16 април: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 16 април

Ден на Конституцията в България

Държавната ваканция е насрочена за приемането на 16 април 1879 г. на първата българска конституция, изготвена въз основа на белгийския нормативен акт. Съгласно съдържанието си България официално прие статута на конституционна монархия и също имаше законодателни и парламентарни органи. С течение на времето в социалистическа България измененията в документа се простираха редовно. От 1947 г. в Републиката функционира Конституцията "Димитровская", тъй като "Живковска" от 1971 г. насам и в момента Конституцията, приета през 1991 г., е в сила в България. Днес България е парламентарна република. В състава на парламента има повече от двеста депутати, избрани от народа. Според новия нормативно-правен акт началникът на България е президентът (изборите му се провеждат на всеки пет години), а държавната власт е разделена на три направления: изпълнителен, законодателен и съдебен. Този ден в републиката е официален ден. Следва да се отбележи, че на 16 април България също празнува Деня на адвоката.

Ден на полицейските служители в Армения

Всяка година на 16 април полицията в Армения празнуват своя професионален празник, одобрен от властите през 2001. През юни 2006 г. законът за полицията на Армения премина няколко промени. Според промените следните цели са описани в предната част на полицията: 1) предотвратяване и прекратяване на престъпления и административни нарушения; 2) за обществена безопасност; 3) защита на обществения ред; 4) предварително разследване; 5) разкриване на престъпления; 6) опазване на всички форми на собственост 7) защита на правата и свободите cheloveka.Glavnoy отговорност на полицаите на всяка държава, е да се гарантират здравето и живота, достойнството и законните интереси на гражданите от престъпни посегателства. На сутринта, много полиция в Армения 16 април се смята за свещен дълг да положат цветя Незнайния войн паметник извисяващата в Ереван Victory Park. Най-добрите служители днес получават дипломи и други почетни награди.

16 април в националния календар

Храна за вода, Никита водопад

На 16 Април, хората празнуват паметта на св. Никита Изповедник - Medikiyskoy игуменът на манастира, който е живял в началото на Русия 8-9 vekov.Na забележите, че с Никита скорошен сняг започва да се топи е особено интензивен, и реките вече се носят "луди" късове. Наводненията причиниха много неудобства на селяните. И ако реката е задълбочен "разпръснат", а след това със сигурност каквото и да се намира в района си, ще помете по пътя си. Според легендата, на 16 април от зимен сън освободи скорошно вода. За да не се натрупат големи разливи, хората се опитаха да го придружат с различни похвати. Кой служи с хляб, който - каша, зеленчуци или мляко. Също така, водата се излива в растителното масло. И най-смелите му донесе да жертват един стар кон, който негодни угояват в деня преди жертва, сресана и обвързани с големите си красива грива лента. Особено се опита да задоволи водния рибар, за да не бъде изкупен от улова. Въпреки това, ако старецът отказал от даровете - след година ще се открояват не е много успешен по отношение на риболова.

Исторически събития 16 април

16 април 1618 г. - Английският учен Уилям Гарви очерта нова теория за кръвоносната система в тялото с топлокръвни кръвни телца, която по-късно се потвърждава на практика. На този ден известен учен и лекар съобщават за разработването на нова теория на кръвоносната система при хора и топлокръвни животни. След провеждане на изпитванията и експериментите, той направи изненадващото откритие, че човешка кръв се движи в два кръга: големи и малки. Десет години по-късно, учен публикува голяма публикация, като излага подробно неговата теория. Производството Харви обърна всички представи за структурата на системата на кръвообращението на базата до този момент в сключването на древния лечител - Клавдий Гален, който вярва, че човешкото тяло не тече една и съща кръв, но две много различен състав на течността.16 април 1797 г. - Коронацията на Павел Първи и публикуването на неговия указ за ограничаването на състава В деня на своята коронация император Павел Първи издаде указ за отслабването на корвее. Тази реформа се превърна в една от най-важните в периода Павловски. Според новия законодателен акт земеделските стопани са строго забранени да принуждават селяните да работят в неделя. Освен това, сега работата по земята на собственика на земя може да се провежда не повече от три пъти седмично. Много земевладелци, естествено, бяха недоволни от закона и не бързаха да следват новите правила. И нека Павелският указ за отслабването на корвее да има по-скоро препоръчителен характер, но той е този, който инициира промяна в подобряването на селското съществуване.16 април 1934 г. - Централния изпълнителен комитет на СССР е създадена нова почетното звание "Герой на Съветския съюз" През 1934 г., ЦИК взе решение за създаването на "Герой на Съветския съюз" заглавие, което е най-високото отличие за особено отлично обслужване на държавата или извършването на героичен подвиг. Първите "Heroes" получи почетното звание, стават седем пилоти, които са рискували живота си, са били евакуирани от експедицията на лед лагер. Първоначално нямаше признаци за разграничение в титлата, на хората бяха дадени специални дипломи и Орденът на Ленин. Първият медал "Герой на Съветския съюз" е създаден малко по-късно, през 1939 г. През същата година указът на Президиума на Върховния съвет одобри "златната звезда". По този начин, особено отличава преди родината да започне да бъде награден: специален четене и писане, Ордена на Ленин и най-висок медал "Златна звезда". Преобладаващият брой наградени герои (около 90% от общия брой на наградените) са участници в Голямата отечествена война. След разпадането на СССР почетната титла беше преиздадена на "Герой на Руската федерация".

Роден на 16 април

- Чарлс Чаплин (1889-1977 г.) - американски актьор, режисьор, сценарист и композитор. Създателят на прочутото изображение в световното кино - пришълецът Чарли. Създаденият от него характер е включен в книгата на киното. От 1914 г. започва да играе ролята на сценарист и режисьор, а от 1918 г. Чаплин открива нови аспекти - той се интересува от писането на музика и той го е направил добре. - Сергей Никоненко (роден през 1941 г.) е един от най-търсените руски актьори. Броят на филмите с участието на Сергей Никоненко отдавна надхвърли сто, а в "багажа на директора" има дванайсет филма. Първата успешна работа на Никоненко е ролята във филма "Хора и зверове" Пол Шилинг(1786-1837 г.) - руски учен-изобретател, известен ориенталист. Автор на литография за отпечатване на географски карти. Едно от хобитата на Шилинг беше ориенталски изследвания. По време на пътуването си до Източен Сибир успява да събере ценна колекция от монголско-тибетски литературни паметници. Въпреки това, в историята, ученият дойде благодарение на неговите заслуги в областта на електроенергията. Дълги експерименти и експерименти доведоха Шилинг до изобретяването на телеграфен апарат с ключове през 1832 г.

Намерени на 16 април

Мартин, Никита, Юлия, Ксения, Мария, Альбина, Бенедикт (Венедикт), Федосья, Богдан.
Share:
Comments