16 декември: какви са днес празници, събития, рожден ден,

Празници 16 декември

Ден на независимостта на Казахстан

Казахстан остана верен на Съветския съюз по-дълго от други републики. Законът за независимостта беше приет тук последно в постсъветското пространство. Днес официално е неработен ден за страната, която е лидер сред бившите съветски републики в Централна Азия. Независимостта и държавният суверенитет доведоха до преструктуриране на всички икономически и политически системи на суверенна държава, авторитетът на републиката на международната сцена нарасна значително. Масовите празници в деня на празника се провеждат с награждаване на културни и художествени дейци, политици, спортисти и други сфери за приноса им за развитието на държавата. Празникът завършва с вечерен фойерверки.

Ден на Министерството на извънредните ситуации в Република Азербайджан

В Азербайджан беше създадено Министерство на извънредните ситуации, за да разреши важни проблеми. Сеизмичната ситуация в региона е много тревожно, подземни плата често са подложени на земетресения, има опасност от изригването на вулкани кални свлачища, лавини,. Животът на хората и собствеността на страната често са застрашени поради възможни природни бедствия. Създаване на повече усложнения, а също и разливите на река Кура, покачването на нивото на Каспийско море за земеделска земя. В Кавказките планини до пожари и други природни бедствия, трябва да се обърне най-голямо внимание на безопасността на взривно тръбопровод, преминаващ през Азербайджан. С огромно количество работа има за цел да се справят с Министерството на извънредните ситуации, които се организират на принципа на Руската спасителна служба. Днес, на професионалния празник на Министерството на извънредните ситуации, най-добрите работници ще бъдат наградени със запомнящи се знаци. Много от тях отговарят на почивката си на бойния пост.

Национален календар от 16 декември

Джон от тишината

Преподобният Иван Силентник е известен с това, че служил на хората в продължение на 66 години и ги изцелявал. В продължение на 9 години той е бил отшелник, поемал клетва за мълчание, ял трева и не общувал с никого. На този ден е препоръчително да не се използват излишни думи, дори да се молите, че е необходимо "за себе си". Думите и мислите могат да се предават с писмо. Застанете пред иконата на Иван Силчалник, трябва да помислите за живота и да разберете вашите действия. Мълчанието не само облекчава несгоди, но и носи късмет. Да мълчиш цял ден на "Мълчанието" означава да бъдеш красноречив през останалата част от годината. Дори и в гората в този ден е тихо, само дърветата крекират със слана. Смята се, че тихото време трае, докато ранните чипчани започват да събират ядки, а катерицата крие гъбите на клони.

Значителни исторически събития на 16 декември

16 декември 1899 г. - създаване на мадридския футболен клуб "Милано"

Днес най-озаглавеният световен клуб празнува своята основа и форма - червено и черно. Според идеята на своя създател, британецът в миналото, Алфред Едуардс, покровителят на отбора е дяволът. Червеният цвят символизира неговия патронаж, а черно - опасност за отбори от съперници. Емблемата на клуба изобразява щит с червен английски кръст. Първият мач донесе "Милано" победа над друг отбор от Милан, "Mediolanum", който вдъхнови отбора да се присъедини към футболната федерация на Италия. С течение на годините, със златни букви, изписани техните имена в историята на такива именити футболисти на клуба: Жозе Altaf, Pierino Прати, Филипо Индзаги, Джузепе Santagostino, Луис ван HEG, Алдо Boffi, Марко ван Бастен.

16 декември 1641 г. - Джулио Мазарини стал кардиналом

Мазарин беше защитник на херцога на Ришельо, който по това време беше министър-председател на Франция. Целта, която той е работил през целия си живот, Мазарини - спиране на съперничеството и разединението между различните фракции на Католическата църква. След смъртта на крал Луи XIII Mazarin става регент с новия крал, който по това време е все още дете. принос Мазарин на историята на Франция огромна - това е най-Вестфалския мир, търговски договор с Англия, Иберийския света. Благодарение на своя герой Франция се превърна в водещата страна в Европа. Много внимание се отделя на развитието на изкуството в страната, поканени на италианската оперна трупа, поставя началото на една колекция от книги на Народната библиотека.

16 декември 1931 г. - откриването на ромския цигански театър

Първоначално малко театрално студио се нарича "индо-римски". Дейността на театъра е посветена на "образоването" на ромите в способността им да се установят и разпространяват своята трудова дейност. По-късно в театъра се представят класически произведения. Днешните актьори и режисьори на театъра имат по-висше театрално образование, много от които завършват ГИТИС. Въз основа на музикалното училище. Гнес в Москва е театрално студио. Повече от 40 години ръководителят на театъра е Николай Сличенко, народен художник на СССР.

16 декември 1946 г. - в Париж откри модната къща на Christian Dior

Първата и най-известна колекция от гений дизайнер е представена от 86 модни работници. Очарователните модни модели показаха буйни рокли с висок бюст и подчертана талия. Аскетичната мода на военните години е нещо от миналото, "Изображение на красивата дама" дойде да я замени, което беше доволно от богатите и известни клиенти. Неговите рокли са закупени от членове на европейски семейства и холивудски звезди. След това последва парфюма от Dior, наречен "Miss Dior" в чест на сестра си. Диор е известен и с създаването на лицензионна система, чрез която популяризирането на неговата марка е станало много по-лесно на американските и световните пазари.

