22 септември: какви са празниците днес. събития, рождени дни

Празници на 22 септември

Световен ден без кола

Светът беше пълен с коли, имаше толкова много, че е невъзможно да се стигне по пътищата в големите градове. И броят на произшествията е просто невероятно - повече от 3000 души умират в автомобилната катастрофа ежедневно в света. И всяка минута паркингът се зарежда с ново устройство. Машините се сглобяват на конвейери и през деня и нощта темпът на производство расте само. Ето защо традицията да се харчат един ден без автомобили, които се разпространяват по целия свят, се ражда и е заета от хората във Франция. За първи път този ден бе отбелязан от дванадесет френски града. В началото на 21 век в движението се присъединиха 35 държави. Най-малко веднъж годишно обществеността активно се занимава с този проблем и големите градове по света постепенно изоставят автомобилния транспорт в центъра на града в полза на по-екологосъобразни тролейбуси и трамваи.

Празник на инженерите от Украйна

Четвъртата неделя октомври в Украйна традиционно празнуват деня на работниците в машиностроенето, структурата на която се състои от 2 800 промишлени предприятия и 230 организации. Машинната индустрия на Украйна заема доста голям сегмент в икономиката на страната. Достатъчно е да се каже, че работят над един милион души. Основните компоненти са машиностроене, транспорт и енергетика, машиностроене в химическата и минната промишленост.

Ден на партизанската слава

Подземното партизанско движение в Украйна по време на Великата отечествена война направи огромен принос за пътя към победата. През 2001 г. президентът на страната издаде указ, според който на 22 септември хората отдават почит на хората, които са жертвали живота си по време на тежкото време на войната, дадоха цялата си сила на борбата срещу фашизма в окупираните територии. Поръчки и медали бяха връчени на 200 хиляди партизани и подземни бойци, 223 от които бяха наградени с титлата Герой на Съветския съюз.

Ден на независимостта на България

Дълго време българското княжество е само васал на Османската империя и всички действия могат да се извършват само с одобрението на турския султан. Манифестът за независимост на България е издаден през 1908 г., а от този момент страната се превръща в Кралство България. Само за 5 години страната успя да постигне значителен успех, но балканските войни и Първата световна война се превърнаха в истинска национална катастрофа. Независимостта на страната бе отбелязана отново през 1988 г. И празниците се провеждат във Велико Търново, където се намира паметникът на Независимостта на България. През деня се провеждат официални мероприятия, а вечерта на хълма започва светлинно шоу с участието на 1000-ч прожектори.

Ден на бизнесмена в Америка

Организацията на бизнеса на американските жени през 90-те години на миналия век породи празник на бизнесмен, а оттогава тя е широко отпразнувана в Америка, но в други страни тя се противопоставя на феминистките, които смятат, че това не е съвсем политически коректно. Асоциация на американските жени, работещи в бизнеса, основана през 1948 г. В Америка има повече от 57 милиона работещи жени, така че празникът е доста оживен.

Националният календар на 22 септември

Аким и Анна

Светиите Аким и Анна са родителите на Дева Мария. Те също не са имали дълги деца, Аким дори не е имал право да принася жертви на Бога и се оттегля в пустинята за молитви. Там той имаше видение с предсказание за раждането на дъщеря си, което се сбъдна след известно време. Денят на Аким и Анна се счита за ден на жените при раждане и бездетни жени, както и на празника на акушерките. Аким и Анна се молят за жени, които искат да заченат дете. Бездомните младоженци подаряват подаръци на роднини, например кръгли пайове.

