3 януари: какви са днешните празници, събития, рождени дни,

Празници 3 януари

Ден на паметта на принцеса Олга

Древните хроники донасят в нашето време неясна информация за произхода на принцеса Олга. Някои летописци твърдят, че е родена в Псков, а други в Изборск. Родителите на Олга бяха обикновени хора, от момичетата, които момичетата сами си изкарваха, транспортирали хора през реката. По волята на съдбата се срещна с принц Игор, който ловеше в тези земи. За тази среща хората са поставили красива легенда, но са запазени в по-късните години. Точно така: младият Игор реши да лови в земите край Псков. Той се озова на брега на реката и трябваше да премине към другия бряг, но нямаше лодка. Изведнъж видя, че лодка плава по реката и човекът го контролира, той го призова към него и го помоли да изпрати принца на този бряг. Когато плаваха в лодката, принцът изведнъж осъзна, че няма късмет с момче, а младо красиво момиче, облечено в мъжки дрехи. Това момиче беше Олга. Принцът започнал открито да се възхищава на Олга, произнасяйки неприлични речи. Момичето се уплаши от агресивността на човека и го отказа. Тя каза, че смъртта е по-скъпа от нея, отколкото от оскверняване. Игор се засрами и той замълча. Принцът се върнал в Киев, известно време минавал и човекът решил да се ожени, веднага си спомнил красивото благочестиво момиче Олга и я взел за жена. Принцът бил убит през 945 г. от Древлян, след смъртта му решил, че най-накрая може да бъде свободен и не отговаря на предписаните задължения към династията на Киев. Древляните искаха да заемат престола на Киев, затова те предложиха на принцеса Олга да се ожени за своя принц Мала. Странно, Древляне искаше да разреши въпроса мирно и изпрати посланици на принцесата. Това, което се случи по-нататък, е описано подробно в The Tale of the Time. За да примами двамата посланици в капан, момичето използва хитрост и брутално се занимава с предателите. След това Олга трикратно се събудила в гроба на съпруга си и поканила дървиля там. Пиеха много пияни напитки и верните дружини ги нарязаха с мечове. В аналозите се казва, че около пет хиляди убити Древляни. По-късно, при раждането на Святослав, царуването на принцеса Олга беше по-успешно. Тя бе обявена за покровителка на Киев и започна политика, насочена към увеличаване на подчинението на славянските племена на правителството на Киев. Благодарение на безстрашната и величествена принцеса Олга в Русия християнството се разпространи.

Ден на банковите и финансовите работници в Беларус

На 3 януари 1921 г. Съветът на народните комисари на БСПR прие постановление за организирането на държавна банка в Минск. От 1925 г. насам цялата територия на републиката функционира изцяло на територията на републиката, тя се модернизира и реорганизира в държавна кооперативна банка. Преди войната активно се формира мрежа от местни банкови институции. В Гомел през 1923 г. се открива градската комунална банка, която скоро се преименува на Belkommunbank. От 1932 до 1959 година в Беларус има пълно преструктуриране на банковата система. По това време се формират банки като "Selkhozbank на СССР" и "Sorgbank". Държавните банки изпълняват важна функция за регулиране и разпределяне на финансовите потоци на републиката. Банките изпълняват специални функции по време на паричната реорганизация през 1947 г. След придобиването на независимост през 1991 г. Беларус активно приватизира бившите синдикални банки и създава Националната банка на Република Беларус. Появява се първата национална валута на Република Беларус, беларуската рубла. Държавата дава тласък на развитието на търговските и междудържавни банки. 3 януари се отбелязва в републиката като професионален празник на банков служител, но датата не е почивен ден.

Лунна Нова Година

Този празник е литовски и много стар, можете да научите за него само от древни ръкописи източници, само там той е запазен. Той го празнува на първата пълнолуние, а целта й беше пробуждането на нов живот. В старите времена това беше обичай, те разтърсиха снега от клоните на ябълковите дървета и други овощни дървета. Все още селяни почукаха в кошера, когато все още спят. Рожденият ден на Аляска

