18 февруари: какви са празниците днес. събития, рождени дни

Празници 18 януари

Епифания Ева

На този ден вечерта хората се подготвят за великия православен празник на Господното кръщение. Този празник се чества от православната църква. На този ден, помнете събитията, свързани с кръщението на Исус, ритуалът на кръщението беше ръководен от Йоан Кръстител. Тази церемония се извършва, за да пречисти душата, защото от това, когато Исус дойде при Йоан, за първи път отказа да го кръсти, като каза, че той трябва да се кръсти от Христос. Този ден също се нарича Богоявление, защото в онова време Бог се яви на света на три лица. Денят на 18 януари е все още смятан за деня на Великата вода. Хората идват в храма, които искат да получат свята вода, а опашките са построени за чудотворна вода. За да осветите водата в църквата, използвайте кръщелен ранг. Пийте тази вода трябва да бъде строго на празен стомах, на малка лъжица, в малки глътки. Вярвайки на хората, събуждайки се сутринта, се пресичайте, попитайте Бог за благословия за един ден, измийте и пийте светена вода. В случай, че дадено лице приема лекарства, предписани от лекар, първо пият свещена вода, а след това и лекарства. След всичко това, вече можете да закусите и да правите важни бизнес.

Смята се, че такава вода не може да се пие на жени по време на менструация, ако е здравословна, но ако нещо е болно, тази забрана се отменя. Хората казват, че такава свята вода не се влошава с течение на времето, може да се съхранява за много дълго време. Една капка от тази вода може да освети огромно море.

Ден на революцията в Тунис

Този значителен ден в Тунис се празнува всяка година, този празник е все още известен като Ден на паметта. На този ден се провеждат националистически движения, благодарение на които Тунис придобива независимост от Франция, по-рано тя е била колония на Франция, а по-късно през 1957 г. в Тунис унищожава монархията. В деня на празника е обичайно да се молят флагове на червен цвят с картина на полумесец на улицата, обичайно е да се монтират портрети на главата на страната. В деня на революцията се провеждат тържествени демонстрации навсякъде.

18 януари в националния календар

Епифания Ева, Голодный вечер

Гладна вечер е денят преди Господното кръщение, обичайно беше да празнуваме този празник с пост. Ето защо, тази вечер беше наречен гладен, беше позволено да яде само osovo, постно каша, палачинки от зеленчуци и палачинки с мед. Селяните вярвали, че в навечерието на Богоявление снегът имаше специални свойства, поради което беше събран и използван за различни цели. Любовниците знаеха, че трябва да залепят нещо, от което се нуждаете, за да използвате кървав сняг. Селяните са повярвали, че ако събират сняг на Бъдни вечер, могат да излекуват болести, а ако събирате сняг, разтопите го и се къпят в тази вода, тогава младостта и красотата ще продължат дълго време. От древни времена има обичай, точно в полунощ в Богоявление хората отиват на реката, за да получат вода. Приготвената вода се съхраняваше дълго време, защото тя можеше да остане много дълго и да не се влоши, имаше същите чудни качества като Богоявление. Тази вечер специално внимание беше обърнато на времето, познавайки бъдещата реколта. Ако небето имаше много звезди, ще трябва да чакам за добра реколта от зърно, Сноу заяви, че би било много елда, а ако този ден тебешир виелица, така че ще бъде добре гъмжеше пчели тази година. Хората са забелязали, че ако на този ден е имало снежна буря, а след това на Сирни Заговезни вторник също е виелица, когато вятърът духаше юг, трябва да изчакате за летни бури.

