18 май: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници на 18 май

Международен ден на музеите

Дата 18 мая в международном календаре занята весьма важным культурным праздником — Днем музеев. В этот день большинство музеев совершенно бесплатно открывают свои двери посетителям, с вдохновением показывая многочисленные выставочные залы, включающие в себя экспонаты различных направленностей, а также рассказывают всем желающим о значении и истории каждой вещицы, хранимой в стенах музея. К событию приурочены торжественные открытия новых выставок и фестивалей. Кроме того, 18 мая во всех музеях проводятся ознакомительные лекции, научные чтения, детские экскурсии и различные театрально-музейные представления, а также организуются конкурсы и тематические игры для школьников.Во всем мире Международен ден на музеите отмечается с 1977 года — с того момента, когда генеральная конференция ИКОМ, проходившая в Ленинграде и Москве, приняла решение об установлении данного профессионального праздника. Предложение о введении Дня музеев поступило от И.А. Антоновой, которая на тот момент являлась директором Музея изобразительных искусств имени А. Пушкина. Ежегодно в день проведения этого празднования каждый крупный музей должен выбрать определенную тему и организовывать мероприятия, согласно ее главной задумке. Так, например, в 1998 году один из крупнейших российских музеев затрагивал тему «Борьбы с незаконным перемещением культурных ценностей», а в 2005 году рассматривалась проблема «Музей как мост между мирами». 18 мая в музеях всегда много посетителей, даже если указанная дата выпадает на будничный рабочий день.

18 май в националния календар

Арина Расадника, Арина Капустиня

На 18 май, хората празнуват паметта на Св Арина македонски който стана първата жена, почитан като мъченици. Арина е родена през първия век в семейството на езичниците. Баща й, Лициний, бил владетел на един от македонските региони. Обучението на момичето е извършено от скрит християнин и той обвива Арина в християнството. Бащата не е имал нищо против това, но го е заменил. Седеки започна жестоко преследване на християни. Тяхната жертва беше и Арина Македония. Като дава, жената многократно е измъчвана, но тялото й е останало непокътнато и вярата е непоклатима. Господ я е спасил от смърт, и свято е живял до дълбока старост, с което хората да Словото на Бога и изцеление на сериозно болен. В деня на паметта на Арина, както и на Марта (17 май), селяни са засадени зеленчукови градини - най-вече, са засадили краставици, тиква и зеле. Между другото, само жени правеха такива неща в Русия. Засаждане на зеле зеле, те са покрити с големите си саксии, и тези, които на свой ред - бяла кърпа или парцали да включите формира по-голям, твърд и хрупкав бял. И на краищата на оградите, които ограждаха градината, посадили коприва, за да изплашат бездомни животни и зли сили.

Исторически събития 18 май

18 мая 1642 год - Фондация за градски хилядолетия MonrealMnogo ток Монреал обитаван от индийците, и само през 1642 е имало френски език. Една колония, основана от Пол Шоуд, основава града. Монреал е малко индийско селище в подножието на хълма Hoshelaga, който беше наречен "Ville Marie". През 1642, на името Хил е променено, а сега тя се нарича "Монт Роял". По-късно, в чест на тази планина, градът също е кръстен. През осемнадесети век британците заловен Монреал от французите, но и до днес е възможно да се отговори на голямото разнообразие от френскоговорящи хора. Днес Монреал - е сърцето на провинциалната Квебек, където повече от половината от населението на цялата област, и е вторият по големина град в Канада и се смята за промишлена и културна столица на него. Издигната е в стила на европейската култура, Монреал е много горд от своята "стилистична съгласуваност на" един вид просто и нисък ключ, но в същото време тя идва от силно магнитно вълна, така че привличането на туристи. Това не е нищо, че Монреал се сравнява с столицата на Франция! Според броя на архитектурни, културни и исторически сгради на Монреал класира на първо място в Канада. Има много музеи, театри, галерии, паметници, четири престижни университети, на около 400 паркове и около 300 църкви. Монреал външен вид е прекрасна и уникална, много туристи казват, че "Европа се разраства в Америка." 18 мая 1753 год - Създаването на първата руска държавна банка (заем Noble Bank) в разглеждания датата на окончателното решение на императрица Елизабет е създадена първата държавна банка на страната. Банков в Русия са се опитали да се ангажира друг първо на осемнадесети век. По този начин, императорската власт като основен нововъзникващите финанси структура в държавата, направен първият опит да се рационализира организацията и кредитни институции. По време на царуването на Ан, когато търсенето на кредити се е увеличил значително, е построен "Coin офис", издаден нисколихвени заеми. Създаване на "Coin бюро" е първата стъпка към създаването и развитието на други развитие кредит uchrezhdeniy.Burnoe на банковия сектор отчитат по време на царуването на Елизабет, която се възкачва на престола, той иска да се следват принципите на баща си - безсмъртната Петър Велики. След принципи на баща си на първо място и във финансовата област на Русия. Императрица Елизабет насърчава бизнеса благородство, така че през 1753 тя издаде указ за създаването на кредита от Noble банка в Санкт Петербург и неин клон в Москва да предоставя заеми, обезпечени със земя и друга собственост. Първа банка на Русия при условие благородниците по-скоро евтин кредит (6% годишно), в много големи суми пари - до 10 000 рубли. (По това време тя е астрономическа сума). От края на 18 век кредит банка започна работата си и за заем в размер на селянин в размер на не повече от двадесет рубли на глава от населението.

18 май са родени

Константин Всеволодович (1186 - 1219 gg.) - Великият херцог Владимир (периодът на управление: от 1216 до 1219 gg.). Той беше най-големият син на Веселод Голямото гнездо. Той беше много болезнен човек, той не продължи дълго време, той влезе в летопис с прякор Добри.Оливър Хевизай (1850 - 1925 г.) - изключителен английски физик. Heaviside предсказва съществуването на йоносферата на Земята, която отразява електромагнитните вълни. Благодарение на постиженията си във физиката, ученият става пълноправен член на висшето научно учебно заведение във Великобритания, Кралското дружество в Лондон.Николай II (1868 - 1918 г.) - последният император на Русия. Неговото царуване започва с кръвопролитие и животът завършва с кръвопролитието на цялото му семейство. Историците наричат ​​Никълъс "посредствен владетел на огромна страна", въпреки факта, че е въведен в класацията на мъчениците. Тъжната съдба на владетеля беше предопределена от всяко свое действие. Николай II е единственият император, който получи псевдонима "Кървава". Той загуби войни, в които той самият участваше в страната, потъна Русия в три революции и не можеше да осигури защита дори на близките си. Много историци се свеждат до мнението, че с последния император започва разпадането на държавата.

Име дни 18 май

Име дни 18 май празднуют: Арина (както и Ирина). Яков, Николай, Игор, Всислав, Олександър, Михаил, Иван, Адриан, Ерик, Феликс, Виола, Наталия.
Share:
Comments