На третия ден от януари всяка година жителите на Аляска традиционно празнуват рождения ден на държавата, в която живеят. Според историческите събития, Аляска получава статут на държава едва през 1959 г. и става четиридесет и девето по отношение и най-голям на територията на Съединените американски щати. Според историческата справка, първото заселване на руския народ в Аляска е основано от търговеца Иван Кусков и е обявен за Форт Рос. В продължение на няколко десетилетия форта е била крепост на руско-американската компания, която се занимавала с производството на животни, носещи кожа, и ги търгувала на американския континент. В края на март беше подписан исторически договор, Русия продаде Аляска и Алеутските острови в Америка, а през октомври 1867 г. Аляска бе прехвърлена в Съединените американски щати. На Русия са платени седем милиона и двеста хиляди долара за 700-километровия полуостров. Това беше една много печеливша сделка за Русия, тя се отърва от нерентабилната и проблематична компания и в същото време довърши своята съкровищница, която бе значително обеднена по време на Кримската война. В резултат на тази сделка, руската империя в същото време придобила силен съюзник в лицето на САЩ срещу вражеската Англия. Когато Аляска премина в американско гражданство, през седемнайсетте години на Аляска отговаряше военното министерство на Съединените щати. Минало време и полуостровът ставаше по-печеливш. Говедовъдство, риболов, консервни растения, които обработват тази риба, разработването на златни мини, всичко това сериозно промени статуса и живота на Аляска. От 1884 г. Конгресът на САЩ взема решение и създава управителен орган в Аляска, Аляска е назначил губернатор, окръжен съдия и окръжно жури. Двадесет и пет хиляди долара са предназначени за училищно образование. През същата година властите наложиха административна забрана за производството на алкохол.

Ден на революцията в Буркина Фасо

На този ден, 3 януари, се отбелязва денят на революцията в държава, която е в западната част на Африка и се нарича Буркина Фасо. Тази държава до 1984 г. се нарича Република Горна Волта. Това малко известно тържество се празнува от 1966 г., от времето, когато стана национална стачка, благодарение на която управляващият президент беше свален от враждебност и всички правителствени сили бяха прехвърлени на военните.

3 януари в националния календар

Петро Полокорма

Този ден получи името си, защото половината храна, която беше събрана за зимата от селяни за добитък, вече беше похарчена. В този ден беше обичайно да се проверяват пристройките, в които се изсушават сноповете сено, клетките, селяните преброиха сено, като цяло контролираха и пресметнаха дали ще има достатъчно запаси, преди да стане по-топло. Селяните проверяваха хляба си без хляб, хвърлиха зърното с дървени лопати, изхвърлиха мишките, за да не дъвчат хляба. Обратно през деня, слушайки думите. Селяните придърпаха ухото си към зърното и слушаха, ако имаше бръмча, тогава лятото ще бъде неспокойно. Когато всички тези действия бяха извършени, селяните напуснаха плевнята, счупиха лъча, извадиха кръст от него и го сложиха на зърното, селяните вярваха, че ще защитят зърното от зло. В деня на Петър момичетата изобщо не напуснаха къщата си, събудиха се много рано и веднага започнаха да бъркат. Смятало се, че колкото повече хванат зърното, толкова повече щастие ще имат тази година. Планираното зърно трябваше да се излее в хаван и да се смачка, докато беше необходимо да остане мълчаливо и да не каже нито дума, вярваше, че ако отворите устата си, можете да оскърбите съдбата. Когато цялото зърно беше пиредолки, беше необходимо да му се пожелае. Селяните приготвяха желе от олющен овес и пшенично брашно, както и от вкусни палачинки от брашно вкусни палачинки. По традиция, яденето на палачинки и напитката за желе би трябвало да го направи, за да го приготви, тъй като желанието трябваше да бъде изпълнено.

Исторически събития 3 януари

1963 год IL-62 направи първия полет

3 януари 1963 г., нова пътническа линейка, IL-62 направи първия си тест полет. Самолетът е разработен в дизайнерското бюро. Илиушин в началото на 60-те. Ръководството на страната и аерофлотът по-специално поставиха академик Илиушън трудна задача да създаде самолет, способен да преодолее дълги разстояния без зареждане с гориво. Първата тестова задача на новия кораб беше преодоляването на разстоянието от Москва до Хабаровск, без зареждане с гориво и междинни спирки. IL-62 отлично се справи със задачата. Самолетът е проектиран като голяма пътническа обшивка за 165 места, а корабът е оборудван с особено мощни двигатели NK-8. От 1967 г. насам въздухоплавателното средство извършва редовни пътнически полети на далечни и ултра-дълги разстояния. Общо са произведени около 300 автомобила, а на базата на IL-62 са създадени самолети за нуждите на правителството. В самолета IL-62 със специална якост на корпуса, отлични данни за излитане и кацане е оборудван с обратна система. Корпусът на съда е защитен от разтърсване и шум. За разлика от Ту-134, IL-62 е мощен, силен и надежден самолет. За цялата история на нейното функциониране корабът почти никога не е провалял екипажа или пътниците. Максималният обхват е 10 000 км, максималната надморска височина е 9 000 м, крейсерска скорост е 850 км / ч. В момента 39 въздухоплавателни средства от този клас се използват по цял свят. В редица страни от ОНД и Африка IL-62 се използва като страничен номер 1, т.е. правителствен кораб.