16 декември се раждат:

Антон Иванович Деникин (1872-1947), герой на царска Русия, лидер на бялото движение в гражданската война от 1917-1920 г.

В руско-японската война от началото на ХХ век той получава ранг на полковник, приветства манифеста на 17 октомври, но много негативно реагира на революциите от 10905 и 1917 г. Признавайки властта на адмирал Колчак като върховен владетел на Русия, той става ръководител на въоръжените сили на Бялата армия в южната част на Русия. Деникин трябваше да стане наследник на властта след смъртта на Колчак, но на 4 април 1920 г., след като прехвърли властта на генерал Врангел, той емигрира в Европа заедно със семейството си. Антон Иванович Деникин останал патриот на Русия до края на дните си, отказвайки да сътрудничи на фашистка Германия, след като се преместил в САЩ, пише автобиографична книга "Пътят на руски офицер". Историята остана недовършена. Героизмът и патриотизмът на Антон Деникин бяха оценени едва след разпадането на СССР. Пепелта му се транспортира до Русия и погребана в манастира "Свети купол".

Родион Шчедрин (1932 г.), музикант, композитор, учител

Докато още е студент, Родиън Шчедрин получава първата награда в конкурса за композиторски произведения. Успехът му дава възможност още в четвъртата година на института да стане активен член на Съюза на композиторите на СССР. Той много рано получи публично признание, пише музика за балета "Хемпъдъд Кон", пианисти, операта "Не само любов". Шчедрин обръща голямо внимание на руския фолклор. В основата на концерта "Палат Частушки" се оформяха много драсти и други фолклорни материали. Най-изпълняваната работа е балет "Кармен". Съпругата му Мая Плисецкая е известна балерина. Понастоящем творческото семейство живее в три държави - Германия, Литва, Русия, като същевременно запазва руското гражданство. Броят му творби е огромен, в много жанрове той остави значителен знак и получи много награди и награди. Основните части в балети са написани за жена му. Родиън Шчедрин все още е изпълнен с творчески планове.

Макс Линдер (Габриел-Максимилиан Левиел, 1883 - 1925) - френски актьор

Linder работи съвместно с известната филмова компания от началото на 20-ти век "Pate". Всяка програма на това дружество от 1910 г. съдържа най-малко един филм, който е заснет Макс Линдер. Неговата обиколка на европейските градове с демонстрация на актьорско участие в късометражни филми, ентусиазирано приети от обществеността. Циркът, изпълнен с публиката, стана свидетел на заснемането на сцената "бикоборство", където Макс действа като бикоборд. Ставайки режисьор, той много силно преживява спад в популярността след Първата световна война и през 1925 г. се самоубива.

Георги Василиевич Свиридов (1915 - 1998), руски съветски композитор

Дебютният цикъл на Джордж Свиридов стана роман за поезията на Пушкин. Тези ярки и все още репертоарни композиции са написани под очевидното влияние на Шостакович. По-късно е дефиниран индивидуалният стил на композитора, това са пиърсинг интонации и духовни мотиви. Някои от творбите са включени в "Песнопения и молитви", това е основен хоров цикъл. Останалите произведения все още не са публикувани. Музиката му звучеше в първата лента с новини за канала.

Светлана Сергеева Дружинина (1936 г.), руска актриса и режисьор, водещ на телевизионни програми

Първото появяване на широката общественост на Светлана Дружинина беше в ролята на водещия известен KVN. Тя забеляза режисьора С. Самсонов и заснет в филма си "Зад витрината на витрината". Светлана Дружинина завършва ВГИК и се появява в няколко филма, след което е призната и на улиците. Днес тя е известен режисьор, тя изстрелва светли и изразителни филми и сериали. Светлана Дружинина е народен художник на Русия, академик на Петровската академия на науките и изкуствата.

Василий Василевич Кандински (1866 - 1944 г.), известен художник

Оригиналният начин на рисуване на Василий Кандински е разработен в продължение на много години под влиянието на множество пътувания, които той е направил по целия свят. Той организира известната група "Blue Horseman". Кандински е професор в Московския университет, организатор на Руската академия на изкуствата, Берлинския клон на Академията. През последните години от живота си е гражданин на Франция.

Юри Александрович Николаев (1948 г.), водещ на телевизията

В продължение на 16 години целият Съветски съюз се събуди в неделя с програмата на Юрий Николаев "Утринна поща". Той също така ръководи програмата "Песен на годината", "Лека нощ, деца!", "Синьо светлина". Детската програма "Morning Star" е създадена от собствения производствен център на Николаев. Юрий Николаев продължава творческата си дейност и днес го виждаме в програмите "Dancing on Ice" и "Dancing with the Stars".

Артур Кларк (1917 - 2008), писателят на английската научна фантастика

Малко знае, че Артър Кларк е имал значителен принос в областта на телекомуникациите, пише много популярни научни книги, описва космически полети и получава много награди за своите произведения. Романът "2010: Одисея две" е публикуван за пръв път в Русия в популярното научно списание "Техника на младежта" и е посветен на Алексей Сахаров и Алексей Леонов. Всички герои носели имената на известни руски дисиденти. Авторът е живял в щата Шри Ланка и е получил най-високата награда за тази страна.

Наистина на 16 декември

Днес в наши дни: Иван, Сава, + Андрю, Габриел, Джордж, Николай, Федор.

Share:
Comments