Исторически събития 18 януари

18 януари 1535 г. основата на столицата Перу - Лима

Бъдещата столица на Лима, положена от испанците, които дойдоха тук в началото на XV век. След поражението на армията на инките и завладяването на столицата им - Кузко, испанците решиха да създадат колония на тези земи. Но колония необходими капитал, административен център, следователно, на 18 януари 1535 г., годината, лидерът на конквистадорите F. Писаро основава нов град - Сиудад де лос Рейес, а по-късно градът е преименуван в Лима. Коренното население на инките се надява, че испанските завоеватели не остана дълго в техните земи, но испанците харесаха новата колония и те се заселили тук за постоянно. Градът, основан от Ф. Писаро, бързо нараства и се развива. През XVII век Лима достига своя най-весел ден, в архитектурата и декорацията си градът се състезавал с водещите европейски столици. Градът е построен в испански стил. Той е украсен с големи катедрали, величествени паметници, помпозни театри и луксозни дворци. Заможните граждани живеят в богати имения и имения. Аристократичното общество на Лима "се къпеше" в блясъка и лукса на един безгрижен живот. И в края на седемнадесети век емигрантите от Европа бяха привлечени в Лима. Те бяха призовани от новата земя със своето богатство и неизвестност. В наше време, Лима, огромен метрополис, в който живеят повече от шест милиона души. На главния площад на града има паметник на основателя на Лима, Францикус Пизаро. В деня на основаването на Лима до подножието на паметника хиляди хора носят цветя. През 1991 г. Лима е обявена за ЮНЕСКО, културно съкровище на човечеството.

18 януари 1825 г. откриването на Болшой театър в Москва

Великата руска императрица Катрин Алексеевна заповядала да се построи нов театър, вместо изгорял Знаменски. Заповедта бе връчена на губернатора Москва П. Урусов. По искане на Урусов, английският архитект Мадокс, за няколко месеца издигна нов театър, който се казва Петровски. Двадесет години по-късно обаче театърът е изгорен. През 1808 г. московските власти решават да построят нов театър, но сега на площад "Арбат" комисията бе връчена на изключителен архитект Чарлз Роси. Архитектът построи нова сграда, но тя изгоря по време на огромния московски пожар, който се случи, когато Наполеон нахлуе. През 1818 г. Петербургската академия на науките обявява конкурс за най-добър проект на основния театър в страната. Ректорът на Академията Алексей Михайлов спечели състезанието. В съавторство с архитекта Beauvais Михайлов създава грандиозен проект на Болшой театър. Театърът е открит на 18 януари 1825 г., новата сграда шокира московците, тяхното величие и великолепие. Въпреки това през 1853 г. театърът отново изгорял, но този път сградата частично пострада и скоро беше напълно възстановена. След три години реставрация, театърът на Болшой е готов да приеме както художници, така и зрители. Оттогава театърът не е изгорен и се запазва в оригиналната си форма до наши дни. Днес Болшой държавен театър, един от най-големите театри в Русия и света. През 2005 г. сградата на театъра беше изцяло реставрирана, а в новия вид на Болшой се превърна в един от най-красивите театри в света.

18 януари 2007 г. ураган Киррил

Ураганът мина почти по цялата територия на Европа. Елементът разрушава десетки човешки животи и причинява голямо унищожение. За известно време автомобилният и железопътният транспорт бяха прекратени, въздушният трафик беше нарушен. В много градове пътищата и мостовете бяха повредени, електропроводите и газопроводите бяха повредени. Епицентърът на урагана, според експерти, е остров Нюфаундленд, оттам елементите се преместват на изток в Европа. Първият, който ще вземе удара Ирландия, Шотландия и Кралство Швеция. В тези страни елементите доведоха до изобилие от снеговалежи, което много усложняваше трафика. Освен това ураганът започна да се движи малко на югоизток и достига до Белгия, където двама души загинаха от бедствието. Най-големите бедствия обаче, ураганът Кирил, донесоха Германия. На пътя близо до град Кирлах, когато се опитваше да заобиколи падащото дърво, шофьорът умря. В Мюнхен едно малко дете беше убито от ураган, вратата беше разкъсана от терасата с торнадо. В провинция Северен Рейн-Вестфалия падащите дървета смачкват двама пожарникари. Като цяло, много хора умряха от падащи дървета в цяла Германия. В Саксония, един човек е убит, той е бил убит от парче фронтон, откъснато от сградата. На осемнадесети януари цялата железопътна връзка временно спря в Германия. Не сте заобиколили урагана в крайния изток на Европа. Така че в Украйна човек умря от падането на едно дърво, стотици населени места бяха изключени. В руския Калининград, поради натрупване на вода от вятъра, се е случило масово наводнение, по-голямата част от града е била наводнена. Ураганът Кирил донесе милиарди загуби на страни, засегнати от неговите действия.