1959 год Аляска става 49 американски щати

Първото селище в Аляска е основано от руския търговец Иван Кусков. Селището се казва Форт Рос. В продължение на десетилетия град Форт Рос е бил крепостта на руски и местни американци, занимаващи се с лов и добив на злато в Аляска. През 1867 г. Русия решава да продаде своята отдалечена и малко изследвана колония на САЩ. Аляска и съседните Алеутски острови се продават за 7,200,000 щатски долара. Русия се стреми да се освободи от отдалечена и маргинализирана колония. Освен това Америка плаща добра цена за това предприятие, а Русия тогава се нуждаела от пари, защото кримската война изчерпала съкровищницата. Освен това Русия придоби нов съюзник в лицето на Съединените щати, защото държавите вярват, че новата земя, която имат, не е много скъпа. След установяването на протекторат над Аляска, тези земи са били за дълго време от американското министерство на отбраната. В Аляска отдавна нямаше какво да се промени, докато колонията започна да носи печалба на държавата. До края на XIX век в Аляска започва активно да търгува с кожи, риболов, добив на злато. Беше добив на злато и започна да привлича тук търсещи лесна печалба и обикновени работници, които се преместили в Аляска цели семейства и села. През 1884 г. в колонията са създадени държавни институции за самоуправление - главният губернатор, окръжният съд и районното жури. Въведено е общообразователно начално образование, производството на алкохолни напитки е ограничено. На 3 януари 1959 г. Аляска получава официалния статут на 49-ата американска държава. Държавата става най-големият федерален субект на територията.

1994 год Катастрофата на линиите Ту-154 край Иркутск

На 3 януари 1994 г., дванадесет минути след излитане, със скорост 500 км / ч, самолетът Tu-154 изгуби контрол и се разби в млечната ферма. В резултат на катастрофата загинаха сто и двайсет и пет души, включително членовете на екипажа, един човек умря директно в сградата на млекопреработвателната ферма. Трагедията се появи на три километра от летището в Иркутск. Разрушителят на самолета беше разпръснат на радиус от един километър. Поради факта на бедствието прокуратурата на Руската федерация откри наказателно дело, беше създадена държавна комисия за разследване. Комисията установи, че двигател № 2 на този кораб е бил многократно отказван, екипажът постоянно пишел оплаквания за технически проблеми, като искал или да замени двигателя, или да отпише плавателния съд. Според експерти членовете на екипажа в извънредна ситуация са загубили самообладание и са били объркани, в резултат на което действията им са били неефективни, което в крайна сметка води до ужасна трагедия. Ръководството на авиокомпанията се оплаква от стария дизайн на кораба и загубата на контрол над самолета в резултат на влошаването му. На мястото на катастрофата може да се наблюдава ужасно разрушение, тежки кранове, които демонтират развалената ферма. Войниците събирали останките от човешки тела и ги слагали в камион. Имаше разпръснати части от трупове на крави. По време на катастрофата във фермата имаше около 100 говеда. Мястото на катастрофата е заобиколено от войници и полиция.

1888 год патентовани сламки за коктейли

В старите времена, сламки, за пиене коктейли и сокове, са направени от слама. В края на краищата стеблата на сламата вътре са кухи. Основателят на прототипа на модерни сламки е американският бизнесмен Марвин Стоун. Първата му тръба за питейна коктейли бяха обикновена хартия, която Стоун намазва с лепило и увити обикновен молива си, а след това извади молив и той се обърна слама. Въпреки това, пиенето през слама от хартия е било необходимо много бързо, защото скоро се намокри и изгуби форма. След това Stone усъвършенства своето изобретение и започва да прави сламки от така наречената "хартия от манила", от която по това време правели пощенски марки. Тази хартия се отличава с високата си устойчивост на вода и механично действие. Диаметърът на сламената слама се коригира така, че костите не попадат в сламата от лимона. На третия ден от януари 1888 г. Марвин Стоун е патентовал своето изобретение. След като получи всички необходими документи, Stone изостави предишния си бизнес и започна да произвежда масово производство на слама от хартия. Първите, които разбраха предимствата на това изобретение, бяха собственици на барове и ресторанти. Болниците и болниците също взеха сламки за своя арсенал, защото с негова помощ беше възможно да се пият лекувани пациенти и да не се разлее течност. През втората половина на 20-ти век Ото Дифинабах усъвършенства сламата за пиене на течности и започва да го произвежда от целофан. Освен това той изобретил оборудване за масово производство на целулозни тубули. В тази форма целофан слама достигна нашите дни.

