Какво е метаболизма и как да се ускори до загуба на тегло?

Какво е метаболизма и как да го ускори?

За да обясниш просто, метаболизма е скоростта, с която тялото ти превръща храната в енергия и използва тази енергия. При хора с бърз метаболизъм, калориите от храната бързо изгарят, а тези, които имат бавен метаболизъм, калориите бавно и лесно се превръщат в мазнини.

Смузи с имбирем

Скоростта, с която изразходвате енергия, оказва малко влияние върху загубата на тегло. Няма значение дали сте бързи или бавни, ако получите по-малко калории, отколкото можете да харчите, можете да отслабнете, независимо от скоростта на метаболитните процеси.

Истината обаче е, че хората с бърз метаболизъм могат да ядат много и да не се подобрят. Докато бавно страдащите са принудени да се ограничат и постоянно броят на калориите. Какво трябва да направя? Ускоряване на метаболизма.

Най-ефективните начини за увеличаване на консумацията на калории

Авторът на книгата "Вземи кураж и отслабвам". Д-р Liberman предлага следните начини за увеличаване на консумацията на калории от храната. Следвайки тези препоръки, можете да увеличите потреблението на енергия с 20-40% само за 4 седмици:

Протеини за закуска

Не забравяйте да закусите с протеинови продукти. Омлет или извара за закуска няма да доведе до рязко освобождаване на инсулин, като ролки, и няма да ви накара да се чувствате гладни след един час. Е, самото закуска прави тялото да ускори процесите на изгаряне на калории, тъй като това е сигнал за началото на активния период на деня.

Разходки сутрин

Добавете физическа активност към вашата сутрин. Не е необходимо да правите упражнения - 30 минути пеша до метростанцията или преди работа също ви позволява да ускорите процесите на обмен. И не е задължително да се движите на празен стомах. Ефективността на физическото възпитание няма да намалее, ако преди това ядете протеинова закуска.

Фракционна мощност

Научете частична храна - яжте често, но на малки порции. Стар, тъй като световните диетични съвети все още са валидни, повярвайте ми! Първо, често и малко по малко, не оставяйте клетките на мускулната тъкан без храна. Следователно те не сигнализират на мозъка за началото на "голям глад", което означава, че имате повече шансове да се контролирате и да не атакувате никаква храна, достигната до вас. Стандартът е 3 основни ястия и 2 закуски с интервал от 2, 5-3,5 часа между тях.

Още протеини

Не пренебрегвайте протеиновите продукти. Дори ако сте вегетарианец, уверете се, че има достатъчно протеин във всяко хранене. Протеиновата храна помага да се затегне мускулната тъкан и да се увеличи консумацията на енергия дори в покой.

Сила обучение с ума

Тренирайте поне 2 пъти седмично. Обучението по сила няма да увеличи обема на тялото (което абсолютно не се нуждаем, защото отслабваме и не изграждаме мускулна маса), ако изберем правилния режим. Комплексите от тренировки и тренировки за издръжливост на издръжливост (например, гореща желязна или канална камбанална тренировка - кажете тези умни думи на треньора) ще спомогнат за затягане на мускулната тъкан, без да се увеличават излишните обеми. В края на краищата ще изгорите 20-30% повече калории на ден, отколкото вашата неспортсменска приятелка със същото тегло.

Вода

Пийте достатъчно вода. Дехидратацията провокира отделянето на хормона кортизол и от своя страна помага да се забави обмяната на веществата.

Без стрес

Избягвайте емоционалното претоварване и стрес. Да, някои хора наистина губят тегло от стреса, защото губят апетита си. Но абсолютно всеки е изправен пред повишаване на нивото на кортизола и забавяне на метаболитните процеси.

Аеробно упражнение

Опитайте се да наемете най-малко 3-4 часа аеробна дейност на седмица. Няма значение какво ще бъде - ходене, бягане, танци или упражнения във фитнес клуба - аеробиката спомага за подобряване на сърдечната функция и ускорява процеса на изгаряне на мазнините.

По принцип правилата за ускоряване на метаболизма могат да допълнят почти всяка правилна диета. Комбинирайте здравето си.

Share:
Comments