Исторически събития 22 септември

22 септември 1764 г. - В руската империя се появяват първите колони на верс (единицата за измерване е била 1067 метра), високи каменни структури, инсталирани между населените места, което прави по-адаптирани пощенските работници и пътниците. По време на царуването на руския император Александър II стълбовете на стълбовете са украсени с черно-бели ивици, затова по-лесно е пътниците да ги изследват по пътя.22 септември 1784 г. - основава се първото заселване на руския народ в Аляска, което по онова време принадлежи на Руската империя. Имаше събитие на остров Кодиак, където пристигна експедицията на Шеликхов. "Shelihovtsy" постепенно започна да се покори на ескимосите, които са били най-ранните обитатели на острова, чужденците са допринесли за създаването на новата вяра в Аляска (православие). Разположен на остров Руски, научи местните жители, за да се занимават със земеделие и производство на култури като картофи и ряпа. Четири години след Руско кацане на остров Кодиак беше ужасна цунами, сменете населеното място на пребиваване, нов град е обявен за Pavlovsk Харбър.22 септември 1922 г. - В Съветския съюз, Комисията за металургията е създадена, днес тази организация е известна като Бюрото за изследвания и проектиране "Tupolev". Историята на компанията е на деветдесет години, през този период персоналът й е разработил около триста проекта от различни видове самолети. Повече от петдесет крилати превозни средства са били в серийно производство и са били активно използвани в съветската и руската авиация. От стените на Бюрото за изследвания и развитие "Туполев" излязоха повече от 18 хиляди самолета.22 септември 1939 г.- Съветският съюз и Германия разделят територията на независима Полша, след като установиха нейната власт над нея. Границата минава по река Висла, това са първите стъпки към най-кървавата война в историята на човечеството (Втората световна война, 1939-1945 г.).

Роден на 22 септември

Сергей Ожегов (1900 - 1964) - компилатор на речника на руския език. Речникът на Ожегов е наръчник на много хора, които изучават руския език. Дълголетието на тази книга се определя от основните й качества. И това е високо информационно съдържание и компактност. Сергей Иванович изучава руска реч и историческа граматика, ортопедия, фразеология. Единственият речник на руския език е съставен на базата на речника на Ushakov, първото издание е публикувано през 1949 г. Оттогава са публикувани 43 издания и за първи път речникът е обработен и допълнен от автора. В Института за руски език има специална референтна служба, която дава отговори дори на най-трудните въпроси на правописа.Майкъл Фарадей (1791 - 1867 година) - английски физик и химик, създател на първата теория на електромагнитната poleDo създават неговата теория на Фарадей прави много открития - законите на електролизата стана известен като закон на Фарадей, открити ефект на Фарадей, свързани с поляризация на светлината в магнитно поле, открит диамагнетизъм и парамагнетизъм. През 1933 г., той показа научния свят е един от основните си изобретения - волтметър, а терминът "магнитно поле" започва да се използва, тъй като 1845. Фарадей също е написал популярната научна книга "Историята на свещта". В чест на великия учен установи медал Фарадей - почетен наградата на Британската научна общност.Дин Рид (1938) - Американски американски певец по произход, Дийн Рийд остава в Аржентина след успешните си турнета по целия свят. Там той не само записва албумите си, но и провежда телевизионни предавания, застъпва се за забрана на ядрените оръжия и за войната във Виетнам. Аржентинските власти бяха предпазливи за певеца, в резултат на което той напуснал страната за Рим, живеел в Източна Европа и участвал във филм. На демонстрация в Рим срещу войната във Виетнам той беше арестуван. След освобождаването си той се премества в Източна Германия, режисира филми, пее и работи във филми.Алексей Федорович Лосев (1893 - 1988) - руски писател, философ Алексей Лошев е специалист в две направления - класическа филология и философия. През 1929 г. става монах и му е дадено името Андроник, жена му става монахиня Анастасия. През 1930 г. той написва своето творение - "Диалектиката на мита", където изрично отрича диалектическия материализъм. За неговите възгледи той беше потиснат и затворен в продължение на 10 години, където той на практика загуби зрението си. Съпругата му прекарва 5 години в затвора и в резултат се среща. За учението философията трябваше да забрави - той чете курсове в древна литература, лекции по логика, естетика и история на философията в университетите в Москва. През 1980 г. Алексей Фьодорович престава да скрива вярата си и открито започва да проповядва името "Благословена Вирджиния".

На 22 септември

Днес в този ден празнувайте: Атанасий, Сергей, Василий, Александър, Алексей, Захар, Йосиф, Анна, Грегъри, Никита
Share:
Comments