1799 год Влизането на Турция в коалицията срещу Франция

На 3 януари 1799 г. в Истанбул (Константинопол) между Русия и Турция бе подписано споразумение за участие на Турция в антифренската коалиция, включваща Русия и Англия. Основната причина за участието на Турция в коалицията срещу Франция е военната политика на Наполеон, която заплашваше политическите и териториалните интереси на Османската империя. През 1798 г. френските войски заемат Отоманския Египет, а Турция е принудена да поиска военна помощ от Русия. Император Павел I изпрати ескадрон, ръководен от адмирал Ушаков, за да помогне на турците. Скоро обединената руско-турска флота започна съвместни военни операции срещу френските войски. Съгласно членовете на подписания договор за съюз, страните обещаха да зачитат и да не нарушават взаимно своите политически и териториални права, Русия получи правото да води свободно своя военен флот през проливите Босфора и Дарданелите. Русия обеща да помогне на Турция в случай на френска намеса, а Турция обеща да помогне на Русия в случай, че Наполеон навлезе на територията на последната. Но след поредица от най-високи победи на Наполеон в Европа и под натиска на френската дипломатическа мисия Турция започна да се отклонява от прилагането на параграфите на договора, което в крайна сметка доведе до Руско-турската война.

3 януари се раждат

Алексей Стаханов (1906-1977 г.), най-вече съветският миньор

Алексей Григориевич е роден на 3 януари 1906 г. в бедно семейство на селянин. В детството си е бил фермер, овчар и работник, завършвал е три класа на селско училище. През 1927 г. Стаханов отива да работи в мина. Първият му албум е поставен от Алекс през 1935 г., след което за промяната той е издал 102 тона "черно злато" на планината, което е рекорд за това време. За сравнение дневната норма на производството на въглища е била 14 пъти по-ниска от рекорда. Този запис беше внимателно подготвен, а Стаханов работил изключително с мотокар, докато допълнителната работа и закрепването на ръба бяха извършени от други работници. Записът на Стаханов е изключително важен за пропагандата на така наречения трудов героизъм. За участие в пропагандни действия съветското правителство разпусна великодушно Стаханов с всякакви благосклонности. Той получава различни поръчки и дипломи, издава по-високи премии, разпределя отделен апартамент с телефон и го обзавежда. Два месеца по-късно движението "стаханов" прегърна целия Съветски съюз, проникна в всички сфери на живота на държавата. Стаханов завършва индустриалната академия в Москва и скоро заема водещи позиции в минодобива. След смъртта на Сталин, Стаханов бе върнат на Донбас, славата му беше забравена и всички забравиха за него. Той пенсионира тежко при пенсиониране и отива в психиатрична болница. Алексей Григориевич почина през 1977 г. Паметници и бюстове са инсталирани в Донбас и в цялата страна, Стаханов е кръстен на градовете, улиците и площадите.

Мел Гибсън (1956 г.), американски актьор и режисьор

Родился третьего января 1956 года в ирландской семье. В 1968 году семья Мэла эмигрировала в Австралию, там Мэл закончил школу и поступил в театральный институт в Сиднее. Дебютом в кино стала роль в фильме «Летний город» снятом в 1977 году. В 1979 году Мэл награждается престижными наградами за фильмы «Безумный Макс» и «Тим». В 1981 году Гибсон снялся во второй части фильма «Безумный Макс», после этого он стал знаменит на весь мир, его приглашают сниматься в Голливуд. В начале 1990-х годов Гибсон пробует свои силы на режиссерской ниве. Он основывает собственную киностудию ICON Production и снимает первый фильм, «Человек без лица», однако картина не была принята зрителями, и сам Гибсон считал её не удачной. Но как говорится: «Первый блин комом». Далее Гибсон снимает знаменитый фильм «Храброе сердце», этот фильм стал путеводной картой Гибсона в мир славы и признания. Фильм номинируется на «Оскар» и выигрывает пять номинаций. «Храброе сердце» становится лучшим фильмом в 1995 году. Настоящая всемирная слава пришла Гибсону после постановки фильма «Страсти Христовы». Фильм вызвал разные оценки от самых негативных до самых восторженных. Мел Гибсън снялся больше чем в 40 фильмах, но прославился главным образом как режиссер.

