12 ноември: какви са днешните празници, събития, рождени

Празници 12 ноември

Ден на Сбербанк на Русия

Служители на спестовната банка на Русия празнуват професионалния си празник ежегодно, тази година, 14 пъти. Датата е насрочена за значимо историческо събитие, което се случи при император Николай 1 през 1841 г. В този ден той издаде указ за създаване на дъщерно дружество в руските институции за подпомагане на обществеността в спестяване на пари с "увеличение" на сто. Такива операции са били използвани дори от древните световни цивилизации, но съвременните банки се различават леко в своите функции. Sberbank на Русия е пълноправен играч на световната сцена. От 1841 г. тя е мощна структура, която съдържа активите на една четвърт от банковата система на страната. Неговият дял от банковия капитал е около 30% от общата сума. На територията на Русия има около 20 хиляди подразделения.

Ден на експерта по безопасността на Русия

Професионалните служби за сигурност ще празнуват празника си днес. Инициаторът на празника за първи път през 2005 г. беше интернет порталът за сигурност Sec.Ru. Структурите за сигурност осигуряват много търсени услуги на пазара на труда. Заедно с пожарникарите, спасителите, полицаите, структурите за сигурност привличат много внимание. Напоследък тези услуги са жени. Всяка година на този ден се провежда конкурса "Мис Сигурност". Всички представители на професията получават цветя и поздравления.

Ден на Конституцията на Азербайджан

На този ден през 1995 г. Азербайджан проведе референдум за приемането на Конституцията на Азербайджан. Той стана независима Азербайджанска република с демократична система и желание да живее мирно, в сътрудничество и сигурност с други народи. На същия ден се проведоха първите избори за парламента на страната. Народът на Азербайджан потвърди намеренията си да защити републиката и да постигне одобрението на демократично гражданско общество.

Рожден ден на основателя на Бахайската вяра Бахаулла (1817 г.)

Бахаите знаят, че персийският основател на тяхната вяра пише истински откровения от Бога. Самият Бахаулла беше от семейство с висока позиция в обществото, син на първия министър на Мазандаран. Основателят на бахайската вяра прекарва 40 години в изгнание, преследван от противниците на идеите си. Той призова правителствата на различни държави за политическо убежище в писма, които нямат исторически аналози. Призовава за намаляване на въоръженията, мирното разрешаване на световните конфликти и прогнозирането на ранното обединение на човечеството шокираха царе, императори и президенти. Те все още са изненадани днес. Бахаулла е написал много книги, които обхващат и развиват въпроси за всички области на човешкото съществуване. В Хайфа е центърът на бахаите, където се съхраняват 7160 таблетки.

Национален календар на 12 ноември:

Зинови и Зиновий, Ден на Синичкин

Днес е денят на помнене на брат и сестра - великият мъченик Зиновий и мъченик Зиновий. Те са живели през III век в Кападокия, са били отгледани в християнската вяра. След като останаха сираци, те разпределиха наследството на бедните и започнаха да служат на Бога. Циновски притежава дара на чудесата - изцелението на болните и страдащите. Когато преследването на християните от император Диоклециан Zinovy ​​е бил измъчван, сестра доброволно поиска да се присъедини към брат си на страданията. Двете от тях са били убити, но ако не се откажат от вярата и се покланят idolam.Na Зиновиев и Zinovy ​​празнуват рибари и ловци отиват за зайци, пируваха в къщата, казва вицове лов. Проклетото звяр беше наречено рожден ден, така че ловът през годината беше по-успешен. Рибарите също така отпразнуваха успешен риболов с празници на брега на реката. Zinovia е бил посетен от цици, бикове и други зимни птици, така че този ден е наречен празник Sinichkin. Поведението на птиците разказваше за времето - стадата посочиха ясни дни, а скърцането на птици говореше за предстоящата слана.

Запомнящи се исторически събития на 12 ноември

12 ноември 1335 г. - среща на владетелите на трите правомощия (Унгария, Полша и Чешката република) в Vyshgorod

Тази среща беше началото на формирането на първия военно-политически съюз в Европа. В продължение на няколко века Висеград беше центърът на унгарското царство. Тук имаше коронации на принца, придадена клетва на царете, бяха създадени отделни части. Тук те се скрили от врага извън стените на крепостта. На срещата на владетелите беше обсъдена възможността за създаване на търговски маршрути, заобикалящи Виена, без да се използва хабсбургската династия. През 1991 г. правителствата на страните се опитаха да възобновят дейността на групата, но със създаването на Европейския съюз това действие загуби своята релевантност.

12 ноември 1841 г. са създадени първите спестовни банки в Русия

По силата на постановлението на императора Сената изготви общ проект на спестовни банки на територията на Москва, а след това и на Русия. Този указ постави основата за създаването на банковия бизнес в Русия. Първите билети за офиси заедно с Москва се откриха в Санкт Петербург, Одеса и почти всички провинциални градове. Днес руските банки представляват най-големите кредитни институции, в много отношения те са важна връзка в икономиката на страната.

