарството може да се грижи за божури. През периода на активен растеж през пролетта, покълващи и цъфтящи божури се нуждаят от постоянно изобилно поливане, Една кофа консумира 1-2 кофи вода наведнъж. Водите на божурите на всеки 10 дни до края на лятото. След поливането на земята в багажника разхлабете.

Божури като хубава храна, която се различава в зависимост от възрастта на растенията.

Младите божури (до 3-годишна възраст), когато към засадените ями са добавени хранителни вещества, не се нуждаят от допълнително изхранване с корени. За да увеличите листната маса през пролетта по време на появата на кълнове, можете да спрете с разтвор на сложни торове. След 2 седмици, повторете.

Ако технологията за засаждане е нарушена, то торенето трябва да започне още през първата година от растителността. През април засаждането на божури се напоява с разтвор на Mullein (1:10) с добавяне на 200 g суперфосфат и 300 g дървесна пепел. Вместо този "коктейл" можете да използвате нитрофос (100 g / m2). Второто хранене се извършва в средата на май. За трети път (в средата на юни) се въвеждат съдържащи фосфор и калий препарати.

При възрастните, цъфтящи пиони, необходимостта от хранене е различна. През пролетта те се нуждаят от азот и калий. Като такива вещества около храстите е възможно да се разпръсне амониев нитрат и калиев сулфат (60 g / m2). Вторият път, когато растенията се хранят в периода на изгаряне на сложни торове (Kemira-universal, Agricola и др.). След цъфтежа божурите се напояват с разтвор на фосфор-калиеви торове.

Важно! Цялото торене се извършва след поливане на растенията (с изключение на разпръснати върху снега).

Ударите на пиони имат няколко пъпки. За да се постигнат по-големи цветя, страничните пъпки се изтръгват. Поради това централното цвете ще бъде голямо. Често стъблата не издържат тежестта на цъфтящите съцветия и се огъват на земята. Поради това е необходимо да се инсталира кръгла опора около храста, за да се избегне сривът й.

Пример за кръгова опора за пръстеновидни втулки

Периодично премахвайте избледнелите цветни глави.

След като растението напълно избледнява и губи декоративност, тъй като не би искал, но върховете не е необходимо да бъдат отрязани. През този период пиуни започват да поставят нови пъпки, а присъствието на листа за фотосинтеза е много важно по това време.

Едва през есента, когато има огромно пожълтяване на земната част на храста, се изрязва на 10-15 см от нивото на земята.

След това младите растения са мулчирани с торф или нарязана слама. Възрастните растения не се нуждаят от подслон.

Share:
Comments