Майкъл Шумахер (1969 г.), "състезател на Формула-1"

Родом от Германия. Той е роден на 03.02.1969 г. в скромно семейство. От детството си започва да посещава клуб за картинг и в шест години става шампион на този клуб. В средата на 80-те години Майкъл става шампион на Германия сред младежите. Скоро той спечели европейското и световното първенство сред младите мъже. През 1990 година Шумахер взе титлата на германския "Формула 3", и прави дебюта си в "Формула 1" 25 август, 1991. През 1994 г. Майкъл спечели шампионата за първи път, а през 2004 г. става носител на седемкратния на състезанието. По природа той беше радикален и се опита да спечели състезанието по всякакъв начин, понякога не и най-честен. И все пак, за всички състезания кариерата на време той е постигнал изключителни резултати, той записва още не е бит, а те едва ли на някой ще повтори в близко бъдеще. Скоро, през 2006 г., Майкъл обяви края на спортната състезателна кариера. Той се опита на няколко пъти да се върне в спорта, а дори и подписва договори с водещи марки автомобили, но възрастта и здравословното състояние не му позволява да го направят. В момента бившият състезател се занимава с благотворителност.

Александър Лазарев (1938 г.), съветският и руският актьор

Родился в Ленинграде в семье художника. С детства родители старались привить мальчику любовь к искусству и театру. Маленький Саша застал войну и страшную блокаду Ленинграда. С 1955 года учится в школе-студии МХАТ, на курсе Станицына. После окончания театральной школы, его принимают в труппу театра Маяковского, в котором он прослужил всю жизнь. Впервые полгода Лазарев сыграл в ряде знаменитых постановках театра «Аристократы», «Садовник и тень», «Маленькая студентка». За годы работы в театре актер сыграл в пятидесяти спектаклях. Современники признавали Лазарева великим актером. Его преданность одному театру не оставила равнодушных даже недоброжелателей. Первым дебютом в кино стали фильмы: «Вызываем огонь на себя», «Вольный ветер», «Еще раз про любовь» и др. Яркая и откровенная игра актера привлекала не только зрителей, но и режиссеров. Лазарев снялся более чем в семидесяти фильмах. Особо удачными фильмами, в которых снялся Лазарев, стали «Цветы запоздалые», «Такая короткая длинная жизнь», «Хождение по мукам», «Бархатный сезон», «Через тернии к звездам» и др. Александр Сергеевич — Народный артист РСФСР, лауреат всевозможных государственных премий СССР и РФ. С 1962 года актер являлся членом союза деятелей театра, с 1973 года член союза кинематографистов. Академик российской академии кинематографии. Был женат на блистательной актрисе Светлане Немоляевой, с ней он прожил всю жизнь. У пары есть сын Саша, который, так же как и родители избрал своей профессией театральную стезю. До конца жизни Александър Лазарев сохранял ясность ума и физическую активность, а так же играл в театре.

Джон Толкиен (1892-1973), английски писател в стила на фантазията

Известният писател е роден в Африка на 3 януари 1892 г. На тригодишна възраст бащата на Джон умира, а той се връща в Англия заедно с майка си и братята си. Вкъщи Джон получава най-модерното и завършено образование. Той изучава чужди езици, научава калиграфия и рисуване, философия и природни науки. На 12-годишна възраст майка му умира, братята са отведени до близките си. През 1911 г. Джон влиза в Университета в Оксфорд във Филологическия факултет. През 1916 г. се ожени и скоро има двама сина, по-късно друг син и дъщеря са родени в семейството. През 1922 г. Джон публикува речник на стария английски език и през 1924 г. става най-младият професор по онова време. През 1937 г. е публикуван първият роман на Толкин "Хобитът", който придобива огромна популярност сред читателите. В средата на петдесетте години се публикуват три книги - "Властелинът на пръстените" - този роман във фантастичен стил става култа към много поколения читатели. В началото на XXI век според романа му ще бъде заснет прочут филм, който завинаги ще се свърже с името на Джон Толкин. Изображенията на елфи, магове, гноми и тролове, създадени в книгата, ще бъдат приети от милиони зрители. Всички герои на романите му са добри и наивни. Дори отрицателните знаци не предизвикват раздразнение и отхвърляне, защото те са представени от Джон по любезен и комичен начин.

На 3 януари

Михаил, Пърт, Улиана, Никита, Юлиус

Share:
Comments