12ноября 1803 г, - назначаването на Николай Михайлович Карамзин за "руски историограф"

Подобно постановление бе дадено от император Николай 1, след като са удовлетворили молбата на самия Карамзин. По този начин историкът получава правото да чете архивите на манастирите и библиотеките и да има достъп до древни ръкописи. На базата на изследването Николай Михайлович Карамзин пише своето произведение "Историята на руската държава", състояща се от 8 тома. През 1918 г. книгите са били публикувани и веднага продадени, за да изучават историята на страната стана модерен и престижен. Древната Русия беше голямо откритие за сънародниците, в салоните говореха само за книгата и историята. Впоследствие преводът се появи на най-често срещаните езици в света.

12 ноември 1982 г. Юрий Андропов бе избран за генерален секретар на Централния комитет на КПСС

Една от най-мистериозните и противоречиви фигури в СССР, известна фигура в партията и в правителството, служи много малко в този пост. Досега има спорове на изследователи - кой би могъл да стане за страната, ако не и разклатеното здраве. Юри остава на власт в продължение на 15 месеца, и през цялото време активно се бори задаващата се криза, опитвайки се да спаси и укрепване на политическата система. Основната насока на дейността му е повишаване на трудовата дисциплина, борбата срещу "паразитизма", закъсненията в работата, значките. Роднини и колеги казват, че той е много скромен човек с твърди комунистически принципи, отказва прехвърлянето на награди и тайни трансфери голяма част от заплатата си на детския дом.

12 ноември се раждат

Александър Бородин (1833 - 1887), руски химик и композитор

Такова необичайно съчетание на интересите на Александър Бородин се оказа в резултат на възпитанието му. Химията и музиката са една обща причина за неговия живот: той провежда 21 химични изследвания и допринася значително за съкровището на музикалната класика в Русия, създавайки жанра на симфония и квартет в Русия. Най-известната от работата му е операта "Принц Игор", която е резултат от труда от 18 години.

Огюст Роден (1840 -1917), френски скулптори с математическо образование

Заслужава да се отбележи, че той не може да получи изкуство образование от дълго време, той не е приет в школата на изобразителното изкуство. Като самоук, Роден, спечелил богати хора, което го прави скулптура и изучаване на работата на Рубенс и Микеланджело. По този начин създава известната си "бронзова епоха". Данте, с неговата Божествена комедия, вдъхновява Роден да създаде скулптурата "Портите на ада". В началото на 20-и век той получава истинско признание. На изложението в Париж той получил цял павилион, където излагал творбите си и обучавал своите ученици. Днес творбите на Роден, са горди от най-добрите музеи в Париж, Филаделфия, Ню Йорк, Санкт Петербург и Москва.

Сун Ят-сен (1866 - 1925 г.), великият китайски политик и основател на "Кумонтанг"

Сун Ят-сена можно сравнить с Конфуцием и Мэн-цзы. Он внес большой вклад в объединение Китая и спасение его от разобщенности. Участвуя в подготовке революции в Китае, Сунь-Ятсен пытался защитить страну от влияния Японии со стороны Тайваня и Франции с боку Индокитая. Ему принадлежит идея организации молодежной лиги «Тунмэнхой», объединяющих студентов за границей. Для избавления от влияния иностранцев он объединяется с коммунистической партией. Посмертно ему присвоили титул «Отца нации».

Людмила Гурченко (1935 г. - 2011 г.), известната съветска и руска певица, актриса

Людмила Марковна Гурченко стана известна за една вечер - още студентка, тя играе главната роля във филма "Карнавална нощ". Позицията на скъпата аудитория не й помогна веднага да постигне големи успехи в кариерата си, макар че участва в няколко роли във филмите: "Момиче с китара", "Работно селище", "Слава шапка". След това последва голяма почивка в работата, актрисата трябваше да се бори в пълния смисъл на думата за съществуването си. След много години, ролята във филма "Гара за двама", "Sibiriada", "любимата жена Mechanic Гаврилов", "Vivat, кадети!", "Любов и гълъби" показаха съвсем различен Gurchenko. През цялата си кариера получава много награди и награди и става Народен художник на СССР.

Иван Шувалов (1727 -1797), любимата на императрица Елизабет Петровна

Императрица Елизабет Петровна беше на 40 години, когато обърна вниманието си към образования 22-годишен красив Иван Иванович Шувалов. Той беше различен от другите млади хора. Противно на прогнозите на придворните, връзката им продължила достатъчно дълго, до смъртта на императрицата. Императрицата беше прикрепена към млад, интелигентен и достоен млад мъж с много положителни качества. Иван Шувалов заемаше видно място в съда, но можеше да остане честен човек, повлияващ политиката на държавата, развитието на науката, културата и изкуството.

На 12 ноември

На този ден празнувайте името на собственика на тези имена:

Александър, Анастасия, Марк, Матви, Семьон, Артем, Херман, Елена, Макар, Максим, Зинови, Йосиф, Леонид, Степан, Юлиан.

Share:
Comments