30 август: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Почивки 30 август

Ден на Република Татарстан

Раждането на държавност за Татарстан не е само празник. Историята на татарския народ в Русия е сложна и противоречива. Първоначално, като част от Волга България, татарите се противопоставят на нападенията на монголите, през 15 век Казан Ханът вече е в конфронтация с Московската държава. След завладяването на Казан от Иван IV, Татарстан е включен в Русия. В руското царство Казан се нарича царство, Казан, с развитието на индустрията става провинция Казан. Правилата са управител, назначен от царя. Преди революцията не се споменава името Татари или Татарстан. Държавният суверенитет, който Татари се опитал да получи по време на рухването на страната през 1990 г., станал татарски АССР, но след пълния срив на Съветския съюз, Татастан остана в Руската федерация.

Ден на Конституцията на Република Казахстан

Като основа на свободата Конституцията на Казахстан потвърждава правата на човека и правните и социални ориентации на държавата. Основното, което хората след приемането на тази конституция има, е правото на избор. На 18 май 2007 г. бяха направени промени в сегашната конституция и страната стана единна държава с президентски парламентарен начин за управление на страната. На този ден на всички места има масови празници, според традицията, художествени колективи, а вечер в градовете - празничен поздрав. Най-големият празник се провежда в столицата на север от Астана и южната столица на Алма-Ата.

Памет на жертвите на принудително изчезване

Задържания и арести, отвличания - броят на принудителните изчезвания в света нараства, затова ООН реши да избере ден, за да обърне специално внимание на него. Атмосферата на глобалния терор, според общото събрание на ООН, се превърна в сериозен проблем. Специална организация, която разследва подобни престъпления и събития, Амнести интернешънъл, позовавайки се на този ден в страни от цял ​​свят, призовава да се спре практиката на насилствените изчезвания като средство за натиск в политическата борба, в диктатури и вътрешни конфликти. През 2006 г. беше приета международна конвенция, която разглежда такива случаи като престъпно деяние. Особено внимание се обръща на защитата на свидетелите, освен това Конвенцията поставя изисквания за защита на лицата, лишени от свобода.

Ден на победата - национален празник на Турция

Войната за турска независимост е завършена през 1922 г. от голямата победа на Турция над гръцките нашественици в битката при Дъмлупинар. Тази война е само част от поредица от войни за независимостта на Турция. Мустафа Кемал, командир на турската армия, стана първият президент на Турция. Битката при Дъмлупинар продължи четири дни, в резултат на което гръцките войски бяха принудени да се оттеглят към Измир, самият Измир беше напълно изгорен и бяха получени огромни човешки жертви. Турците и гърците все още не са достигнали до единодушие при идентифицирането на извършителите на този огън. На мирната конференция през 1922 г. Лозана подписва мирен договор и установява границите на Турция. Между Гърция и Турция е постигнат мирен обмен на хора. Денят на победата е широко отпразнуван в Турция с патриотични походи, фолклорни фестивали и военни паради.

Национален календар на 30 август

Мирон-Ветрогон

В древни времена в Ахаите служил като презвитер Мирон, произхождащ от благородно семейство, но човек с кротка нагласа и благочестиво поведение. По време на преследването на християните в храма те искаха да уловят хората и да ги накарат да измъчват. Мирон защитавал обвиняемите и преследвачите си в намерение за измама, за която той е платил с живота си - той е заловен и измъчван, а след това хвърлени в горящата пещ. Чудно е чудо - мъченикът излезе невредим от огъня. Той не страдаше от дивите зверове, когато мъчителите го хвърлиха в клетката на тигрите. Яростният преследвач се самоуби. Времето на Мирон беше съдено в деня на друг светец - Тихон. Обикновено има вятър на Мирон, сутрешната роса оживява добро време. Друго име за този ден е помощта на вдовиците. Днес е обичайно да оказваме съдействие на вдовици и сираци: "Трябва да хвърлиш лъжичка в жилището на вдовицата".