18 януари 1926 г. премиера на филма "Боен кораб Потемкин"

Един глупав черно-бял филм, режисиран от Сергей Айзенщайн, е заснет в Мосфилм през 1925 г. Сценарий филм, въз основа на реални събития, които се случи на боен кораб през 1905. За първи път снимката е показана на кино "Художествен", на улица "Арбат". Зрителите, които дойдоха в шоуто, бяха изумени не само от самия филм, но и от оригиналната презентационна организация. Персоналът на киното беше облечен в военни униформи, а фасадата на кино-сградата беше декорирана за модел на военен кораб. Премиерата на филма се дължи на активната позиция на изключителни фигури от съветската култура. Картината беше ентусиазирано приета на среща на Държавния филмов комитет. За първите седмици на наем почти половин милион души погледнаха картината. С голям успех филмът се проведе в Германия. Кинорежисьор Генадий рафтове заснети модел продължение, "Завръщането на Battleship", той твърди, че световното кино все още не е виждал такива мащабни етапни събития от онова време. Парцелът, използван във филма, свързан с Потомкин стълбище, има силно емоционално въздействие върху зрителя в наши дни. И в наши дни специалисти в областта на киното, помислете за филма "Battleship Potemkin", най-грандиозната картина на всички времена. През 1930 г. филмът е обявен за първи път, а през 1950 г. той е финализиран и рекорден. През 1976 г. филмът е изцяло преработен, възстановява художественото му качество и звук.

18 януари 1964 г. Конгресът на САЩ реши да напише върху опаковките с цигари предупреждение за опасностите от пушенето

В своем составе табачный дым содержит мощные алкалоиды — никотин и гормин, которые взаимодействуя между собой, оказывают сильное стимулирующее воздействие, на нервную систему человека вызывая состояние эйфории, прилива работоспособности, обострение внимания и памяти. Однако современные медицинские исследования предполагают прямую связь табакокурения с такими опасными заболеваниями как рак и эмфизема легких. По официальным данным Всемирной организации здравоохранения, в двадцатом веке от болезней, связанных с курением табака, погибло более ста миллионов человек во всем мире. А в XXI веке число жертв табакокурения может возрасти до одного миллиарда. Регулярное курение табака приводит к сильной физической и никотиновой зависимости. От курильщиков страдают так же и люди находящиеся в непосредственной близости от курящего. Первыми надписями пропагандирующие здоровый образ жизни стали печатать на пачках от сигарет в Канаде: «Прекращение курения уменьшает риск смертельных заболеваний сердца и легких". В России, до прихода Петра I к власти, курение табака считалось дьявольской привычкой и каралось вырыванием ноздрей. С воцарением Петра, на волне его реформаторских веяний, табакокурение перестали считать преступлением и не наказывали за это, однако и не поощряли. В Германии в правление Гитлера, курение считалось варварской привычкой, способной испортить генофонд великой арийской расы. Поэтому в Третьем Рейхе шла постоянная и жесткая борьба с курением. 18 януари 1964 г.а по требованию американского медицинского сообщества, Конгресс США обязал производителей сигарет, печатать на пачках от сигарет, предупреждение о вреде курения. Однако как показывает практика, подобные надписи практически не влияют на сознание курильщика и тем более не могут заставить его бросить пагубную привычку.

Роден на 18 януари

Тамара Гвердцители (1962 г.), изключителен грузински певец

Тамара Гверджители е родена през януари 1962 г. в Грузия. В семейство с древни благородни корени. От една година Тамрико започва да пее прости грузински песни и от тригодишна възраст може да свири на пиано прости мелодии. От осемгодишна възраст Тамрико е учил в музикално училище със зимна градина. Първата слава за Тамара дойде през 70-те години, когато тя пее в детския ансамбъл "Mziuri". След като завършва училище, Тамара завършва с отличие от оранжерията в Тбилиси, на класа по вокална и пиано. През 1981 г. печели международния конкурс, който се проведе в Сочи и е наречен "Червен карамфил". През 1988 г. Гверджители спечели престижния конкурс "Златен Орфей" в София. Тя бе поканена в състезанието в Сопот в Сан Ремо. Следващата година Тамара Михайловна получава титлата "Народен художник на Грузия". През 2004 г. получава наградата "Народен художник на Русия". През 1991 г. Тамара Гвердцителели даде грандиозен концерт в Париж, където се срещна с продуцента и композитора Мишел Легранд. След няколко години певицата работи под патронажа на Legrand. Тамара Михайловна има уникален и много мощен глас, тя е обект на произведения от всякаква сложност. Начинът на неговото изпълнение е неподражаем. Тя пее на много езици; в грузински, руски, украински, френски, испански, английски и др.

