Цикория за отслабване и здраве

Цикорията е плевел, чиито нежни синьо цветя често се виждат на пътя или на полето. От корените му има горчива напитка, напомняща на вкуса на изпечено изгорено кафе.

Последният път стана модерен да се използва цикория за отслабване. Но отслабнете с горчива напитка не е за всеки. Защо?

cikory

Какво има в цикорията

В корените на цикория съдържа огромно количество инулин, много полезно вещество за отслабване. Въпреки че самият инулин не изгаря мазнините, той всъщност помага за намаляване на теглото. Това се дължи на уникалната му способност да поддържа нормално ниво на глюкоза в кръвта, което е изключително необходимо за тези, които искат да отслабнат. Инулин не дава глюкоза да падне и по този начин намалява чувството за глад. И като понижава повишената глюкоза, инулинът се бори с натрупването на мазнини.

Освен това, инулинът помага да се асимилират от храната полезни витамини, различни минерали и микроелементи. При затлъстели хора, той почиства съдове от вредни холестероли, предотвратявайки инфаркти и удари.

Инулинът е включен в много хранителни добавки, например при Turboslimus контрол на апетита.

Съдържание на инулин в цикорените напитки

Напитките от цикория, продавани в магазините, се произвеждат по два различни начина. Твърд кафяв екстракт е концентриран бульон от препечени корени. Той е практически лишен от фибри и следователно от основния диетичен компонент - инулин. Следователно, тя е годна само да ги замени с естествено кафе за тези, които страдат от безсъние или високо кръвно налягане.

Освен това, лишен от инулин, напитка от цикория, като всеки продукт с горчив вкус, не потиска, а напротив, увеличава апетита. Ето защо, ако се опитате да ги замените с храна на ден на гладно, както често се препоръчва във форуми, не можете да се справите с чувството за глад и да ядете. Такава цикория, за да отслабнете няма да помогне.

Във втория метод на производство сухите и препечени корени се смилат, за да се получи прах. В него от 15 до 60% от обема пада върху ценните влакна и инулин. Разтворимият прах от корен от цикория може лесно да се намери в магазините, но е необходимо да се обърне внимание, че на опаковката му трябва да има надпис: "100% смъртоносна цикория". Тези, които искат да отслабнат, трябва да купят точно такъв прах, а не екстракт, и да пият 100 ml минус 30 минути преди хранене, за да намалят апетита ви. В този случай можете да добавите лимон, портокалов сироп, мед, джинджифил, мляко към цикорията.

В тази опаковка например съдържа точно натрошен корен с високо съдържание на инулин.

цикори

Не вреден ли цикорий?

Когато погледнете тъмнокафявия цвят на питие от цикория, започвате да се съмнявате, но дали е вредно? В противен случай производителите препълват корена, за да направят своя продукт по-скоро като природно кафе. Но всъщност самата инсталация има естествен цвят. Можете лесно да видите това. Дори суровия бял корен на цикорията бързо оцветява вряла вода, сякаш в нея се излива чай. При сушене и кипене, цветът естествено ще бъде още по-тъмен. Така че страховете са напразни.

Чикаго за салата - за дни на гладно

В допълнение към плевелите има и култивирана салата от цикория, в която не само корени, но и сочни бледо зелени листа, наречени "фризе", са подходящи за храна. Листата от цикория съдържат много витамин С и фолиева киселина.

Много е полезно да добавите зелени листа от цикория към салати или да готвите супи с добавяне на корен от дива коза или цикория от салата. Той се смесва добре със целина, магданоз, маруля, ябълки, орехи, кисело мляко, краставица.

Ако решите да направите напитка или супа с корена на дивата цикория, най-важното е да не я разкъсате на пътя. Всичко, което расте близо до пистата, е отровено със стронций.

Share:
Comments