Исторически събития 30 август

30 август 1700 г. - началото на Северната война между Русия и Швеция. Това беше много дълга война, продължила повече от 20 години. Основната цел е да се осигури достъп до Балтийско море. В самото начало на войната руската армия беше претоварена от шведите, водени от цар Чарлз XII. След това бяха извършени няколко важни реформи в руската армия. Армията и балтийският флот са преживели истинско ново раждане. През пролетта на 1703 г. Петър започва да строи в устието на Нева нов град на Санкт Петербург, който по-късно става столица на Русия. По-късно е построена морската крепост Кронщад. След улавянето на Тарту и Нарва, Петър 1 беше готов за мирен договор - но Чарлз реши да отреже напълно Русия от търговските пътища. Победата на Петър Велики в Северна война доведе до Русия древни руски земи на бреговете на Балтийско море и търсения "прозорец към Европа".30 август 1703 г. - първото наводнение на Нева в Санкт Петербург Катастрофичните наводнения се провеждат в града на Нева почти всяка година. За първи път този феномен жители на града, наблюдавани през 1703 г., когато строителството на северната столица току-що започна. Тогава водата се увеличила веднага с 2 метра, властите в града дори нямаха време да предупреждават за предстоящата опасност. По нареждане на Петър 1, говедата и конете трябваше да бъдат изпратени в гората. Катрин II започна да построява къщи на крака по-нагоре, а от Патрулната къща хората бяха информирани за предстоящото наводнение с оръдия, бомбардировки, звънене на камбани. През 1897 г. наводненията започнаха да се изследват в Главната обсерватория и беше установено, че наводненията са тясно свързани с циклоните, които задвижват ветровете до бреговете на Балтийския залив. Когато вълната се приближава до брега, височината й рязко се покачва.30 август 1918 г. Опит за VI. Ленин от страна на Фани Каплан По време на речта пред хората Ленин беше сериозно ранен от три изстрела от Браунинг. Жена, която се държи странно, е задържана. Причината за убийството е визията на Фани за идеалите на революцията в малко по-различна светлина от гледните точки на Ленин. Фани беше застреляна след няколко дни - има версии, които тялото й е изгорено в бъчва в Александър Гардън. След това започна Червеният терор - отнемайки републиката от своите класови врагове. Стрелята беше предписана на всички, които по някакъв начин бяха замесени в бялото движение.

30 август са родени

Александър Григориевич Лукашенко (1954 г.) - председател на Република BelarusKrome поста на президент на страната, Лукашенко отнема дори главнокомандващ на въоръжените сили и Съвета за сигурност. Неговата заместник-дейност започва през 1990 г. и четири години по-късно преподава абсолютно мнозинство на президентските избори в Беларус. Според резултатите от третия референдум през септември 2004 г., ситуацията относно ограничаването на президентски мандата е отстранен, и Александър Г. спечели трето избори. Официалният Минск бойкотира западните страни, Лукашенко и неговите помощници са забранени да влизат в страните от еврозоната и Съединените щати. Но през декември 2010 г. донесе опозорен владетел и 4 срока.Камерон Диас (1972) - Американската актриса Камерън започва кариерата си като модел, веднага след като завършва, тя е поканена да работи като модел в Япония. Работата й е модел в компанията на Келвин Клайн, Левис и Кока-Кола в списанията Mademoiselle и Seventeen. Първият филм "Маската" й донесе голяма популярност, но за известно време останаха заедно с актрисата на сянка нискобюджетни картини. Комедията и филмите в стила на "Action" донесоха на актрисата истинска популярност и добри приходи. "Vanilla Sky", "Ангелите на Чарли", "Бандите на Ню Йорк" я правят най-платената актриса: дори надминала Джулия Робъртс.Ърнест Ръдърфорд (1871 - 1937 г.) - основател на ядрената физика Най-голямото постижение на известния учен е създаването на планетен модел на атом. Той е бил ангажиран в три науки наведнъж - радиоактивност, атомна и ядрена физика, като е направил във всяка от тях много основни открития. Преди да създаде модела си на атом, той експериментира много и през 1908 г. получи Нобеловата награда в областта на химията. През 1931 г. получава титлата "Peer of England" и става лорд Нелсън.

Наименования на 30 август

На този ден празнувайте деня на името: Иля, Павел, Алексей, Дмитрий, Майрън.
Share:
Comments