Иван Петровски (1901-1973), изключителен математик, академик

Родился в зажиточной купеческой семье 18.01.1901 года. После успешного окончания школы, поступил в Московский государственный университет на факультет физико-математических наук. Но, не проучившись там и двух курсов, он бросает университет и уезжает с семьей в Елизаветград (Кировоград, город в Украине). Там он учится в машиностроительном институте и под влиянием книг академика Жуковского, сильно увлекается математикой и теоретической механикой. В 1922 году Петровский вновь возвращается в московский университет, на тот же самый факультет. В 1930-е годы Иван Петровски делает фундаментальные открытия в математической науке. Его выдающиеся работы в алгебраической геометрии, теории вероятности, теории дифференциальных уравнений, математической физике, теории уравнений произвели переворот в физико-математических дисциплинах. Заставили пересмотреть множество научных теорий и парадигм. С 1933-го года Иван Георгиевич избирается профессором Московского университета, а в 1943 году его избирают Академиком АН СССР. С 1951-го года Иван Георгиевич ректор МГУ. За двадцать два года руководства московским университетом, Петровский, создал ВУЗ высочайшего авторитета и качества образования. По его инициативе в МГУ было создано более семидесяти кафедр и более двухсот лабораторий. Иван Георгиевич обладал высочайшим авторитетом в научных и культурных кругах, как в СССР, так и за рубежом.

Борис Бабочкин (1904-1975), съветският актьор

Борис Бабочин е роден на 18 януари 1904 г. в Саратов. От детството си той свири на любителски концерти и представления с брат си Виталий. След революцията младият човек служи на 4-та армия на източния фронт. Структурата на армията включваше разделянето на Чапаев. Чапаев е идол на млад актьор. След Гражданската война Борис влиза в старшия курс на драматичното училище. След като дълго време е учил, отишъл в Москва, с препоръчително писмо до Немирович-Данченко. В Москва Бабочин влиза в действащото училище "Млади майстори". След дипломирането си той играе в театрите на много градове на СССР. През 1927 г. той е поканен да работи в театъра на сатира в Ленинград. Там започва да се занимава с филми, в малки епизодични роли. Въпреки това истинският успех и слава дойдоха на актьора след заснемането във филма "Чапаев", братята Василиев, филмът получи наградата Сталин. Образът на Чапаев, създаден от Babochkin, премахна истинския образ на легендарния военен командир. Благодарение на Бабочин, имиджът на Чапаев станал близък и възлюбен на всеки съветски зрител. От края на 30-те години Борис Babochkin директор на театъра. Горки. От 1940 г. актьорът живее и работи в Москва.

Чарлз Монтескьо (1689-1755 г.), френският философ

Роден в Монтескьо през януари 1689 г. в близост до Бордо. След като завършва колежа, Чарлз отива в Париж, за да учи право в университета. След завършването си, Чарлз се връща в родния си град Бордо и е поканен да работи като съветник в градския съд, а две години по-късно става заместник-председател на съда. Скоро Чарлз започва да се занимава с литературно творчество и през 1721 г. публикува първия си роман "Персийски писма" и печели съчувствието на френските читатели. През 1725 г. Montesquieu, публикува стихотворение в стила на прозата "Храмът на криптата". През следващата година Чарлз се премества да живее в Париж и произвежда втора поема в стила на прозата "Пътуване до Париж". Като нестабилен, психологически личен човек, Montesquieu, оставя литературно творчество и пътува до Европа, за да изучава политическите и правни институции на европейските държави. Чарлз последователно е живял в Италия, после в Прусия, после в Холандия. Около две години Чарлз живее в Англия, където учи британски закон и конституционни институции. Неговите наблюдения и опит, той въплъщава в неговия трактат "За духа на законите". Основната тема на книгата е обсъждането на теории и форми на власт.

Монтескьо правилно вярва, че приемливи форми на управление са демокрацията и монархията. Радикалните форми на държавната система на тиранията и деспотизма нямат право да съществуват. През 1734 г. Монтескьо пише трактат "Размисли за причините за величието и падението на римляните", в който обсъжда причините за възхода и падането на великата Римска империя.

Име на 18 януари

Татяна, Полина, Роман, Григорий, Евгения

Share:
Comments