Защо жените губят тегло по-трудно?

Ако ме питате кой е най-трудно да отслабнете - жени или мъже? Отговорът ще бъде ясен - за жените. Примери за успешна загуба на тегло на мазнини мъже са поразително по-големи. Има ли полски разлики, които пречат на красивия секс да не е тънък? Ще се опитаме да разберем това.

Преди няколко години в Америка се провежда любопитен експеримент: мъжете и жените от същата конституция, с подобно тегло и с един и същ начин на живот за дълго време, дадоха същата храна - в състава и в калориите. Диетата създаде малък калориен дефицит, което доведе до загуба на тегло.

Наблюдението на участниците в проучването показа, че няма физиологични различия между двата пола. При условията на експеримента мъжете и жените губят тегло със същата скорост. Това означава, че със същия разход на калории със същата диета, теглото намалява едновременно за мъжете и жените.

Изглежда, че това може да затваря финансирането на научни изследвания по този въпрос, но практиката продължава да показва съвсем различна тенденция. Всеки компетентен диетолог с опит ще каже, че една жена губи тегло по-бавно, а преходът към диетично хранене ще бъде много трудно за нея. И каква е причината?

Второто проучване успя да хвърли светлина върху този въпрос. Учените най-накрая признават, че въпреки липсата на специфични за пола физиологични различия, жените губят тегло по-бавно и болезнено. Разкажи защо.

Началното тегло е различно

Колкото повече наднормено тегло, толкова по-лесно е да се движи по обем. Отслабването на хората с големи мазнини през първите месеци е лесно и просто, но всеки изгубен килограм забавя процеса, а последните 5 кг не искат изобщо да напускат. Жените по принцип са по-малко от мъжете и началното им тегло е по-малко, затова е по-трудно за тях в началото.

Разлика в мускулната маса

Мускулите активно прекарват калории, дори в покой. При мъжете, поради тестостерона, мускулите са по-големи, което ви позволява да консумирате повече енергия, дори когато лежите на дивана. За един ден има допълнителни 150-300 калории, в зависимост от теглото на човек. Е, толкова по-малко мускули, толкова по-малко консумация на калории. Ето защо повечето жени са по-трудни.

Обучаваме се по различни начини

Мъжете могат да тренират "до точката на провал", давайки 100%. Жените се грижат за себе си. Тази функция е разработена при по-слабия пол поради еволюцията. Човекът-ловец трябваше да си купи храна и да убие животните на всяка цена, като положи максимални усилия. Жените напротив - трябваше да се погрижат за себе си да носят детето и да продължат семейството.

В наше време тази функция се проявява дори при тренировки за сила и кардио тренировка. Мъжете работят до степен на отказ, прекарват много калории, докато за жените е трудно да се уморят. Слабият секс е по-лесен за трениране няколко пъти, но не и до границата. За да изразходвате допълнителни калории, и двата метода са добри, но в съвременните реалности претоварването не позволява на хората да тренират често. Затова жените губят тук.

Жените обичат леката храна

В кафенетата и ресторантите, момичетата като огън се страхуват от вторите курсове, които им изглеждат големи и висококалорични. Вместо месо на френски, те ще си поръчат цезарова салата и десерт, например тирамису. И това е трик. Част от месото на френски ще даде на кавалера приблизително 400-450 kcal. В същото време едно малко парче тирамису ще струва същия минимум 400 kcal, а може би и повече.

Насищането с тези ястия, както знаете, ще бъде различно. След като сервирате второто ястие, няма да искате да ядете за дълго време, а порция тирамису ще затопли храносмилателната система, която ще иска още повече калории.

Това погрешно възприемане на хранителната стойност не позволява на много жени да намалят теглото си. Те често искат да ядат и трябва да ядат такива "леки" вечери.

Липса на протеин

Мъжете ядат много повече протеинови храни, като месо, яйца или птици. Жените са свикнали да разчитат повече на зърнени култури, мазнини или плодове.

Липсата на протеин има лош ефект върху мускулната маса. Също така, ниско съдържание на протеини диета допринася за по-изразен глад, и това води до фрустрация и преяждане.

Кой стои до печката

Жените прехваляват много калории по време на готвене. Всяко ястие трябва да бъде подправено, всеки сос да опита и т.н. По този начин, излишъкът 100-150 kcal на ден, особено в празниците, когато вечерята се състои от няколко ястия.

Разбира се, такива неволни "закуски" не се вземат предвид в дневника на калориите, което води до неволно надценяване на техните усилия. Изглежда на жената, че прави всичко правилно, но по някаква причина теглото не намалява.

Неучтенные калории

Преброяването на калориите е дълго и досадно. Много момичета го правят по очи, без кухненски везни. Както показва практиката, мъжете в този план са по-организирани.

Също така, според проучванията, жените не вземат предвид малки закуски с плодове, сушени плодове или дори малко количество сладки, например една бонбонка на вечеря и т.н.

Нарастване на теглото по време на цикъла

Цикълът разваля обективната оценка на загубата на тегло. Хормоните повишават апетита, причиняват на тялото да задържа вода, добре, дискомфорт от менструалната болка, намалено настроение и други нюанси, които заедно помежду си оказват негативно влияние върху качеството на живот и загубата на тегло.

Отокът, натрупването на течност в критични дни често се смесва с набор от мазнини. Това предотвратява обективната оценка на успеха, но най-лошото е, че той разваля настроението и намалява мотивацията. Поради това жените се съветват да не гледат скалите. Цел да се правят измервания на обемите и да се претегля не повече от веднъж седмично.

Сега знаете тайната

Жените губят тегло по-трудно, но това не е извинение да се откажат. Напротив, знаейки всички тези пречки по пътя към тънкото тяло, лесно можете да ги заобиколите. Ако започнете да намалявате приема на калории и да добавяте физическа активност, няма разлика между половете, която да ви предпази от загуба на тегло.

Share:
Comments